Ungerne elsker pirogger i madpakken. Det gør vi voksne faktisk også! De er perfekte til madkassen i skole eller børnehaven, elle til at pakke i picnickurven når I skal ud på tur. Læs med her og få vores opskrift på lækre pirogger med oksekød og grøntsager.
Inspiration til madpakken
Det kan være svært at blive ved med at finde på nye ideer til madpakken. Det synes vi også selv.
Vores børn har oftest rugbrød med, det elsker de, og det er nemt at lave og at spise for dem i skolen eller børnehaven.
Nogle gange skal de have noget lidt ekstra lækkert med. Så får de for eksempel Minifrikadeller eller Wraps med laks eller andet fyld med. Pirogger er også noget vi laver herhjemme, det er nemlig så nemt at spise for børnene, og så smager det jo bare godt.
Vi laver også pirogger når vi skal på udflugt eller picnic, for det er nemt at have med, og det er noget man kan spise med hænderne uden det store besvær.
I dag står den på pirogger med oksekød, men du kan selvfølgelig fylde dem med alt muligt. Du kan også lave en halv portion af fyldet og lave to forskellige varianter. Prøv for eksempel også med skinke og ost eller med kylling og grøntsager.
Du kan også servere pirogger til aftensmad sammen med en grøn salat eller med et lækkert fad Gnavegrønt.
Mere madpakkeinspiration
Ingrediensnoter
Gærdej – Vi laver pirogger med en blød gærdej. Det er en dej der bliver let og luftig, og som også er lækker og ikke bliver tør efter en dag i køleskabet.
Oksekød – Vi bruger helt almindeligt hakket oksekød med en fedtprocent på 8-12 %.
Grøntsager – Vi bruger her løg, gulerødder og ærter. Det er nogle af de grøntsager børnene godt kan lide, men du kan selvfølgelig skifte dem ud med andre slags hvis du synes.
Tomatpure – Vi bruger tomatpure på flaske. Det giver en god smag og cremet og lækkert fyld.
Krydderier – Vi bruger paprika, spidskommen og oregano, men i små mænger. Det giver en god men mild smag til fyldet, så det stadig er børnevenligt.
Hvordan laver man pirogger med oksekød?
Først skal dejen laves og æltes rigtig godt. Herefter skal den hæve til dobbelt størrelse. Det tager en times tid, imens kan du lave fyldet.
Man starter med at svitse hakket løg og hvidløg, og så tilsættes kødet. Når kødet er brunet af, kommes revne gulerødder og ærter i sammen med krydderne og til sidst tomatpure. Nu skal fyldet bare smages til med salt og peber, og så er det klar til at komme i piroggerne.
Dejen skal så deles i 12 dele hvis du laver en enkelt portion. De 12 dele rulles ud til runde brød, hvor fyldet kommes på halvdelen af cirklen.
Dejen pensles med sammenpisket æg rundt i kanten før den lukkes og trykkes med en gaffel. Nu skal piroggerne efterhæve cirka 30 minutter mens ovnen varmes op.
Inden de bages pensles de med æg, og drysses med sesamfrø. Når piroggerne er bagt, skal de køle af på en bagerist. De kan spises lune eller kommes i køleskabet når de er afkølede.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Piroggerne skal opbevares i køleskabet. Her kan de sagtens holde sig et par dage. Hvis du skal gemme dem længere, så kom dem i fryseren, og tag dem op aftenen før de skal med i madpakken. Så kan de nå at tø op i køleskabet.
Ja det kan de sagtens. Kom dem i en frysepose og i fryseren. Hvis du lægger frosne pirogger i madkassen, så læg dem på et stykke køkkenrulle, der kan suge fugten når de tør op.
Ja du kan også bruge hakket svinekød eller hakket kylling.
Andre madpakkeopskrifter du måske vil synes om
Opskrift på indbagte madpakkebrød med grønt og oksekød
Her får du vores opskrift på de bedste pirogger med oksekød og grøntsager. Vi bruger her løg, gulerødder og ærter, men du kan sagtens bruge andre grøntsager hvis du synes.
Vores børn elsker at få sådan nogle med i madpakken, sammen med nogle gnavegrøntsager og lidt frugt. Vi håber at du får lyst til at prøve opskriften, og glæde din familie med lidt lækkert i madkassen.
Pirogger med oksekød
Ingredienser
Dej:
- 2,5 dl sødmælk
- 1 spsk sukker
- 4 g tørgær
- 1 æg
- 400 g hvedemel
- 40 g smør, smeltet
- 1 tsk salt
Fyld:
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 400 g oksekød
- 200 g gulerod
- 150 g ærter
- 1 tsk paprika
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk oregano
- 3 spsk tomatpure
- Salt
- Peber
- 1 æg, til samling og pensling
- ½ dl sesamfrø
Sådan gør du
Dej:
- Varm mælken op til cirka 35 grader, og pisk sukker og gær i mælken. Lad væsken stå i 10 minutter indtil det begynder at boble. Forbered imens resten af ingredienserne til dejen.
- Når der er kommet godt gang i gæren, kommes væsken med gæren i røremaskinen sammen med æg, hvedemel, smeltet afkølet smør og salt. Ælt dejen rigtig godt på maskinen ved middel hastighed i omkring 15-20 minutter eller til dejen slipper skålen.
- Lad nu dejen hæve overdækket ved stuetemperatur i 1 time eller til den er dobbelt størrelse. Forbered i mens oksekødsfyldet.
Fyld:
- Hak løget og hvidløget fint. Kom olien på en pande, og steg løg og hvidløg heri ved middel varme til løgene bliver blanke.
- Tilsæt hakket oksekød, og steg til det er brunet af.
- Skræl og riv gulerødderne, og tilsæt dem til panden sammen med ærterne og krydderierne. Steg et minuts tid, og tilsæt så tomatpure og smag til med salt og peber.
- Tag panden af varmen, og lad fyldet køle lidt ned mens du gør dejen klar.
Pirogger:
- Del dejen i 12 lige store dele. Form boller af dejstykkerne, og rul dem herefter ud til runde, flade brød med en diameter på 15 cm eller der omkring.
- Fordel oksekødsfyldet på dejcirklerne. Fyldet skal ligge på den ene side af midten.
- Pisk ægget sammen med en gaffel, og pensel dejcirklen hele vejen rundt i kanten som en slags lim. Fold cirklen på midten, så du får en halvmåneform. Luk herefter dejen rundt i kanten ved at trykke samlingen sammen med en gaffel. På den måde får du det fine mønster langs kanten.
- Læg de færdige pirogger på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 30 minutter. Varm i mens ovnen op til 190 grader.
- Pensel piroggerne med resterne af det sammenpiskede æg, og drys dem med sesamfrø. Bag piroggerne 15-17 minutter ved 190 grader.
- Lad piroggerne køle lidt ned på en bagerist. Spis dem gerne lune eller læg dem i køleskabet hvis de skal med på madpakken dagen efter. Alternativt kan de fryses ned hvis der går længere tid inden de skal spises.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her