Kvæder er sjove og spændende at arbejde med i køkkenet. I dag har vi lavet en lækker kvædemarmelade, som er skøn til et ostebord eller ovenpå en nybagt boller med ost.
Vi har tidligere lavet Kvædegele, som er virkelig lækker at servere til for eksempel kød eller vildt, eller til at bruge i sovs eller andre retter. Men kvæder giver også en skøn marmelade, som smager lidt hen ad pære- eller æblemarmelade, men som har den her karakteristiske parfumerede kvædesmag. Her sammen med vanilje. Mums, det er bare godt!
Vi elsker at spise den på alt fra pandekager og et stykke nybagt brød til ostebordet eller i kager. Den kan bare bruges rigtig mange steder, så hvis du har adgang til kvæder, så kan vi kun anbefale dig at komme i gang med at lave noget marmelade selv.

Mere morgenmad
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Vask kvæderne godt, fjern kernehuset og skær dem i tern på 1-2cm. Du behøver ikke skrælle kvæderne. Vægten angivet i opskriften, er udskåret vægt.350 g kvæder
- Kom kvædestykkerne i en gryde sammen med sukker, citronsaft, korn fra vaniljestangen og vand. Kog det hele op.400 g sukker, 1 vaniljestang, 1 citron, 3 dl vand
- Skru ned når det koger, og lad det småsimre i 30 minutter. De første 20 minutter under låg, og de sidste 10 minutter tages låget af, så marmeladen kan tykne lidt. Den vil tykne meget mere når den køler ned.
- Kom den færdige marmelade på rene skoldede glas, som er skyllet i atamon eller vodka for at sterilisere glassene. Sæt lågene på glassene og lad dem køle ned.




