Populært:

Portvinsglace

4.67

/5

55 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.67

/5

55 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Helt fantastisk lækker og dyb smag af portvin, blank og tyk, lige som en portvinsglace skal være. Portvinsglace er den perfekte sauce til en bøf wellington, en veltilberedt culotte, eller til en stor grillet bøf. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave den bedste portvinsglace, så læs med her og få vores opskrift.

portvinsglace med culottesteg og smørstegte kartofler

Portvinsglace eller portvinssauce

Nytårsaften er mange danskere glade for at servere lidt ekstra god mad. Det er ofte et lækkert stykke oksekød der kommer på bordet til nytår.

Når det kommer de lidt finere stykker kød på bordet, så skal der også være styr på saucen, eller i det her tilfælde glacen. Men hvad er lige forskellen på glace og sauce? Hmm.. Glacen er reduceret kraftigt ned i forholdt til saucen, og derefter monteret med masser af smør, det giver en tyk og helt blank glace, med en meget kraftig smag.

Det betyder også at der ikke skal så meget til, når den skal på tallerkenen.

Men hvordan vælger man så? Det er lidt en smagssag, begge dele smager fantastisk.

Så er man til til mere og meget, så vælg portvinssauce, en man til mindre og en mere kraftig smag, så tag glacen.

Portvinsglace har en dyb og intens smag af portvin, den sødlige smag træder frem og gør sig rigtig godt med umamismagen fra fonden og syren fra balsamicoeddiken og fedmen fra smørret.

Det hele går simpelthen op i en højere enhed når de bliver forenet i gryden, og har man en gang lavet portvinsglace, så gør man det igen og igen.

Når vi smider en culotte på grillen, en oksefilet i oven, eller bare en er god bøf, så er der som regel altid en sauce eller en glace med når der skal spises.

Det er “sovsen” der binder hele retten sammen med sit tilskud af smagsnoter. Og det er her at vi som “hjemmekokke” kan giver vores gæster en oplevelse ud over det sædvanlige.

Jeg synes at man skal kunne nogle saucer/glacer på rygraden, så man kan imponerer sine gæster, du kan sagtens lave forarbejdet men en portvinsglace, altså selve reduktionen og så lige før spisetid montere den med smør. Det sparer lidt tid i køkkenet op til spisetid, så man har overskud til at tage sig af alt det andet.

portvinsglace serveret til okseculotte med smørstegte kartofler

Ingrediensnoter

Portvin – Du skal selvfølgelig ikke bruge den dyreste portvin du kan finde, men find en med en god og kraftig smag, det giver det bedste resultat i sidste ende.

Smør – Du skal bruge smør til at svitse med og også til at montere glacen med til sidst. Det smør du skal montere med skal være iskoldt og skåret ud i små tern. Jeg plejer bare at bruge saltet smør.

Skalotteløg – Skalotteløg er med til at bygge basen til saucen op. Du kan sagtens bruge almindelige løg, men skalotteløg er lidt mildere i smagen og passer bedre til portvinsglace.

Hvidløg – Hvidløg kan noget, og er med til at give den helt rigtige smag til glacen.

Frisk rosmarin – Hvis det er fuldstændig umuligt for dig at finde frisk rosmarin, så kan du godt bruge tørret. De fleste supermarkeder har friske krydderurter. Jeg plejer at finde det i Netto, der kan man købe det delt op i kviste lige til at smide i gryden.

Balsamicoeddike – Balsamicoeddiken giver syren og en masse andre smagsnoter til portvinsglace. Jeg har ikke erfaring med at bruge andre eddiker, så jeg vil helt klart anbefale Jer at bruge balsamico.

Oksefond – Okse/kalvefond må jeg hellere sige. Det kan man købe færdigt på glas i mange supermarkeder. Hvis man ikke kan finde det, så er en bouillonterning, eller Fond Du Chef helt fint.

Salt – Salt efter smag! Vent med at salt din portvinsglace helt til sidst.

Peber – Et drys peber efter smag, det plejer jeg også at gøre til sidst når saucen er monteret med smør.

Hvordan laver man den bedste portvinsglace?

Med en portvinsglace kan du helt sikkert imponere dine gæster, og det er heldigvis ikke så svært.

Det finthakkede skalotteløg samt hvidløg svitses i en tykbundet gryde sammen med rosmarinkvisten. Når løgene bliver klare tilsættes portvin samt balsamicoeddiken, det reduceres nu ved lav varme til der er ca. 1,5 dl. tilbage.

Oksefonden tilsættes og det reduceres igen til der igen er ca. 1,5 dl. tilbage. Reduktionen hældes igennem en si og derefter tilbage i gryden igen.

Nu skal glacen monteres med koldt smør der forinden er skåret ud i små tern. Ved middel varme piskes det kolde smør i portvinsglacen til den er helt glat og blank. Som det sidste smages glacen til med salt og peber efter smag.

Glacen hældes på en forvarmet kande eller lignende der kan holde den varm på bordet.

Velbekomme.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

portvinsglace til culottesteg og kartofler

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man portvinsglace?

Rester skal opbevares på køl, og kan genvarmes ved lav varme under omrøring. Pas på at det ikke bliver for varmt, så der er mulighed for at glacen skiller.

Kan portvinsglace fryses?

Jeg har ikke prøvet at fryse færdig portvinsglace. Men man kan fryse den reduktion man laver og så tage den op, varme den op og derefter montere den med smør.

Kan jeg bruge andet end portvin?

Du kan skifte portvinen ud med rødvin og lave en rødvinsglace.

Andre saucer du måske vil synes om

culottesteg med kartofler og portvinsglace

Opskrift på glace med portvin

Her får du vores opskrift på en skøn portvinsglace. Det er en kraftig sauce, som er perfekt til nytår hvis du skal servere beef wellington eller et stykke godt oksekød.

Det er saucen der binder måltidet sammen, og med en skøn glace med portvin vil du med garanti kunne imponere dine gæster. Heldigvis er den ikke så svær at lave! Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

portvinsglace med culottesteg og smørstegte kartofler
4.67 fra 3 stemmer

Portvinsglace

Opskrift på portvinsglace
Skal der et lækkert stykke oksekød på bordet til nytår? Så er det oplagt at servere portvinsglace, som en sauce der kan binde hele måltidet sammen. Portvinsglace er en kraftig reduceret sauce, der er monteret med smør, så du får en tyk og blank glace.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 55 minutter
Ret sauce
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 344 kcal

Ingredienser

 • 20 g smør
 • 2 tsk skalotteløg
 • 1 fed hvidløg
 • 1 kvist frisk rosmarin
 • 1 dl balsamicoeddike
 • 4 dl portvin
 • 5 dl oksefond
 • 60 g smør
 • Salt
 • Peber

Sådan gør du

 • Skalotteløgene pilles og hakkes fint. Hvidløget pilles og hakkes fint.
  2 tsk skalotteløg, 1 fed hvidløg
 • I en gryde smeltes smørret. Tilsæt hakket skalotteløg samt hvidløg og rosmarin. Svits det ved lav varme til løgene bliver klare.
  20 g smør, 1 kvist frisk rosmarin
 • Tilsæt derefter balsamicoeddike samt portvin. Kog det ind ved middelvarme til det er reduceret til ca. 1,5 dl.
  1 dl balsamicoeddike, 4 dl portvin
 • Derefter tilsættes oksefond, og det koges igen ind til der er ca. 1,5 dl tilbage.
  – Hvis du bruger en bouillonterning, så kan du komme den direkte i sammen med portvinen. Så sparer du på noget tid på reduceringen, eftersom fonden ikke skal koges ned.
  5 dl oksefond
 • Hæld glacen igennem en si over i en lille skål. Kom den tilbage i gryden. Indholdet i sien kasseres.
 • Tag smørret til montering ud af køleskabet. Skær det i små tern. Glacen bringes i kog og det kolde smør piskes nu i lidt ad gangen indtil glacen bliver tyk og blank.
  60 g smør
 • Når alt smørret er pisket i smages glacen til med salt og peber.
  Salt, Peber
 • Hæld glacen i en forvarmet skål eller kande og server den straks.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 344kcalKulhydrater: 20gProtein: 3gFedt: 16gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 43mgNatrium: 405mgKalium: 364mgFibre: 1gSukker: 12gA-vitamin: 507IUC-vitamin: 1mgCalcium: 32mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Flere billeder af portvinsglace

portvinsglace på tallerken med kød og kartofler
portvinsglace med kød og kartofler

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

2 kommentarer til “Portvinsglace”

 1. 4 stars
  Der er en fejl i opskriften. Når man ændrer antal personer, ændres reduceringsmængden ikke. Ændrer man f.eks. fra 4 til 20 personer, skal man i alt anvende ca. 5L væske. Men der står stadig i vejledningen, at glacen skal koges ind til 1.5 dl. Det skal vel snarere være omkring 7.5 dl.

  Svar
  • Hej Ronni

   Tak for din kommentar, dejligt du er opmærksom. Det skulle være rettet nu 🙂

   Ha en dejlig dag
   Mvh Tina

   Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.