Populært:

Chimichurri sauce

4.84

/5

15 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.84

/5

15 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lækker frisk og syrlig, med en smule varme på bagkanten. Chimichurri sauce passer perfekt til et grillet kød eller fisk. Den klassiske kolde sauce fra Argentina, er pakket med friske krydderurter og masser af smag. Server til den til en grillet oksemørdbrad nytårsaften, eller til en lækker bøf på en varm sommerdag, læs med her og se hvor nem den er at lave.

grøn chimichurri i skål med oksekød i baggrunden med chimichurri sauce hen over.

Sauce med krydderurter fra Argentina

Sovs, sauce og dressinger er uden tvivl en vigtig del i et hvert køkken. I Danmark er den brune sovs en klassiker, men der er så mange andre lækre saucer man kan servere til menuen og kolde saucer er ingen undtagelse.

Fra Sydamerika er en af mine favoritter helt klart en god og velkrydret chimichurri. Den er et friskt pust på bordet når man serverer kød eller fisk. Men hvad er chimichurri egentlig?

Chimichurri sauce er en helt enkel sauce baseret på olie og eddike samt masser af friske krydderurter. Den har sin oprindelse i Argentina hvor den bliver brugt både som marinade og sauce. Hjemme hos os har den her sauce været på bordet i mange år. Den er et super godt alternativ til de andre mere traditionelle saucer, og gør sig som sagt rigtig godt til grillet kød og fisk.

Du kan lave forskellige variationer af saucen. I vores opskrift er der både frisk persille, oregano og koriander. Men det er en smagssag hvilke krydderurter man kan lide og man kan sagtens lave den uden koriander, hvis man ikke bryder sig om det.

en god bøf skåret i skiver med chimichurri sauce hen over.

Ingrediensnoter

Frisk persille – Jeg plejer at bruge bredbladet persille, men kruspersille kan sagtens bruges.

Frisk koriander – Giver en lækker smag, men kan sagtens udelades.

Frisk oregano – Det har vi masser af i haven, så det er altid i.

Skalotteløg – Fint hakket skalotteløg giver det lige et pift til smagen. De er knapt så skarpe i smagen som almindelige løg, men har man ikke andet, så kan almindelige gule løg sagtens bruges.

Hvidløg – Kan ikke undværes, så der er ingen vej uden om.

Olivenolie – Find en god olivenolie, det behøver ikke være jomfruolivenolie.

Rødvinseddike – Her kan man sagtens bruge æbleeddike, sherryvineddike eller æbleeddike i stedet, alt efter hvad man lige har i skabet.

Citronsaft – Giver en lækker citrussmag til saucen, lime kan bruges i stedet for.

Chiliflager – Eller frisk rød chili. Der må godt være lidt bid i saucen.

Salt og peber – Sørg for at smage den godt til, det handler om at finde balance imellem alle smagene.

Sukker –  Der skal sukker i for at modspille alt den syre der er fra eddike og citron. Det man skal sikre sig, er at røre det grundigt sammen så alt sukker og salt opløses, derfor skal der smages på saucen en del gange.

Hvordan laver man Chimichurri?

Det er ret nemt at lave, og så smager det helt fantastisk. Her kommer en kort gennemgang af hvordan vi laver den originale chimichurri verde. Det hele handler om krydderurterne. Find nogle friske økologiske krydderurter, så er man sikker på at de ikke er sprøjtet med noget skidt.

De friske krydderurter vaskes grundigt i koldt vand, og hakkes derefter fint og kommes i en skål.

Hvidløget rives fint, skalotteløget hakkes fint og kommes i samme skål som krydderurterne. De øvrige ingredienser tilsættes og hele herligheden røres grundigt sammen.

Smag den til med yderlige salt, sukker og eddike om nødvendigt.
Nogle gange laver jeg den på en morter, jeg synes at det frigør mere smag fra krydderurterne.

Server den kolde sauce til en lækker grillet oksemørbrad, eller til en god bøf.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

skål med chimichurri til oksekød eller grillmad.

Ofte stillede spørgsmål

Behøver man bruge koriander?

Nej, hvis du hører til dem der ikke bryder sig om smagen, så kan du godt springe det over.

Kan man bruge andet end persille?

Ja, vi bruger mange forskellige krydderurter fra haven, vi har også en opskrift her på siden hvor vi bruger løvstikke.

Kan chimichurri laves i forvejen?

Ja, det bliver næsten lidt bedre når det har trukket lidt i køleskabet.

Andre opskrifter på saucer du måske vil synes om

en skål med grøn chimichurri sammen med en bøf skåret i skiver med saucen ud over.

Tips og tricks til opskriften

  • Lav det et par timer før det skal serveres, så det kan trække smag.
  • Brug en morter for at få presset al smag ud af krydderurterne.
  • Prøv med friske urter fra haven.

Serveringsforslag

Elsker du chimichurri?

Prøv også vores lidt fordanskede version af Chimichurri med løvstikke
fad med bøf med chimichurri hen over kødet.

Opskrift på argentinsk sauce med krydderurter

Her kommer opskriften på vores version af en helt fantastisk grøn Chimichurri sauce.

Vi elsker at spise den som en lækker frisk sauce til kød og fisk. den kan også bruges som marinade til kød, eller som en lækker dressing i en steaksandwich.

grøn chimichurri i skål med oksekød i baggrunden med chimichurri sauce hen over.
4.84 fra 6 stemmer

Chimichurri

Opskrift på chimichurri
Lækker Argentinsk sauce til kød og fisk. Den er nem at lave, og smager skønt hele året rundt både til sommerens grillmad eller til nytårsmenuen.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 0 minutter
Samlet tid 15 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Argentinsk
Antal 4 personer
Kalorier 450 kcal

Ingredienser

  • 2,5 dl frisk persille
  • 1 dl frisk koriander
  • 0,5 dl frisk oregano
  • 1 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1,8 dl olivenolie
  • 4 spsk rødvindeddike
  • 1 tsk chiliflager, eller efter smag, kan erstattes af frisk rød chili
  • ½ citron, saften heraf
  • 1 tsk salt, eller efter smag
  • 1 tsk sukker, eller efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

  • De friske krydderurter vaskes grundigt i koldt vand og hakkes derpå fint. Kom dem i en skål.
    2,5 dl frisk persille, 1 dl frisk koriander, 0,5 dl frisk oregano
  • Hvidløgene pilles og rives fint. Skalotteløget pilles og hakkes helt fint. Kom begge dele ned i skålen til krydderurterne.
    2 fed hvidløg, 1 skalotteløg
  • Tilsæt derefter olie, eddike, citronsaft, chili, salt, sukker. Og rør det grundigt sammen.
    1,8 dl olivenolie, 4 spsk rødvindeddike, 1 tsk chiliflager, ½ citron, 1 tsk salt, 1 tsk sukker
  • Smag saucen til med salt, peber, sukker og ekstra eddike hvis det er nødvendig, til man er tilfreds med smagen.
    Peber
  • Lad den gerne trække på køl et par timer inder servering.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 450kcalKulhydrater: 10gProtein: 3gFedt: 46gMættet fedt: 6gNatrium: 640mgKalium: 526mgFibre: 4gSukker: 3gA-vitamin: 7100IUC-vitamin: 95mgCalcium: 115mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 30. juni 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.