Opskrift på pirogger med oksekødPirogger er perfekte til madpakken, frokost eller nem hverdagsmad som hele familien elsker. Server dem med en grøn salat eller med gnavegrønt til. Du kan bage en stor portion pirogger og opbevare dem i fryseren, så har du altid lidt lækkert til madpakken.
Varm mælken op til cirka 35 grader, og pisk sukker og gær i mælken. Lad væsken stå i 10 minutter indtil det begynder at boble. Forbered imens resten af ingredienserne til dejen.
Når der er kommet godt gang i gæren, kommes væsken med gæren i røremaskinen sammen med æg, hvedemel, smeltet afkølet smør og salt. Ælt dejen rigtig godt på maskinen ved middel hastighed i omkring 15-20 minutter eller til dejen slipper skålen.
Lad nu dejen hæve overdækket ved stuetemperatur i 1 time eller til den er dobbelt størrelse. Forbered i mens oksekødsfyldet.
Fyld:
Hak løget og hvidløget fint. Kom olien på en pande, og steg løg og hvidløg heri ved middel varme til løgene bliver blanke.
Tilsæt hakket oksekød, og steg til det er brunet af.
Skræl og riv gulerødderne, og tilsæt dem til panden sammen med ærterne og krydderierne. Steg et minuts tid, og tilsæt så tomatpure og smag til med salt og peber.
Tag panden af varmen, og lad fyldet køle lidt ned mens du gør dejen klar.
Pirogger:
Del dejen i 12 lige store dele. Form boller af dejstykkerne, og rul dem herefter ud til runde, flade brød med en diameter på 15 cm eller der omkring.
Fordel oksekødsfyldet på dejcirklerne. Fyldet skal ligge på den ene side af midten.
Pisk ægget sammen med en gaffel, og pensel dejcirklen hele vejen rundt i kanten som en slags lim. Fold cirklen på midten, så du får en halvmåneform. Luk herefter dejen rundt i kanten ved at trykke samlingen sammen med en gaffel. På den måde får du det fine mønster langs kanten.
Læg de færdige pirogger på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 30 minutter. Varm i mens ovnen op til 190 grader.
Pensel piroggerne med resterne af det sammenpiskede æg, og drys dem med sesamfrø. Bag piroggerne 15-17 minutter ved 190 grader.
Lad piroggerne køle lidt ned på en bagerist. Spis dem gerne lune eller læg dem i køleskabet hvis de skal med på madpakken dagen efter. Alternativt kan de fryses ned hvis der går længere tid inden de skal spises.