Populært:

Madformadelskere / Frokost / Madpakke / Solsikkerugbrød

Solsikkerugbrød


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Hjemmebagt rugbrød er altså bare det bedste. Det er i hvert fald noget vi er enige om herhjemme, så derfor bager vi også en del forskellige rugbrød. I dag får du et helt klassisk solsikkerugbrød, det smager jo bare skønt.

Hjemmebagt solsikkerugbrød der er skåret i skiver på skærebræt.

Rugbrød med bløde kerner

I har helt sikkert også Jeres rugbrødsfavoritter hjemme hos Jer. Herhjemme bliver alle slags hjemmebagt rugbrød spist med stor glæde, så det er skønt at variere lidt hvad vi bager.

En favorit er dette solsikkerugbrød. Klassisk mørkt rugbrød med bløde rugkerner og solsikkekerner, ikke så meget andet.

Jeg bager altid to brød af gangen, så ryger det ene i fryseren. Det er nu skønt at have hjemmebagt brød på frost.

hjemmebagt rugbrød med solsikkekerner.

Ingrediensnoter

Rugkerner – Jeg bruger skårne rugkerner, som lige bliver kogt i vand inden de skal i dejen. På den måde bliver de lækre og bløde i det færdige rugbrød.

Gær – Jeg bruger oftest gær i mine rugbrød for at sikre at de hæver godt. Hvis du har en meget aktiv surdej, så kan du godt springe gæren over, men hævetiden vil nok også forlænges lidt.

Solsikkekerner – Der skal selvfølgelig solsikkekerner i. Dem kan du købe i stort set alle supermarkeder. Du kan også bruge andre kerner hvis du har lyst, bare du holder nogen lunde samme mængde totalt.

Alternative ingredienser

  • Udskift for eksempel nogle af solsikkekernerne med græskarkerner, hørfrø eller sesam.

Hvordan laver man solsikkerugbrød?

Det er slet ikke svært at bage rugbrød selv. Det tager lidt tid, men det er nu mest æltetid, hævetid og bagetid, så du skal have lidt tålmodighed når du går i gang.

Først koger du dine rugkerner i vand.

Derefter skal du have gær opløst i vand og tilsætte salt og surdej. Det er nemmest at lave dejen direkte i røreskålen til røremaskinen eller i et stort dejfad hvis du vil lave den med håndkraft. Det kræver dog nogle gode armmuskler.

Herefter skal alle andre ingredienser bare tilsættes, og så æltes dejen rigtig godt. Lad den færdige dej hvile et kvarter inden den kommes i smurte rugbrødsforme og bliver sat til hævning.

Rugbrødene skal bages i ovnen med damp, og inden de kommer i ovnen, er det vigtigt at stikke nogle huller helt ned til bunden. Det er for at dampen kan komme ud under bagningen. Hvis du springer det over, kan du opleve af dit rugbrød bliver for klægt.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

nemt og saftigt hjemmebagt rugbrød.

Ofte stillede spørgsmål

Kan rugbrødet fryses?

Ja det kan det sagtens. Du kan fryse dine brød hele, halve eller i skiver i en frysepose.


Andre brødopskrifter du måske vil synes om

skærebræt med rugbrød der er skåret i skiver med brødkniv.

Tips og Tricks

Snup alle vores rugbrødstips
I dette indlæg har vi både vores opskrift på et helt klassisk rugbrød og alle vores tips og tricks til at lave det bedste hjemmebagte rugbrød. Se hele processen med billeder.
Få alle rugbrødstips
hjemmebagt rugbrød med surdej og bløde kerner skåret i skiver på skærebræt.

Serveringsforslag

  • Brug brødet i madpakken eller til frokost med lækkert pålæg på.
  • Brug brødet til at lave lækre rugbrødssandwich med dit yndlingsfyld.

Elsker du selv at bage til madpakken?

Prøv også vores opskrifter på Fuldkornsbagels eller Pitabrød

skiver af hjemmebagt solsikkerugbrød.

Opskrift på rugbrød med solsikkekerner

Her får du vores opskrift på et lækkert og enkelt solsikkerugbrød med surdej. Det smager helt fantastisk, og herhjemme er hele familien vilde med det.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften hvis du vil kaste dig ud i at lave hjemmebagt rugbrød til din egen familie.

Hjemmebagt solsikkerugbrød der er skåret i skiver på skærebræt.
Ingen stemmer endnu

Solsikkerugbrød

Saftigt at lækkert rugbrød med solsikkekerner og bløde rugkerner. Det er et dejligt frokostbrød, og kan bruges i madpakkerne eller til rugbrødssandwich.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 3 timer
Ret Brød
Køkken Dansk
Antal 2 store brød
Kalorier 2861 kcal

Ingredienser

  • 200 g skårne rugkerner
  • 3 dl vand
  • 9 dl vand
  • 20 g gær, (kan undlades hvis din surdej er meget aktiv)
  • 30 g salt
  • 300 g surdej
  • 260 g solsikkekerner
  • 25 g maltmel (reklamelink)
  • 550 g fuldkornsrugmel
  • 130 g fuldkornshvedemel
  • 260 g hvedemel

Sådan gør du

  • Kog rugkerner og 3 dl vand op i en gryde umder omrøring. Lad kernerne koge i 10 minutter til de har absorberet alt vandet, og tag dem herefter af varmen og lad dem køle af.
    200 g skårne rugkerner, 3 dl vand
  • Kom 9 dl vand i en skål (jeg bruger røremaskinen da dejen skal æltes længe). Opløs gæren i vandet, tilsæt salt og surdej og rør sammen. Tilsæt de resterende ingredienser samt de afkølede rugkerner fra gryden. Ælt dejen i 15 minutter.
    9 dl vand, 20 g gær, 30 g salt, 300 g surdej, 260 g solsikkekerner, 25 g maltmel (reklamelink), 550 g fuldkornsrugmel, 130 g fuldkornshvedemel, 260 g hvedemel
  • Lad dejen hvile 15 minutter i røreskålen inden du går videre.
  • Smør 2 store rugbrødsforme og fordel dejen i formene. Brug en våd dejskraber eller bagsiden af en ske for at jævne dejen ud.
  • Lad rugbrødene hæve på køkkenbordet til næsten dobbelt størrelse. Det tager ca. 1,5 timer.
  • Varm ovnen op til 210 grader varmluft. Sæt en bradepande i bunden af ovnen hvis din ovn ikke har dampfunktion.
  • Stik i rugbrødene med en våd kødnål, og lav 10-15 huller fordelt jævnt i hvert brød. Du skal stikke hele vejen til bunden af formen.
  • Sæt herefter rugbrødene i den varme ovn, og hæld ca 2. dl vand i bradepanden i bunden af ovnen for at lave damp hvis du ikke bruger ovnens dampfunktion. Bag brødene i ca. 1 time. Mål temperaturen med et stegetermometer – Brødene skal være 96 grader i midten for at være gennembagte.
    Husk alle ovne varmer forskelligt, så det kan være lidt brød skal bages lidt længere for at være helt færdigbagt. Husk at tjekke temperaturen i midten af brødet inden du tager det ud af ovnen, det er temperaturen midt i brødet, der er afgørende for om det er færdigt.
  • Lad brødene hvile 5 minutter i formen før de vendes ud på en rist og køler helt af inden der skæres af rugbrødet.

Noter

Rugbrødsform: Formene der skal bruges til disse brød, er store rugbrødsforme på 30x10x10 cm.
Hævning i ovn: Du kan hæve dine brød på 40 grader i ovnen i cirka 40 minutter. Brug ovnens hævefunktion hvis den har det.
Frysning: Brødene kan fryses ned hele, halve eller i skiver. Husk at køle brødene helt ned på en rist inden du skærer i dem eller de kommes i fryseposer og i fryseren.
 

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1brødKalorier: 2861kcalKulhydrater: 470gProtein: 108gFedt: 81gMættet fedt: 7gFlerumættet fedt: 36gEnkeltumættet fedt: 26gNatrium: 5870mgKalium: 4040mgFibre: 109gSukker: 8gA-vitamin: 114IUC-vitamin: 2mgCalcium: 381mgJern: 40mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.