Populært:

Gnavegrønt

5

/5

15 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

15 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Et lækkert fad gnavegrønt kan bare noget! Det er super som en eftermiddagssnack når børnene kommer hjem fra skole eller børnehave eller som tilbehør til aftensmåltidet. Læs med her og få den nemme opskrift på skønne gnavegrøntsager som ungerne elsker at spise.

fad med gnavegrønt i form af gulerødder, broccoli, peberfrugt, tomater og agurk

Spis mere grønt

Hjemme hos os kan det nogle gange være en udfordring at få mere grønt i de små. Og i os voksne for den sags skyld. Ikke fordi vi ikke kan lide grønt, men fordi vi ikke altid får prioriteret det.

Hvis det ikke er nemt og tilgængeligt bliver det ikke spist.

Men hvis man laver et lækkert fad med forskelligt gnavegrønt og sætter foran ungerne, ja så bliver der kørt ind. De elsker både broccoli, peberfrugt, agurk og mange andre grøntsager. Hvis det bare er nemt at gå til.

Derfor elsker jeg at lave sådan et fad med gnavegrønt. Enten som en eftermiddagssnack eller som tilbehør til aftensmaden.

Det kan være hvis vi får frikadeller, boller i karry eller noget hvor vi ikke lige har grøntsager i retten. Så er det oplagt med gnavegrønt.

Du kan bruge alle mulige forskellige grøntsager, og hvis I har nogle favoritter så er det bare at få dem med på fadet. Du kan variere det lidt, så det ikke altid er det samme, og så børnene får smagt på en masse forskelligt. Husk altid at have nogle gengangere og brug favoritterne, så du er sikker på de får noget grønt ned.

Her kommer vi med noget inspiration til hvad du kan inkludere på sådan et fad, men der er uendelige muligheder, så det er bare med at kaste sig ud i det og prøve sig frem.

fad med gnavegrønt til børn og voksne

Ingrediensnoter

Broccoli – Vi har næsten altid broccoli med når vi laver snackgrønt. Fordi det er en af ungernes farvoritter. Vi anbefaler lige at blanchere broccolibuketterne i kogende vand i et minut eller to. Så er de børnevenlige og nemme at tygge, men uden at være udkogte. Du kan bruge frisk broccoli eller frosne broccolibuketter.

Agurk – Agurk er noget de fleste børn elsker. Den kan skæres i stænger, skiver eller udstikkes i figurer hvis I er til den slags.

Gulerødder – Vores unger er blevet store nok til at spise rå gulerodsstave. Hvis I har mindre børn i familien bør i koge gulerødderne.

Cherrytomater – Små tomater er altid et hit hos børn.

Rød peberfrugt – Du kan også bruge grøn eller gul peberfrugt, de smager forskelligt og det er sjovt for børnene er prøve de forskellige varianter.

Hvordan laver man gnavegrønt?

Gnavegrønt er en af de opskrifter man kan variere i det uendelige. Så du må se opskriften her mere som en inspiration, og udvælge og skifte ud, så det passer ind i Jeres familien.

Bruger de grønne bønner eller broccoli som her, så skal de først lige en hurtig tur i kogende vand.

Herefter kan du skrælle gulerødderne og skære dem ud, vaske tomaterne, og skære peberfrugt og agurk i strimler. Til sidst er det sådanset bare at anrette på et fad eller en tallerken, og sætte herlighederne på bordet.

Et godt tip er at sætte fadet med gnavegrønt på bordet 10 minutter inden aftensmaden er klar. Så kan ungerne nemlig snacke lidt grønt mens de er godt sultne. Det er nemt at glemme det grønne hvis der er andet spændende mad på bordet.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

træfad med gnave-grøntsager

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke grøntsager kan jeg bruge til gnavegrønt

Det er kun fantasien der sætter grænsen.
Prøv for eksempel:
– Kogte grønne bønner.
– Sukkeræter eller sugarsnaps, som de også hedder.
– Radiser
– Bladselleri
– Grønne asparges
– Små buketter af blomkål

Kan jeg forberede gnavegrønt i forvejen

Ja det kan du sagtens. Har du bedre tid om formiddagen, så lav fadet klar, så er det lige til at sætte på bordet når sulten melder sig eller når børnene kommer hjem fra skole.

Hvilken dip skal jeg servere til?

Det er ikke altid vi får dip til gnavegrønt. Det gør vi som regel ikke hvis det er som tilbehør til aftensmaden. Hvis du vil servere en dip til, så kan du lave:
Hjemmelavet hummus
Raita – Indisk yoghurtdip
Ærtedip
Romesco sauce
Guacamole
– Eller creme fraiche med et presset fed hvidløg og hakkede krydderurter.

Gode tips til at få børn til at spise mere grønt

Her kommer nogle af de tips vi har set virker på vores egne børn:
– Lad dem prøve nye grøntsager, men hav også altid en grøntsag du ved de kan lide, så du er sikker på de får noget grønt.
– Lad børnene være med i køkkenet, og lad dem smage på grøntsagerne mens i skærer dem ud.
– Sæt fadet med snackgrøntsagerne på bordet 10 minutter før aftensmaden, og lad børnene snacke grønt inden den anden mad kommer.

Andre grøntsagsopskrifter du måske vil synes om

bræt med gnavegrønt med agurk, peber, gulerødder, tomater og broccoli

Opskrift på grøntsagsfad som tilbehør eller snack

Her får du vores opskrift på et lækkert fad med gnavegrønt. Eller du skal se det mere som en inspiration end en decideret opskrift.

Du kan nemlig skifte grøntsagerne ud med andre hvis du har lyst, og sammensætte dine snackgrøntsager præcis som I bedst kan lide det. Hvis der er rester af grøntsager tilbage, så gem den endelig til madpakken.

Du kan servere dem som de er, eller med en lækker dip til. Det kan for eksempel være en creme fraiche med krydderurter eller hvidløg eller en Hjemmelavet hummus.

fad med gnavegrønt i form af gulerødder, broccoli, peberfrugt, tomater og agurk
5 fra 1 stemme

Gnavegrønt

Opskrift på gnavegrønt
Inspiration til lækre snack-grøntsager du kan servere for børn og voksne som en eftermiddagssnack efter skole eller som tilbehør til aftensmaden. Det er en god måde at få mere grønt i familien, og prøve forskellige grøntsager. Varier selv grøntsagerne efter hvad I bedst kan lide.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 15 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 65 kcal

Ingredienser

  • 200 g broccoli
  • 100 g cherrytomater
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 agurk
  • 4 gulerødder

Sådan gør du

  • Bring en gryde med saltet vand i kog. Når vandet koger, kommes broccolibuketterne i. Lad dem koge 1-2 minutter, og hæld så vandet fra og lad dem dampe af i et dørslag.
  • Skræl gulerødderne og skær dem i stave.
  • Vask cherrytomaterne.
  • Skær agurken i stave.
  • Fjern kernerne i peberfrugten, og skær den i stave.
  • Anret alle grøntsagerne på et fad, og så er det klar til servering.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 65kcalKulhydrater: 14gProtein: 3gFedt: 1gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gNatrium: 64mgKalium: 572mgFibre: 4gSukker: 7gA-vitamin: 11610IUC-vitamin: 94mgCalcium: 59mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.