Populært:

Madformadelskere / Morgenmad / Appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade

5

/5

40 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

40 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Vi elsker virkelig at lave hjemmelavet marmelade herhjemme, og en af mine personlige favoritter er appelsinmarmelade. Marmeladen er let bitter, og passer perfekt ovenpå en god ostemad.

appelsinmarmelade med appelsinstykker i glas med ske.

Med eller uden skræl

Jeg synes der skal være skræl i en appelsinmarmelade. Det bestemmer du selvfølgelig helt selv om du også vil have. Du kan nemlig godt springe det over.

Jeg synes det giver både noget fin struktur, men også den her lækre bitre appelsinmarmelade, som bare er skøn på en ostemad eller hvis du skal bruge den inde i søde kager for eksempel.

Den vil være perfekt til honningkager eller måske en Sirupskage med smørcreme.

Sådan et glas tager heldigvis ikke ret lang tid at lave, så det er bare at komme i gang.

hjemmebagt franskbrød med ost og appelsinmarmelade på tallerken.

Ingrediensnoter

Appelsiner – Her er det vigtigt at du går efter økologiske appelsiner, da de ikke er sprøjtede med noget skidt. Vi skal nemlig bruge skallen også.

Citron – En citron i marmeladen er med til at give den rette syrlighed, og her skal du igen vælge økologisk, da citronskallen også skal med.

Vanilje – Jeg bruger kornene fra en vaniljestang, du kan også vælge en teske vaniljepasta eller vaniljepulver i stedet. Hvis du vil, kan du også i stedet erstatte 1 spiseskefuld sukker med vaniljesukker.

Sukker – Almindeligt hvidt sukker er fint. Du kan også bruge rørsukker, og faktisk også syltesukker hvis du har det stående, så behøver marmeladen ikke koge helt så længe.

Alternative ingredienser

 • Hvis du vil have en lidt skarpere smag, kan du skifte vaniljen ud med en skefuld fintrevet frisk ingefær. Det smager også skønt, især til ost.
ingredienser til appelsinmarmelade - appelsiner, citron, sukker og vanilje.

Hvordan laver man appelsinmarmelade?

Det er slet ikke svært at lave appelsinmarmelade, og her viser jeg dig i billeder hvordan du gør. Så er det bare at komme i gang.

fremgangsmåde til appelsinmarmelade, sådan skræller du appelsin og citron.
 1. Først skal vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud af vaniljestangen. Gem den tomme vaniljestang, den er god at koge sammen med marmeladen, så får du alle de sidste vaniljekorn og ekstra smag med.
 2. Brug en tyndskræller og skræl den yderste skal af appelsinerne. Pas på du ikke får det hvide med, for det er ret bittert.
 3. Skær appelsinskallen i små stykker med en skarp kniv.
 4. Riv det gule af citronskallen på et fint rivejern.
udskæring af appelsin og kogning af marmelade.
 1. Skær den hvide skal af appelsinerne og kasser den. Skær appelsinkødet i små tern. Gør det samme med citronen.
 2. Kom sukker, vanilje, den tomme vaniljestang, skal og frugtkød fra appelsiner og citron op i en gryde, og kog det hele op.
 3. Når det koger, lægger du låg på, og lader det småsimre i cirka 15 minutter.
 4. Tag herefter låget af, og lad marmeladen koge ind uden låg i cirka 10-15 minutter. Smag på marmeladen og tjek konsistensen indtil du er tilfreds.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

ske med gul appelsinmarmelade med fine sorte vaniljekorn.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg lave appelsinmarmelade uden skal?

Ja det kan du sagtens. Så piller du bare appelsinerne og bruger kun frugtkødet. Når du ikke bruger skallen vil marmeladen bliver mindre bitter, så hvis du ikke er vild med bitterheden, kan du prøve uden skal.

Min marmelade er blevet for tynd, hvad gør jeg?

Du kan koge din marmelade op i en gryde igen. Marmeladen tykner når vandet fordamper, så kog den lidt længere. Vær opmærksom på at smagen også kan ændre sig og blive mere bitter og intens når marmeladen koges længere.


Andre marmeladeopskrifter du måske vil synes om

ostemad med hjemmelavet appelsinmarmelade.

Tips og Tricks

 • Bitterhed
  • Appelsinmarmelade er bittert, og det skal det være. Men jo længere du koger din marmelade, jo mere tæt og bitter vil den blive i smagen. Så smag på marmeladen hen af vejen. Hvis du ikke er så vild med den bitre smag, så spring skallen over, og lad være med at koge den helt så meget ind. Du kan i stedet give den en tur med stavblenderen når du er tilfreds med smagen, hvis dine appelsinstykker ikke er kogt nok ud.
 • Konsistens
  • Jeg synes godt en appelsinmarmelade må være godt indkogt og tyk. Jeg er også vild med den bitre smag til ost. Hvis du ikke vil have den helt så indkogt og med mindre bitterhed i smagen, så kan du godt bruge syltesukker til din marmelade. Så får du hurtigere en tyk konsistens. Når du vil tjekke om din konsistens er i orden, kan du tage en skefuld op på en kold tallerken, og se om den sætter sig efter et par minutter i køleskabet, eller om den skal koges lidt mere ind.
 • Andre smagsvarianter
  • Prøv at tilsætte en teskefuld stødt ingefær eller en spiseskefuld frisk revet ingefær. Det smager skønt med de sødlige og bitre appelsiner.

Serveringsforslag

 • Server på morgenbrødet med ost eller bare som den er.
 • Brug den i kager hvor du kan bruge lidt ekstra bitterhed, for eksempel meget søde kager.
 • Brug marmeladen i salatdressinger hvor du gerne vil have lidt sødme og bitterhed. Det kan være i en grov kålsalat her i vintermånederne.

Elsker du appelsiner?

Prøv også vores opskrifter på Appelsinsalat med granatæble og valnødder eller Appelsinfromage
glas med appelsinmarmelade og ostemad.
glas med gul appelsinmarmelade med vanilje og ske i.

Opskrift på hjemmelavet marmelade med appelsiner

Her får du vores opskrift på en lækker appelsinmarmelade, som bare er nem at lave. Den er med vanilje, og det giver en dejlig smagt til marmeladen.

Vi håber du får lyst til at prøve marmeladen hvis du også elsker en god bitter appelsinmarmelade.

appelsinmarmelade med appelsinstykker i glas med ske.
5 fra 1 stemme

Appelsinmarmelade

Nem og lækker opskrift på let bitter appelsinmarmelade med skal. Den smager fantastisk godt til ost, enten til et ostebord eller på en franskbrødsmad med en god ost.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Ret Marmelade
Køkken Dansk
Antal 1 glas
Kalorier 1358 kcal

Ingredienser

 • 3 appelsiner
 • 1 citron
 • 1 vaniljestang
 • 300 g sukker

Sådan gør du

 • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom den tomme vaniljestang, vaniljekornene og sukkeret op i en gryde.
  1 vaniljestang, 300 g sukker
 • Brug en tyndskræller og skæl den yderne skal af appelsinerne. Pas på ikke at få den hvide hinde med. Skær skrællen i små tern. Skær den hvide hinde væk, og skær herefter appelsinkødet ud i små tern, og kom både appelsinkød og skal op i gryden.
  3 appelsiner
 • Riv det gule af citronskallen fint på et rivejern. Undgå at få den hvide hinde med. Skær den hvide hinde fra, og skær citronkødet ud i små stykker. Kom appelsinkød og fintrevet skal op til de andre ting i gryden.
  1 citron
 • Bring det hele i kog, og lag det småsimre 15 minutter under låg.
 • Tag herefter låget af, og lad marmeladen koge ind i cirka 15 minutter eller til du er tilfreds med smag og konsistens. Sæt eventuelt en teskefuld på en kold tallerken og sæt den i køleskabet og tjek om den er så tyk som du ønsker det, ellers kan du koge den lidt længere. Jo længere du koger den ind, jo tættere og mere bitter bliver den i smagen, så smag dig frem undervejs.
 • Kom den færdige marmelade på et stort skoldet glas, der er skyllet i spiritus eller atamon. Når marmeladen køler ned vil den sætte sig og blive tyk.

Noter

Holdbarhed og opbevaring – Marmeladen holder længe hvis du opbevarer den mørkt og køligt, i hvert fald 3 måneder og sikkert også længere. Efter glasset er åbnet, bør den stå i køleskabet.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1glasKalorier: 1358kcalKulhydrater: 348gProtein: 4gFedt: 2gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkeltumættet fedt: 0.1gNatrium: 3mgKalium: 748mgFibre: 10gSukker: 337gA-vitamin: 886IUC-vitamin: 221mgCalcium: 162mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.