Hjemmebagt rugbrød er altså bare det bedste. Det er i hvert fald noget vi er enige om herhjemme, så derfor bager vi også en del forskellige rugbrød. I dag får du et helt klassisk solsikkerugbrød, det smager jo bare skønt.
Rugbrød med bløde kerner
I har helt sikkert også Jeres rugbrødsfavoritter hjemme hos Jer. Herhjemme bliver alle slags hjemmebagt rugbrød spist med stor glæde, så det er skønt at variere lidt hvad vi bager.
En favorit er dette solsikkerugbrød. Klassisk mørkt rugbrød med bløde rugkerner og solsikkekerner, ikke så meget andet.
Jeg bager altid to brød af gangen, så ryger det ene i fryseren. Det er nu skønt at have hjemmebagt brød på frost.
Ingrediensnoter
Rugkerner – Jeg bruger skårne rugkerner, som lige bliver kogt i vand inden de skal i dejen. På den måde bliver de lækre og bløde i det færdige rugbrød.
Gær – Jeg bruger oftest gær i mine rugbrød for at sikre at de hæver godt. Hvis du har en meget aktiv surdej, så kan du godt springe gæren over, men hævetiden vil nok også forlænges lidt.
Solsikkekerner – Der skal selvfølgelig solsikkekerner i. Dem kan du købe i stort set alle supermarkeder. Du kan også bruge andre kerner hvis du har lyst, bare du holder nogen lunde samme mængde totalt.
Alternative ingredienser
- Udskift for eksempel nogle af solsikkekernerne med græskarkerner, hørfrø eller sesam.
Hvordan laver man solsikkerugbrød?
Det er slet ikke svært at bage rugbrød selv. Det tager lidt tid, men det er nu mest æltetid, hævetid og bagetid, så du skal have lidt tålmodighed når du går i gang.
Først koger du dine rugkerner i vand.
Derefter skal du have gær opløst i vand og tilsætte salt og surdej. Det er nemmest at lave dejen direkte i røreskålen til røremaskinen eller i et stort dejfad hvis du vil lave den med håndkraft. Det kræver dog nogle gode armmuskler.
Herefter skal alle andre ingredienser bare tilsættes, og så æltes dejen rigtig godt. Lad den færdige dej hvile et kvarter inden den kommes i smurte rugbrødsforme og bliver sat til hævning.
Rugbrødene skal bages i ovnen med damp, og inden de kommer i ovnen, er det vigtigt at stikke nogle huller helt ned til bunden. Det er for at dampen kan komme ud under bagningen. Hvis du springer det over, kan du opleve af dit rugbrød bliver for klægt.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan det sagtens. Du kan fryse dine brød hele, halve eller i skiver i en frysepose.
Andre brødopskrifter du måske vil synes om
Tips og Tricks
Serveringsforslag
- Brug brødet i madpakken eller til frokost med lækkert pålæg på.
- Brug brødet til at lave lækre rugbrødssandwich med dit yndlingsfyld.
Elsker du selv at bage til madpakken?
Prøv også vores opskrifter på Fuldkornsbagels eller Pitabrød
Opskrift på rugbrød med solsikkekerner
Her får du vores opskrift på et lækkert og enkelt solsikkerugbrød med surdej. Det smager helt fantastisk, og herhjemme er hele familien vilde med det.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften hvis du vil kaste dig ud i at lave hjemmebagt rugbrød til din egen familie.
Solsikkerugbrød
Udstyr
- Wilfa Probaker røremaskine (reklamelink)
Ingredienser
- 200 g skårne rugkerner
- 3 dl vand
- 9 dl vand
- 20 g gær, (kan undlades hvis din surdej er meget aktiv)
- 30 g salt
- 300 g surdej
- 260 g solsikkekerner
- 25 g maltmel (reklamelink)
- 550 g fuldkornsrugmel
- 130 g fuldkornshvedemel
- 260 g hvedemel
Sådan gør du
- Kog rugkerner og 3 dl vand op i en gryde umder omrøring. Lad kernerne koge i 10 minutter til de har absorberet alt vandet, og tag dem herefter af varmen og lad dem køle af.200 g skårne rugkerner, 3 dl vand
- Kom 9 dl vand i en skål (jeg bruger røremaskinen da dejen skal æltes længe). Opløs gæren i vandet, tilsæt salt og surdej og rør sammen. Tilsæt de resterende ingredienser samt de afkølede rugkerner fra gryden. Ælt dejen i 15 minutter.9 dl vand, 20 g gær, 30 g salt, 300 g surdej, 260 g solsikkekerner, 25 g maltmel (reklamelink), 550 g fuldkornsrugmel, 130 g fuldkornshvedemel, 260 g hvedemel
- Lad dejen hvile 15 minutter i røreskålen inden du går videre.
- Smør 2 store rugbrødsforme og fordel dejen i formene. Brug en våd dejskraber eller bagsiden af en ske for at jævne dejen ud.
- Lad rugbrødene hæve på køkkenbordet til næsten dobbelt størrelse. Det tager ca. 1,5 timer.
- Varm ovnen op til 210 grader varmluft. Sæt en bradepande i bunden af ovnen hvis din ovn ikke har dampfunktion.
- Stik i rugbrødene med en våd kødnål, og lav 10-15 huller fordelt jævnt i hvert brød. Du skal stikke hele vejen til bunden af formen.
- Sæt herefter rugbrødene i den varme ovn, og hæld ca 2. dl vand i bradepanden i bunden af ovnen for at lave damp hvis du ikke bruger ovnens dampfunktion. Bag brødene i ca. 1 time. Mål temperaturen med et stegetermometer – Brødene skal være 96 grader i midten for at være gennembagte. Husk alle ovne varmer forskelligt, så det kan være lidt brød skal bages lidt længere for at være helt færdigbagt. Husk at tjekke temperaturen i midten af brødet inden du tager det ud af ovnen, det er temperaturen midt i brødet, der er afgørende for om det er færdigt.
- Lad brødene hvile 5 minutter i formen før de vendes ud på en rist og køler helt af inden der skæres af rugbrødet.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her