Her i sommervarmen kan det godt være svært at lave desserter man faktisk har lyst til at spise. En koldskåls-panna cotta med friske bær er et godt bud på en frisk og let sommerdessert. Tilmed er den virkelig nem at lave. Læs med her og få vores opskrift på en skøn dansk sommerklassiker i en ny form.
Frisk sommerdessert
Koldskål er jo en klassikker her i Danmark når vi snakker sommerdesserter. Det er bare skønt med hjemmebagte kammerjunkere og en portion friske danske jordbær.
Hvis man vil pifte den klassiske koldskål lidt op, og gøre det til en lidt mere elegant dessert, så kan man bruge den til en panna cotta. Panna cotta er en Italiensk dessert, som er fløde, sukker og vanilje kogt sammen og sat med husblas. Det er en super nemt dessert, og det fungerer også super godt med koldskål i.
Du kan bruge enten hjemmelavet koldskål eller den lidt nemmere købte version, det er helt op til dig. Selvfølgelig får din panna cotta smag efter hvilken koldskål du bruger, en mere syrlig version vil give en syrligere panna cotta.
Jeg synes godt at panna cottaen må smage af citronen fra koldskålen, og så skal der godt med vanilje i. Derfor kommer jeg gerne lidt ekstra vaniljepasta i, hvis der er masser af vanilje i din koldskål kan du selvfølgelig springe det over.
Pynten på toppen kan du sådanset lave som du vil. Det er super lækkert med friske sommerbær, for eksempel jordbær, hindbær eller kirsebær. Men du kan også lave en coulis af hindbær eller andre frugter og komme den oven på. En gele vil også være lækker. Kun fantasien sætter grænsen.
Ingrediensnoter
Koldskål – Her kan du bruge den koldskål du allerbedst kan lide. Din panna cotta vil få smag efter den koldskål du bruger. Du kan bruge en klassisk Koldskål med tykmælk eller hvad med en Jordbærkoldskål? Du kan også tage den nemme vej, og vælge en færdigkøbt koldskål.
Husblas – Det er husblas der får din panna cotta til at stivne. Bare rolig, det er ikke spor svært, og da panna cottaen skal koges op, er det slet ikke svært at få smeltet husblas i panna cotta-massen.
Topping – Her har du igen frit spil. Vi kan rigtig godt lide den med friske sommerbær, fordi det er lækkert med søde bær til den syrlige koldskålssmag. Du kan også komme en gele på eller en coulis af bær.
Hvordan laver man koldskåls-panna cotta?
Panna cotta er en af de virkelig nemme desserter. Den tager ganske kort til at forberede, og så skal den laves i god tid og på køl nogle timer. På den måde er man altid sikker på at desserten er klar inden gæsterne ankommer.
Det første man gør, er at komme husblas i rigeligt med koldt vand, så den kan blive udblødt. I mens varmer man fløde, sukker og vanilje op til kogepunktet, og så smelter man husblassen i den varme flødemasse. Herefter kommes koldskål gradvist i under omrøring.
Herefter hældes massen på glas, og så skal de bare i køleskabet et par timer så de kan sætte sig. I mens kan man forberede toppingen, her er brugt jordbær, kirsebær og blåbær som er skåret ud og blandet sammen i en skål.
Så bliver det ikke meget nemmere!
Du kan se den fulde opskrift nederst på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
De færdige panna cottaer skal opbevares i køleskabet. Du kan sagtens lave dem om formiddagen eller endda dagen før de skal serveres.
Ja det kan du sagtens. De færdige panna cottaer skal gerne stå nogle timer for at sætte sig, men de kan sagtens stå længere tid i køleskabet.
Du kan bruge lige hvad du har lyst til. Lidt sødt og eventuelt lidt knas passer godt til koldskåls-panna cotta. Prøv for eksempel:
– Kammerjunkere
– Hindbærcoulis
– Friske jordbær, hindbær eller kirsebær
– Gele af bærsaft sat med lidt husblas
Andre sommerdesserter du måske vil synes om
- Koldskål med tykmælk
- Jordbærkoldskål
- Gammeldags rabarberkage
- Rødgrød med fløde
- Sommerdessert med bær og romskum
Opskrift på panna cotta med koldskål
Kort tekst
Koldskåls-panna cotta
Ingredienser
- 3 blade husblas
- 2,5 dl piskefløde
- 60 g sukker
- 1 tsk vaniljepasta
- 2,5 dl koldskål, hjemmelavet eller færdigkøbt
- Friske bær til servering, eller anden topping
Sådan gør du
- Læg husblas i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
- Varm fløde, sukker og vanilje op til kogepunktet. Tag herefter gryden af varmen.
- Vrid den opblødte husblas for vand, og smelt den under omrøring i den varme fløde.
- Kom herefter koldskålen i gradvist under omrøring.
- Hæld panna cotta-massen på 4–6 glas, og stil dem på køl i minimum 2 timer, men gerne længere tid.
- Server de færdige panna cottaer med friske bær, coulis og for eksempel hjemmebagte kammerjunkere som knas på toppen.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her