Populært:

Rødvinsglace

5

/5

1 time 15 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

1 time 15 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Til et godt stykke kød hører der en sauce eller en god kraftig glace. Rødvinsglace er en favorit til kød her i huset, og med sin kraftige dybe smag og gode syre, så passer den perfekte til culottesteg, oksefilet eller en god Beef Wellington. Læs med her og se hvor nemt det er at lave, så du er klar til nytårsmenuen.

blank rødvinsglace der bliver hældt over en skive oksefilet på en tallerken med sprøde kartofler.

Glace eller sauce

For mig er sovsen eller saucen det, der binder hele måltidet sammen. Det fungerer som en smagsforstærker, og kan i mine øjne ikke undværes når der serveres rødt kød.

En glace er en reduktion, baseret på en eller anden form for fond, det kan være kalve eller oksefond. Dertil kommer, i det her tilfælde, masser af rødvin og balsamicoeddike der tilføjer endnu flere smagsnuancer til den færdige glace.

Glacen er sådan set også en sauce, den er bare reduceret rigtig meget, og bliver dermed en meget kraftig mundfuld, og der skal ikke så meget til.

Det er altså ikke en “sovs” som den brune klassiker man drukner kartoflerne i når man spiser flæskesteg med hele svineriet. Det er derimod en finere sauce, som man serverer til et rigtig godt stykke kød, og min rødvinsglace bliver slutteligt monteret med masser af koldt smør, der giver den endnu mere fylde og kraft.

Så hvis du ikke før har kastet dig ud i at lave en glace, så skal du starte her, eller eventuelt med portvinsglace, hvis du er vild med den lidt sødere portvin.

sovsegryde med rødvinsglace ved siden af skål med kartofler.

Ingrediensnoter

Fond – Ja, eller bouillon, for det er faktisk helt ok at “snyde” og bruge et par bouillonterninger, eller Fond Du cheff eller lignende.

Rødvin – Find en god kraftig rødvin, det kommer til at afspejle sig i den færdige glace. Når det så er sagt, så lad være med at købe en vildt dyr vin!

Balsamico eddike – Jeg bruger også en god slat balsamico i glacen, det giver masser af syre og masser af dybde.

Skalotteløg – Skalotteløgne giver en god smag til glacen. Hvis du ikke har skalotteløg, kan du godt bruge almindelige løg i stedet for.

Timian & rosmarin – Friske krydderurter bidrager med en masse god smag. Du kan alternativ bruge tørrede krydderier, så skal du bare halvere mængden.

Smør – Du skal bruge smør til at svitse løgene i, og efterfølgende skal rødvinsglacen monteres/jævnes med kold smør. Jeg bruger saltet smør og derfor venter jeg også med at salte til efter der er pisket smør i.

Sukker, salt & peber – Glacen kan tage meget sukker for at balancere på alt den syre fra vinen, smag dig frem og tilsæt den mængde du synes er passende.

Hvordan laver man rødvinsglace?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver en lækker og smagsfuld rødvinsglace helt fra bunden.

Det tager noget tid at koge den ind, men hvis du springer over fonden, og bruger bouillonterninger eller tilsvarende, så reducerer du også på tilberedningstiden.

I en gryde smeltes smør, og finthakkede skalotteløg og hvidløg, timian og rosmarin tilsættes. Det svitses til løgene bliver klare hvorefter balsamico eddike, rødvin samt fond tilsættes. Nu koges det hele ind til der er ca. 3 dl tilbage hvorefter det hældes igennem en si over i en anden gryde. Det varmes op til det simrer og nu piskes der koldt smør i, og glacen vil tykne en smule.

Tilsæt sukker og smag glacen til med salt og peber efter smag. Overfør glacen til en forvarmet kande eller skål før servering.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

lille gryde med hjemmelavet rødvinsglace.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken rødvin skal man bruge?

En god kraftig rødvin passer godt til rødvinsglace.

Behøver man lave sin egen fond?

Nej, det gør man ikke. Man kan bruge bouillonterninger og en liter vand eller tilsvarende. Alternativt kan man springe vandet over og så spare lidt på tiden det tager at koge det ind.

Andre opskrifter på saucer du måske vil synes om

sprøde kartofler i skål og rødvinsglace i lille gryde.

Tips og tricks til opskriften

  • Tilsmagning
    • Huske at smage til med både salt og sukker.
  • Forbered reduktionen i forvejen
    • Lav reduktionen af fond, balsamico og rødvin i forvejen og gem det på køl eller i fryseren. Så kan det tages og og så mangler man kun at koge det op og piske koldt smør i.

Serveringsforslag

Elsker du en god glace til dig kød?

Så prøv vores opskrift på Portvinsglace, den er lidt mere rund og sødlig i smagen på grund af portvinens sødme.
rødvinsglace i gryde.
tallerken med oksefilet, sprøde kartofler og hjemmelavet rødvinsglace.

Opskrift på hjemmelavet glace med rødvin

Her får du vores opskrift på klassisk rødvinsglace. En kraftig velsmagende sauce der passer rigtig godt til rødt kød.

Der er fuld drøn på smagen, der skal ikke så meget til. Lav den næste gang du skal forkæle familien med en ekstra lækker sauce.

blank rødvinsglace der bliver hældt over en skive oksefilet på en tallerken med sprøde kartofler.
5 fra 1 stemme

Rødvinsglace

Opskrift på rødvinsglace
Det her synes vi er den bedste rødvinsglace til et stykke lækkert kød for eksempel culottesteg, oksemørbrad eller oksefilet.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 1 time 10 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Ret Sovs
Køkken Fransk
Antal 8 personer
Kalorier 274 kcal

Ingredienser

  • 2 skalotteløg, fint hakket
  • 1 fed hvidløg, fint hakket
  • 40 g smør
  • ½ spsk rosmarin
  • ½ spsk timian
  • 2 dl balsamico
  • 8 dl rødvin
  • 1 l oksefond, eller kalvefond, kan erstattes af 2 bouillonterninger.
  • 120 g smør, koldt til montering. Skåret i tern.
  • 3 tsk sukker
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • I en gryde smeltes 40 g. smør ved middel varme. Tilsæt meget fint hakkede skalotteløg og finthakket hvidløg, timian og rosmarin. Lad det nu svitse ved medium varme til løgene bliver klare.
    2 skalotteløg, 40 g smør, ½ spsk rosmarin, ½ spsk timian, 1 fed hvidløg
  • Tilsæt derefter rødvin, balsamico, samt fond. Bring det i kog, og skru derefter ned så det simrer/småkoger. Reducer det nu til der er ca. 3 dl. tilbage.
    2 dl balsamico, 8 dl rødvin, 1 l oksefond
  • Hæld den reducerede sauce igennem en si op i en anden gryde. Og bring det op i temperatur så det simrer.
  • Nu skal glacen monteres med koldt smør, tilsæt det til glacen lidt ad gangen i mens der piskes. Når alt smørret er pisket i, smages glacen til med sukker, salt og peber.
    120 g smør, 3 tsk sukker, Salt, Peber
  • Overfør den færdige glace til en forvarmet skål, eller saucekande og server med det samme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 274kcalKulhydrater: 10gProtein: 3gFedt: 16gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 43mgNatrium: 390mgKalium: 420mgFibre: 0.3gSukker: 6gA-vitamin: 526IUC-vitamin: 1mgCalcium: 35mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.