Grillet spidskål

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Grillet spidskål er noget vi vender tilbage til igen og igen, når grillsæsonen starter. Det er lækkert, især når det får selskab af smør og toppes med parmesan.

Grillet spidskål med parmesan på skærebræt.

Mere grillinspiration

HOP DIREKTE TIL

    Simpelt er ofte super lækkert, og man skal ikke overkomplicere madlavning; med få gode råvarer kan man lave himmelsk mad, også spidskål.

    Opskriften er god fordi

    Nem – Det er virkelig nemt at lave. Det er en af de mest simple opskrifter, næsten lidt for nemt.

    Hurtig – Forberedelsestiden er 5 minutter, og tilberedningstiden er 25 minutter, så de kan være klar på en halv time.

    Lækker – Det smager skønt, virkelig lige så godt som det ser ud, måske lidt bedre. Det er en vinder som tilbehør til grillmad.

    Ingrediensnoter

    Spidskål – Kan købes i stort set alle supermarkeder. Det er både billigt og sundt. Der skal bruges 2 spidskål til ca. 4 personer (ca. 1/2 pr. person).

    Smør – Giver en god smag til kålen, som man ikke kan få på andre måder. Rigeligt med smør gør underværker.

    Olivenolie – Bruges til at smøre kålen med, inden den kommer på grillen. Det forhindrer, at den sidder fast i grillristen og hjælper med at holde på salt og peber.

    Parmesan: Kan udelades, men giver en skøn smag. Anden fast ost kan også bruges for eksempel vesterhavsost.

    Timian – Kan også udelades, men passer godt til spidskål. Vi foretrækker frisk timian, men du kan også bruge tørret.

    Alternative ingredienser

    Parmesan og Timian kan udelades hvis du vil. Du kan også prøve dig frem med andre krydderurter i stedet for timian.

    Hvordan laver man grillet spidskål?

    Processen her her faktisk virkelig enkel.

    1. Først flækkes spidskålene på langs. De helt løse blade fjernes. Kålhovederne skylles grundigt under den kolde hane og dryppes af.
    2. Den flade side smøres med lidt olie og krydres med salt og peber. Grill dem over direkte middelvarme på den flade side, til de har fået farve, vend dem, og grill den anden side, til den også har fået farve.
    3. Kom et par klumper smør på den flade side, og flyt dem til indirekte varme. Lad dem blive møre under låg. Man kan med fordel pakke dem ind i folie, når de har fået farve; det holder på smørret og saften.
    4. Når de er møre og lækre, er de klar til at spise. Drys eventuelt lidt revet parmesan på toppen og lad det smelte inden servering. Man kan også vælge at drysse lidt frisk timian eller den krydderurt, man bedst kan lide, på toppen.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Tips og Tricks

    Rigeligt med smør – Brug rigeligt med smør, da spidskål elsker smør, og en god klat smør på toppen gør underværker.

    Staniol – Pak kålen ind i folie, når den har fået nok farve. Folien holder på smørret, og kålen kan blive mørt inde i staniolpakken.

    Grill eller grillpande – Den der grillsmag gør noget rigtig godt for kålen, så det foretrækker vi frem for tilberedning på panden, selvom en grillpande kan give striber og også godt kan bruges til denne opskrift.

    Servering – Retten passer super godt til alle slags grillet kød, fisk og fjerkræ. Server for eksempel kålen til Kyllingelår på grill eller en god grillet entrecote, eller som tilbehør til spareribs eller flæskesteg på grillen.

    Grillede spidskål med revet parmesan ost.

    Flere grillede grøntsager

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    Grillet spidskål med parmesan på skærebræt.
    5 fra 4 stemmer

    Grillet spidskål

    Spidskål på grillen med parmesan og timian er bare super lækkert. Server kålen som tilbehør til grillmad, både kød, fisk og fjerkræ kan spises sammen med spidskålen.
    Opskrift af: Rasmus Juul Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 5 minutter
    Tilb. tid 25 minutter
    Samlet tid 30 minutter
    Ret Tilbehør
    Køkken Dansk
    Antal 4 personer
    Kalorier 228 kcal

    Ingredienser

    • 2 spidskål
    • Olivenolie
    • Salt
    • Peber
    • 100 g smør
    • 50 g revet parmesan, kan udelades
    • Frisk timian, kan udelades

    Sådan gør du

    • Flæk spidskålene på langs, fjern de helt løse blade. Skyl kålhovederne grundigt under den kolde hane, lad dem dryppe af.
      2 spidskål
    • Smør dem på den flade side med lidt olie og krydder dem med salt og peber.
      Olivenolie, Salt, Peber
    • Grill dem over direkte middelvarme på den flade side, til de har fået farve, vend dem og grill dem videre til den anden side også har fået farve.
    • Kom et par klumper smør på den flade side og flyt dem til indirekte varme og lad dem blive møre under låg. Du kan med fordel pakke dem ind i folie når de har fået farve, det holder på smørret og saften. 
      100 g smør
    • Når de er møre og lækre er de klar til at spise. Er du også vild med parmesan, så prøv at drys lidt parmesan på toppen og lad det smelte inden servering. Du kan også vælge at drysse lidt frisk timian på toppen, eller den krydderurt du allerbedst kan lide.
      50 g revet parmesan, Frisk timian

    Tips og noter

    1. Servering – Server kålen til alt slags grillmad, både kød, fisk og fjerkræ.
    2. Mængde – Vi beregner et halvt spidskål pr person, men der er stor forskel på størrelsen af spidskål, og nogle kan selvfølgelig også spise mere end andre.
    3. Ost – Parmesan er lækkert på spidskål, men du kan også bruge grana padano, vesterhavsost eller anden fast ost.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Serving: 0.5kålKalorier: 228kcalKulhydrater: 1gProtein: 5gFedt: 24gMættet fedt: 15gKolesterol: 62mgNatrium: 379mgKalium: 12mgSukker: 1gA-vitamin: 722IUC-vitamin: 1mgCalcium: 154mgJern: 1mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Opdatering

    Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 9. april 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

    Denne opskrift er senest opdateret:

    12 kommentarer til “Grillet spidskål”

      • Tusind tak. De smager virkelig lige så godt som de ser ud 😉 Måske lidt bedre faktisk 😀

        Svar
    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Egevej 3, 6520 Toftlund

    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.