Chimichurri er en argentinsk kold sauce til kød og fisk, og her får du den i en nordisk version med løvstikke og persille. Den er skønt tilbehør til en bøf på grillen her om sommeren eller til andet kød eller fisk. Den er nem at lave, og kan med fordel forberedes i god tid, så den kan stå og trække smag inden servering.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 0 minuttermin
Samlet tid 15 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
2 ½dlfrisk persille
1dlfrisk løvstikke
½dlfrisk oregano
1skalotteløg
2fedhvidløg
1,8dlolivenolie
4spskrødvindeddike
1tskfrisk chili, eller efter smag
½citron, saften heraf
1tsksalt, eller efter smag
1tsksukker, eller efter smag
Peber, stødt, efter smag
Sådan gør du
Vask de friske krydderurter grundigt i koldt vand og hak dem derefter fint. Kom dem i en skål.
2 ½ dl frisk persille, 1 dl frisk løvstikke, ½ dl frisk oregano
Hvidløgene pilles og rives fint. Skalotteløget pilles og hakkes helt fint sammen med chilien. Kom begge dele ned i skålen til krydderurterne.
1 skalotteløg, 2 fed hvidløg, 1 tsk frisk chili
Tilsæt derefter olie, eddike, citronsaft, salt, sukker og peber, og rør det grundigt sammen.
Smag saucen til med salt, peber, sukker og ekstra eddike hvis det er nødvendig, til du er tilfreds med smagen.
Lad den gerne trække på køl et par timer inder servering.
Noter
Ingrediensnoter
Løvstikke - Det er løvstikken med sin helt specielle smag der giver den her chimichurri sin markante kraftige smag. Løvstikke giver den skønne karakteristiske nordiske smag til denne sauce.Chili - Sådan en sauce må gerne have lidt spark fra chilien, men du kan selvfølgelig justere mængden så den passer til jeres smag. Du kan også bruge chiliflager hvis du ikke har frisk chili.
Tilberedning
Lav den i god tid - Lav endelig din chimichurri i god tid, så har du til at fokusere på de andre elementer i måltidet, og den bliver altså bedre af lige at trække nogle timer på køl.Brug en morter - Du kan med fordel lave din chimichurri i en morter, så kan du mase endnu mere smag ud af krydderurterne.
Opbevaring
Opbevar din chimichurri på køl dækket med et lag olie. Sådan kan den sagtens holde sig nogle dage hvis den ikke bliver spist inden. Rester kan også fryses ned, og bør derefter bruges indenfor et par måneder.