Hvis man ikke er til en fed sovs, så er chimichurri et rigtig godt bud på en frisk sauce til en lækker bøf. Chimichurri med løvstikke er mit bud på en lidt mere skandinavisk version af den klassiske Argentinske sauce. Hvis du vil se hvor nemt du hurtigt bikser en helt fantastisk grøn, lækker og frisk sauce sammen, så læs med her og få vores opskrift.
En verden af sovs!
Sovs er fantastisk! Det er det, der binder hele retten sammen, lige fra stegt flæsk med persillesovs, over en klassisk bøf bearnaise, til den fuldfede brune sovs til juleanden. Men en sovs behøver ikke at være en fed oplevelse, faktisk må jeg sige at jeg til en rød bøf foretrækker en kold chimichurri med løvstikke, eller en klassisk Romesco sauce.
Når det så er sagt, så er en bearnaise altså også fantastisk, den der helt perfekte balance, mellem fedme, salt og syre og en smag af frisk smag af estragon og kørvel, mums!! Og så lige nogle helt sprøde fritter til at dyppe i, så bliver det sgu ikke meget bedre.
Til de finere stege og stykker kød, så er en godt kraftig portvinssauce, rødvinssauce eller en sauce bordelaise at fortrække, de passer også godt til det lidt finere tilbehør der normalt følger med.
For os der griller året rundt, så er barbecuesauce også en vigtig sovs, og jo det er en sovs på lige fod med de andre, den kan bruget til at pensle kødet med under tilberedningen, men så sandelig også som tilbehør til selve måltidet.
Til grillsæsonen kan der som sauce også med fordel serveres en god whiskeysauce, eller en klassisk favoritsovs, som du også kan finde opskrifter på her på vores side.
Dyk ned i sovsens verden og server dem kolde og varme til dine livretter, sovs er fantastisk!
Ingrediensnoter
Løvstikke – Det er løvstikken med sin helt specielle smag der giver den her chimichurri sin markante kraftige smag. Løvstikke giver den skønne karakteristiske nordiske smag til denne sauce.
Frisk oregano – Frisk oregano er fantastisk! Det har en dejlig smag og det er nemt at dyrke i haven. Man kan med fordel tørre det i store bundter, så har man den mest perfekte tørrede oregano til vintersæsonen.
Hvordan laver man chimichurri med løvstikke?
Der er slet ikke så mange ben i at lave chimichurri, der er slet ikke noget der skal varmes op og piskes.
Du kan sagtens lave saucen i forvejen, så du kan koncentrere dig om grillen og bøfferne, eller stegen i ovnen.
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver verdens bedste chimichurri uden koriander.
De vaskede urter hakkes fint sammen med skalotteløg, hvidløg og frisk chili. Derefter baldes det sammen med de øvrige ingredienser i en skål. Man kan med fordel gøre det i en morter, så man kan mase endnu mere smag ud af ingredienserne.
Saucen smages til og sættes på køl til den skal serveres.
Du kan finde den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Opbevar din chimichurri på køl dækket med et lag olie. Sådan kan den sagtens holde sig nogle dage hvis den ikke bliver spist inden.
Ja, chimichurri kan godt fryses, det skal dog bruges i løbet af et par måneder.
Ramsløg er også lækkert i en chimichurri og man kan også bruge frisk basilikum. Prøv dig frem med forskellige krydderurter, og eksperimenter med det du har i haven.
Andre opskrifter du måske vil synes om
Opskrift på frisk nordisk chimichurri
Her får du vores opskrift på sommerens sauce til bøffen. Der er fuld knald på smagen og den passer perfekt til en god grillet bøf.
Du kan sagtens lave chimichurri i forvejen, så trækker den mere smag og bliver endnu bedre. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften næste gang du skal have et lækkert stykke kød på grillen og har lyst til atn kold frisk sovs.
Chimichurri med løvstikke
Ingredienser
- 2,5 dl frisk persille
- 1 dl frisk løvstikke
- 0,5 dl frisk oregano, kan erstattes af tørret
- 1 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1,8 dl olivenolie
- 4 spsk rødvindeddike
- 1 tsk frisk chili, eller efter smag, kan erstattes af chiliflager
- ½ citron, saften heraf
- 1 tsk salt, eller efter smag
- 1 tsk sukker, eller efter smag
- Peber, stødt, efter smag
Sådan gør du
- Vask de friske krydderurter grundigt i koldt vand og hak dem derefter fint. Kom dem i en skål.
- Hvidløgene pilles og rives fint. Skalotteløget pilles og hakkes helt fint sammen med chilien. Kom begge dele ned i skålen til krydderurterne.
- Tilsæt derefter olie, eddike, citronsaft, salt, sukker. Og rør det grundigt sammen.
- Smag saucen til med salt, peber, sukker og ekstra eddike hvis det er nødvendig, til man er tilfreds med smagen.
- Lad den evt. trække på køl et par timer inder servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her