Kvæder er sjove og spændende at arbejde med i køkkenet. I dag har vi lavet en lækker kvædemarmelade, som er skøn til et ostebord eller ovenpå en nybagt boller med ost, læs med her og få vores opskrift.
Skøn sød marmelade
Vi har kaste os ud i at lave lidt opskrifter med kvæder i år. Vi har nemlig været heldige at få nogle foræret, og så er det jo bare at komme i gang!
Vi har tidligere lavet Kvædegele, som er virkelig lækker at servere til for eksempel kød eller vildt, eller til at bruge i sovs eller andre retter.
I dag er det kvædemarmelade vi har kastet os over.
Det er en skøn marmelade, som smager lidt hen ad pære- eller æblemarmelade, men som har den her karakteristiske parfumerede kvædesmag. Her sammen med vanilje. Mums, det er bare godt!
Vi elsker at spise den på alt fra pandekager og et stykke nybagt brød til ostebordet eller i kager. Den kan bare bruges rigtig mange steder, så hvis du har adgang til kvæder, så kan vi kun anbefale dig at komme i gang med at lave noget marmelade selv.
Ingrediensnoter
Kvæder – Vi har her brugt nogle danske kvæder. Du kan bruge både æble- og pærekvæder. Vi har brugt cirka 3 kvæder, det passede med 350 gram når kernehus var skåret væk.
Sukker – Der skal en del sukker i, både for smagen men også for at få en lækker og tyk marmelade. Det er ikke nødvendigt at tilsætte geleringsmiddel, da der er masser af pektin i kvæder.
Vanilje – Vanilje smager dejligt sammen med kvæde. Du kan bruge korn fra en vaniljestang eller erstatte det med vaniljepasta. Du kan også bruge vaniljesukker hvis det er hvad du har derhjemme. Hvis du bruger vaniljesukker, kan du erstatte et par skefulde af sukkeret med vaniljesukker.
Hvordan laver man marmeladen?
Det er heldigvis ret nemt at lave denne marmelade selv, og så smager den bare godt. Så lav endelig en stor portion hvis du har mange kvæder i haven.
Først skal du vaske kvæderne, jeg skræller dem altså ikke, for skrællen bliver helt blød, og den er med til at give noget tekstur. Vil du ikke have skrællen med, kan du selvfølgelig godt skrælle dem.
De vaskede kræver skæres i mindre tern på cirka 1-2 cm, kernehuset kasseres. Kom kvædestykkerne i en gryde med vand, sukker, citronsaft og vanilje og kog det hele op. Nu skal marmeladen koge i cirka 30 minutter. De sidste 10 minutter tages låget af, så marmeladen koger lidt ind og tykner lidt. Den vil sætte sig mere når den bliver kold.
Kom marmeladen på rene, skoldede glas og så skal den bare køle ned inden den er klar til at spise.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Vi har et koldt spisekammer hvor vi har alt vores marmelade og syltetøj stående indtil glasset bliver åbnet. Når glasset er åbnet skal det i køleskabet.
Andre sylteopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
Vær omhyggelig med hygiejnen når du laver marmelade. Glassene skal vaskes godt, skoldes i kogende vand og derefter skylles i atamon eller smagsneutral spiritus som vodka. Fyld glassene helt op og sæt låget på med det samme for at sikre den bedste holdbarhed.
Serveringsforslag
- Spis på en hjemmebagt bolle eller franskbrød med ost.
- Server til morgenmaden eller på pandekager.
Har du mange kvæder i haven?
Prøv også vores opskrift på Kvædegele
Opskrift på marmelade med kvæder
Her får du vores mega nemme og mega lækre opskrift på kvædemarmelade. Vi elsker denne marmelade, både børn og voksne, så det håber vi at du også vil.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften hvis du har kvæder i haven derhjemme.
Kvædemarmelade
Ingredienser
- 350 g kvæder, vægt efter udskæring
- 400 g sukker
- 1 vaniljestang
- 1 citron, saften
- 3 dl vand
Sådan gør du
- Vask kvæderne godt, fjern kernehuset og skær dem i tern på 1-2cm. Du behøver ikke skrælle kvæderne. Vægten angivet i opskriften, er udskåret vægt.350 g kvæder
- Kom kvædestykkerne i en gryde sammen med sukker, citronsaft, korn fra vaniljestangen og vand. Kog det hele op.400 g sukker, 1 vaniljestang, 1 citron, 3 dl vand
- Skru ned når det koger, og lad det småsimre i 30 minutter. De første 20 minutter under låg, og de sidste 10 minutter tages låget af, så marmeladen kan tykne lidt. Den vil tykne meget mere når den køler ned.
- Kom den færdige marmelade på rene skoldede glas, som er skyllet i atamon eller vodka for at sterilisere glassene. Sæt lågene på glassene og lad dem køle ned.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her