Et glas løvstikkepesto med solsikkekerner, hvidløg, parmesan og citron er skønt tilbehør til aftensmaden eller som en del af tapasbordet. Har du selv løvstikke i haven, så må du ikke snyde dig selv for at prøve pesto med løvstikke. Det smager fantastisk! Få vores opskrift her.
Nordisk pesto
En gang imellem rammer man bare helt rigtigt. Det var lige hvad der skete med den her pesto med løvstikke. Den har en helt fantastisk smag af forår, og vil gøre sig rigtig godt på et hvert tapasbord. Så hvis du har løvstikke i haven, så kom i gang med pestofremstillingen, det smager bare godt!
Men hvad er løvstikke egentlig? løvstikke er en flerårig plante der også går under navnet maggiurt. Den har en kraftig krydret smag, og er en helt fantastisk krydderurt i haven. Den kan med fordel bruges i supper og gryderetter, og kom gerne en “dusk” i vandet når du skal koge kartofler. Frøene kan også tørres og bruges som krydderi, de har en selleriagtig smag.
Jeg kan huske løvstikke helt tilbage fra min barndom, vi havde en rigtig stor en i haven, den duftede helt fantastisk, og min mor brugte det heldigvis også i maden. Nu er det mig der præger mine børn med brugen af friske krydderurter fra haven, og de synes heldigvis at det er spændende.
Løvstikke er min favoritkrydderurt, jeg går og venter på at den dukker op her i foråret, så jeg kan komme den i salater, salsa og lave den her lækre pesto. Så for mig er løvstikken et længe ventet tegn på at foråret er landet.
Mere gæstemad
Ingrediensnoter til løvstikkepesto
Løvstikke – Vi er så heldige at have løvstikke i haven. Hvis du ikke har det endnu, så se at få anskaffet dig en plante. Den er helt fantastisk. Ellers er man nogle gange heldig at kunne finde det ved grønthandleren eller i større supermarkeder.
Parmesan – Ingen pesto uden ost! Du kan bruge en almindelig parmesan eller en Grana Padano alt efter hvad du har i køleskabet.
Solsikkekerner – Vi bruger ofte solsikkekerner til pesto. Det er forholdsvist billigt, og så smager det bare godt. Rist gerne solsikkekernerne lidt på panden inden de skal i pestoen, det giver rigtig god smag. Du kan også skifte solsikkekerner ud med for eksempel pinjekerner, cashewnødder eller mandler.
Hvordan laver man løvstikkepesto?
Her kommer en hurtig gennemgang af fremgangsmåden til hvordan du laver den bedste pesto i verden. Fyldt med smag og kraft, er den perfekt på bordet til en grillaften eller når du serverer tapas.
Du kan finde den fulde opskrift nederst på siden.
De forberedte ingredienser kommes i en blender, og blendes til en tyk konsistens med lidt struktur. pestoen smages til med salt og peber efter smag, og hældes på et skoldet glas og dækkes med et tyndt lag olivenolie.
Pestoen er klar til servering med det samme, den kan også stille på køl, her kan den holde sig i en uge hvis man husker, at den skal være dækket af olie.
Ofte stillede spørgsmål
Pestoen skal opbevares i køleskabet. Hæld godt med olie ovenpå, så den dækker pestoen i glasset, og sæt låget på, så kan det holde sig en uges tid.
Ja du kan faktisk godt fryse hjemmelavet pesto. Kom det i små plastbøtter med låg, eller frys det i fryseposer i passende portioner. Det er skønt at have pesto med havens krydderurter hele vinteren også.
Du kan sagtens lave din pesto med alt muligt andet end løvstikke. Denne opskrift er også velegnet til at lave ramsløgspesto eller pesto med basilikum eller andre krydderurter. Prøv dig frem.
Du kan lave pesto på mange slags frø og kerner. Du kan skifte solsikkefrøene ud med for eksempel mandler, pinjekerner eller cashewnødder.
Andre pestoopskrifter du måske vil synes om
Opskrift på grøn pesto med løvstikke
Her får du vores opskrift på en lækker løvstikkepesto med god smag af parmesan, hvidløg og solsikkekerner. Det er en pesto du nemt selv kan lave, og det tager altså virkelig ingen tid at lave. Den er skøn at spise på ristet brød eller vendt med nye kogte kartofler eller kogt pasta. Den er et must til en lækker forårs- eller sommertapas.
Løvstikkepesto
Ingredienser
- 2 dl olivenolie
- 60 g frisk løvstikke
- 30 g parmesan, eller Grana Padano
- 1 dl solsikkekerner
- 2 fed hvidløg
- ½ citron, saften heraf
- ½ tsk salt, eller efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- De store stilke fjerne fra løvstikken og kasseres. Efterfælgende skylles løvstikkebladene i koldt vand og dryppes derefter af.
- Imens løvstikken drypper af, ristes solsikkekerne let på en pande til de bliver gyldne.
- Derefter kommes alle ingredienserne i en blender og blendes til den ønskede konsistens. Der må stadig gerne være lidt struktur i pestoen.
- Smag den til med mere salt og peber om nødvendigt.
- Hæld pestoen på et skoldet glas og overhæld den med olivenolie så det dækker pestoen med ca. ½ cm.
- Opbevar pestoen på køl til den skal serveres.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Skøn løvstikkepesto… super med solsikkekerner, som også er en del billigere. 🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Hej Ruth
Tak for din kommentar, vi er super glade for at du kunne lide pestoen.
Vi elsker også at lave pesto med solsikkekerner, det er billigere og smager skønt 😍
God søndag
Mvh Tina, Madformadelskere.dk