Madformadelskere / Vejledninger / Hvad er sous vide?

Hvad er sous vide?


Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Hvad er sous vide? Sous vide er en måde at tilberede fødevarer på. Det foregår på den måde at man forsegler fødevarerne i vakuumposer, eller lufttætte beholdere og tilbereder dem i vandbad ved meget præcise temperature i længere tid.

Hvad er sous vide? Få svaret her

Sous vide betyder “under vakuum” på Fransk. Denne måde at tilberede mad på, har været brugt i restaurationsbranchen i mange år. Nu er sous vide blevet noget der findes i rigtig mange private hjem. Priserne på udstyret er faldet og man kan købe enten kar med det hele indbygget, eller staven man kan bruge i gryder osv.

Men hvad er sous vide så egentlig og hvordan gør man?

Helt basalt, så virker en sous vide som en avanceret dypkoger, der hele tiden måler temperaturen på vandet. Den sørger for at holde temperaturen konstant, sammen med en cirkulationspumpe, der sørger for at holde vandet i bevægelse.

Hvis man vil tilberede en bøf i sous vide, så kommer man bøffen i en pose beregnet til vakuum og forsegler den med en vakuumpakker. Så skal bøffen en tur i vandbad. Her vælger man den temperatur på vandet der repræsenterer den kernetemperatur man gerne vil have på bøffen. Skal den være rød, medium eller gennemstegt? Når bøffen så har været i vandbad tages den op og tilberedningen afsluttes med at brune den af. Typisk på en meget varm pande eller grill.

Hvad er fordelen ved sous vide?

Fordelen er, at bøffen når den tages op egentlig er tilberedt til den ønskede temperatur, og hurtigt kan brunes af på panden og serveres. Det betyder altså, at det bliver meget nemt at ramme den helt rigtige tilberedning af bøffen uden at skulle være bange for at de får for lidt eller for meget.

Sous vide kan også sagtens bruges til at tilberede hele stege, det foregår på samme måde, og det er på samme måde her nemt at styre den ønskede kernetemperatur. Stegen brunes afsluttende i ovn eller på grillen.

Kan man kun lave kød?

Sous vide kan selvfølgelig også bruges til andet end kød. Man kan lave de lækreste desserter og tilberede grøntsager til perfektion. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænsen for hvad man kan bruge sin sous vide til.

Skriv en kommentar

KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.