Koldskålsæsonen er over os, og det betyder selvfølgelig hjemmelavede kammerjunkere. De er faktisk virkelig nemme at lave, og så smager de meget bedre end dem man kan købe. Læs med her og få den nemme opskrift.
Smagen af sommer
Smagen af sommer er for mange en god koldskål. Herhjemme er vi helt vilde med Jordbærkoldskål. Til koldskål hører sig selvfølgelig kammerjunkere.
Mange køber nok de færdiglavede kammerjunkere i supermarkedet, men det er faktisk både sjovt, hurtigt og meget mere lækkert at bage sine egne. Det tager ikke ret lang tid, og så man man jo altid bage dobbeltportion, så man har til nogle uger af gangen.
Kammerjunkere er en dansk ting. Det er små overskårne småkager, som vi nok oftest spiser i koldskål. De er også lækre i forskellige andre desserter, så du kan nemt bruge dem andre steder hvis de ikke alle spiser spist til koldskålen.
Jeg synes personligt at man skal dobbeltbage kammerjunkere. Det er ikke alle der gør det, men de bliver altså lige en tand bedre. Derfor skal de først bages hele, herefter deles de på midten, og bages igen til de er sprøde. Så får de også den helt rigtig kammerjunke-form som vi elsker.
Ingrediensnoter
Vanilje – Jeg synes at kammerjunkere skal smage af vanilje. Vi bruger næsten altid vaniljepasta når vi bager. Det er nemt og vi har det altid i køleskabet. Du kan selvfølgelig bruge vaniljestænger eller vaniljepulver i stedet hvis du synes.
Du kan ud over vanilje også bruge andre smagsgivere i dine kammerjunkere. Prøv for eksempel med en teskefuld stødt kardemomme eller fintrevet citronskal.
Smør – Ingen småkager uden smør. Vi bruger rigtig smør, det giver den bedste smag.
Hvedemel – Da det er en slags småkager vi laver, og de helst skal være sprøde, behøver du ikke vælge en hvedemel med højt glutenindhold. Du kan bruge ganske almindeligt hvedemel fra supermarkedet eller nogle af de forskellige typer af kage-hvedemel der også sælges.
Hvordan laver man kammerjunkere?
Kammerjunkere er virkelig nemme at lave selv. Først skal dejen samles. Jeg laver den altid i minihakker eller foodprocessor. Først kommer alle ingredienserne undtaget ægget, og så køres det til smørret er helt smuldret.
Så hælder jeg dejen i en skål, og samler den med ægget. Hvis dejen er meget blød, kan den lægges på køl lidt, men ellers er det bare at gå i gang med at forme små kugler. Jeg går efter 2-3 cm i diameter, de hæver lidt i ovnen også.
Så skal de bages første omgang, og når de er kolde nok til det, skæres de over og kommes tilbage i ovnen. Her skal de bage til de er sprøde og lækre.
Find den fulde opskrift på kammerjunkere længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Hjemmelavede kammerjunkere kan holde længe, hvis de altså ikke bliver spist. Vi opbevarer dem gerne i glas eller i en kagedåse i et mørkt og køligt viktualierum. Ligesom du ville opbevare andre småkager.
De færdige kammerjunkere kan ikke fryses ned, men du kan fryse dejen til kammerjunkerne. Det kan være en god ide at lave en dobbeltportion, og fryse halvdelen ned. Så har du nemme kammerjunkere en anden dag.
Hvis de opbevares i en lufttæt beholder eller kagedåse, kan de sagtens holde sig mindst et par uger. Sikkert også længere, men så længe holder de aldrig her.
Andre søde sommeropskrifter du måske vil synes om
Opskrift på hjemmelavede kammerjunkere til koldskål
Her får du vores opskrift på nemme og lækre hjemmelavede kammerjunkere. De er helt perfekte i en hjemmelavet eller færdigkøbt koldskål, og så smager de altså bare en tand bedre end dem man kan købe sig til i butikkerne. Husk at lave dobbeltportion, for de forsvinder lynende hurtigt når vejret er godt, og der skal koldskål på bordet.
Kammerjunkere
Ingredienser
- 125 g hvedemel
- 60 g smør, koldt
- 40 g sukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljepasta
- 1 æg
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Smulder smørret i hvedemelet. Du kan gøre det i hænderne eller på maskine. Jeg gør det altid i en minihakker eller foodprocessor, det er nemt og hurtigt.
- Tilsæt herefter sukker, bagepulver og vanilje og bland godt sammen.
- Saml hurtigt dejen med ægget. Dejen skal ikke æltes!
- Hvis dejen er meget blød, kan den med fordel lægges i køleskabet inden kammerjunkerne formes, men hvis du kan arbejde med dejen som den er, behøves det ikke.
- Del dejen i to, og tril hver del til en lang pølse på et meldrysset bord. Skær hver pølse ud i cirka 25 stykker, og tril stykkerne til runde kugler.
- Sæt kammerjunkerne på en bageplade beklædt med bagepapir med lidt plads i mellem dem. Giv kammerjunkerne et let tryk, så de bliver lidt flade.
- Bag kammerjunkerne første gang i 8 minutter ved 200 grader varmluft.
- Tag kammerjunkerne ud, og skru ovnen ned til 160 grader varmluft.
- Lad de bagte kammerjunkere køle lidt af. Når du kan røre ved dem, deles de på midten med en savtakket kniv. Herefter lægges de tilbage på bagepladen med skærefladen op.
- Bag kammerjunkerne anden gang i 10-15 minutter ved 160 grader varmluft til de er sprøde og gyldne.
- Lad de færdige kammerjunkere køle helt ned på en rist inden de pakkes i en kagedåse.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her