I disse varme sommerdage er det næsten ikke til at spise varm mad. Det er derfor skønt med en gang gammeldags koldskål med tykmælk og æg. Du ved af den der rigtig cremede slags, og serveret med hjemmebagte kammerjunkere og jordbær. Læs med her og få den nemme opskrift på koldskål.
Sommer, sol og koldskål
Sommeren er virkelig kommet. Og den er kommet for at blive ser det ud til. Det betyder koldskål i lange baner, det er simpelthen et skønt sommermåltid, og en af de få retter der kan spises både som morgenmad, frokost, aftensmad og dessert.
Mange vælger nok den færdiglavede version når der skal koldskål på bordet, og det er da også mega nemt. Men det er faktisk også virkelig nemt at lave hjemmelavet koldskål.
Vores yndlings er den gammeldags koldskål med tykmælk og æg. Den er nemlig super lækker og cremet. Serveret kold fra køleskabet med hjemmebagte kammerjunkere og en portion søde danske jordbær, så bliver det ikke meget bedre.
Ingrediensnoter
Tykmælk – Æg og tykmælk er det, der gør en hjemmelavet koldskål super cremet og lækker. Derfor vil vi helst ikke undvære tykmælk i vores koldskål. Nogle laver den dog udelukkende på kærnemælk også.
Kærnemælk – Kærnemælken giver en god syre og friskhed til koldskålen. I kombination med tykmælken er det helt perfekt.
Hvordan laver man gammeldags koldskål med tykmælk?
Det er så nemt at lave hjemmelavet koldskål, og den bliver super lækker og cremet i konsistensen.
Først skal man piske sukker og æg rigtig godt, så det bliver godt luftigt, og derefter tilsætter man vanilje, tykmælk og kærnemælk, og så smager man til med citronskal og saft.
Så er koldskålen sådan set klar til servering. Den kan sagtens laves i god tid og opbevares i køleskabet indtil spisetid, så der er ingen undskyld for ikke at lave sin egen koldskål. Det smager bare bedre end den man kan købe.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Den færdige koldskål skal opbevares i køleskabet indtil den skal spises. Det er intet problem at have den stående på køl et par dage.
Ja det kan du sagtens. I denne klassiske koldskål, bruger vi vanilje og citron, men du kan også sagtens tilsætte jordbær eller andre bær. Giv dem en tur i blenderen, og rør jordbærpureen i den færdige koldskål. Det smager skønt. Du kan finde vores opskrift på Jordbærkoldskål her.
Jeg bruger altid friske rå æg i koldskålen, og også mange andre retter der ikke skal tilberedes. Danske æg er i følge Fødevarestyrelsen fine at bruge, og risikoen for salmonella er meget lille, men hvis du har det bedre med at bruge pasturiserede æg, så gør du endelig bare det. Læs Fødevarestyrelsens råd til brug af rå æg her.
Andre sommerdesserter du måske vil synes om
- Jordbærkoldskål
- Kammerjunkere
- Rødgrød med fløde
- Gammeldags rabarberkage
- Sommerdessert med bær og romskum
Tips og Tricks
- Lav koldskålen i god tid
- Den kan sagtens tåle at stå nogle timer i køleskaben. Det gør også at smagen trækker, og træder bedre frem.
Serveringsforslag
- Server din koldskål med hjemmebagte kammerjunkere og friske jordbær.
- Server med koldskålscrunch eller musli.
Opskrift på klassisk koldskål med kammerjunkere
Her får du vores opskrift på en dansk klassiker, nemlig koldskål med tykmælk og æg. Det er så nemt at lave, og det er det perfekte måltid på varme sommerdage som vi har lige nu.
Server din koldskål med hjemmebagte kammerjunkere og friske bær, eller den topping i allerbedst kan lide hjemme hos Jer.
Det er slet ikke svært eller tidskrævende at lave hjemmelavet koldskål, så vi håber du får lyst til at give det et forsøg næste gang det skal på bordet hjemme hos Jer.
Koldskål med tykmælk
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 40 g sukker
- 1 tsk vaniljepasta
- 5 dl tykmælk
- 5 dl kærnemælk
- ½ citron, saft + skal
Til servering:
- Kammerjunkere
- Jordbær
Sådan gør du
- Pisk æggeblommer og sukker til det er hvidt og lækkert luftigt.2 æggeblommer, 40 g sukker
- Tilsæt så vaniljepasta, kærnemælk og tykmælk til æggesnapsen, og rør det hele sammen til en jævn koldskål.1 tsk vaniljepasta, 5 dl tykmælk, 5 dl kærnemælk
- Riv skallen fint af ½ citron, og pres efterfølgende saften. Tilsæt citronskal og saft gradvist, mens du smager til.½ citron
- Når du er tilfreds med smagen, er koldskålen klar til servering. Koldskålen skal opbevares i køleskabet indtil den skal serveres kold.
- Server med kammerjunkere og friske danske jordbær eller topping efter eget valg.Kammerjunkere, Jordbær
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 17. juni 2021 – Vi har efterfølgende gennemprøvet, opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her