Lige nu er brombærene ved at modne, og det er bare med at komme ud og plukke løs ved naturens brombærhegn. Vi elsker at plukke brombær, og noget af det første vi laver hvert år, er en skøn brombærmarmelade. Her får du vores opskrift på den lækreste marmelade med brombær.

Tag på brombærjagt sammen
Hvert år når brombærene bliver modne, tager vi hele familien på gåtur og plukker brombær til marmelade. Det er både hyggeligt og sjovt, og så kan man jo sagtens smage på brombærene undervejs.
Når vi kommer hjem og får lavet marmeladen, ja så står den altså på pandekager.
Der er ikke noget bedre end lune pandekager med hjemmelavet brombærmarmelade. Mums! Denne dag er det helt lovligt med pandekager til aftensmad.
Hvis du ikke er heldig at finde friske brombær i naturen, så kan du altså også sagtens købe frosne brombær og bruge til marmelade.
Ingrediensnoter
Brombær – Hvis du har lækre friske brombær i nærheden af hvor du bor, så skal du selvfølgelig bruge dem. De findes i mange danske skove her sidst på sommeren.
Sukker – Jeg bruger almindeligt hvidt sukker, og så koger jeg marmeladen til bærene koger godt ud. Hvis du hellere vil have flere hele bær, kan du med fordel bruge samme mængde syltesukker, som er sukker der er tilsat pektin, så den marmelade vil tykne lidt mere.
Vanilje – Vi bruger som regel vaniljepasta, men korn fra en vaniljestang eller vaniljepulver kan også fint bruges. Du kan også udskifte et par skefulde af sukkeret med vaniljesukker.
Hvordan laver man brombærmarmelade?
Det er slet ikke svært at lave syltetøj eller marmelade selv. Det mester af arbejdet er gjort, når du har fået plukket brombærene.
Brombærsyltetøj er ganske enkelt at lave. Kom alle ingredienserne i en gryde og kog det op. Lad marmeladen koge i 10-15 minutter indtil bærene er kogt ud, og konsistensen er lidt tyk (den bliver tykkere når den bliver kold). Smag evt. til om der skal mere sukker i undervejs.
Så skal brombærmarmeladen hældes på et skoldet glas, og låget sættes på.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du fint gøre. Du kan springe vandet i opskriften over, da de frosne bær ofte vil afgive lidt væske, eller du kan koge marmeladen lidt ekstra ind.
Hvis glasset er skoldet og skyllet i spiritus eller atamon, så er holdbarheden på marmeladen flere måneder. Du bør opbevare glasset i køleskabet efter det er åbnet.
Andre marmeladeopskrifter du måske vil synes om
- Appelsinmarmelade
- Kvædemarmelade
- Blommemarmelade
- Rabarber/blomme marmelade
- Rabarbermarmelade med æbler og vanilje
Tips og Tricks
- Tilsæt æble
- Æble og brombær smager skønt sammen, og æbler indeholder også pektin, derfor kan du med fordel tilsætte lidt æbletern sammen med dine brombær og lave en æble/brombærmarmelade.
- Tilpas sukkermængden
- Smag til undervejs og tilsæt mere sukker hvis din marmelade ikke bliver sød nok. Der er stor forskel på hvor meget sukker der skal bruges.
Serveringsforslag
- Server din marmelade på morgenbordet sammen med rundstykker eller hjemmebagte boller.
- Spis marmeladen på yoghurt eller skyr eller som fyld i pandekager.
Har du haven fuld af brombær?
Prøv også vores opskrifter på Brombærtærte med frangipane eller Salat med brombær og melon

Opskrift på klassisk brombærsyltetøj
Her får du vores bedste opskrift på en lækker brombærmarmelade. Den er skøn sidst på sommeren og først på efteråret når brombærene modnes.
Du skal prøve dig lidt frem med sukkermængden, da der er stor forskel på brombærenes sødme/surhed. Jeg bruger altid almindeligt sukker, fordi jeg godt kan lide at koge marmeladen til bærnene er kogt helt ud. Så får man en tyk og lækker marmelade. Hvis du vil have syltetøj med hele bær, så brug evt. syltesukker eller tilsæt lidt geleringspulver til marmelade for at få den stiv nok.

Brombærmarmelade
Ingredienser
- 250 g brombær
- 170 g sukker
- 1 tsk vaniljepasta, eller kornene fra 1 vaniljestang
- 1/2 dl vand
Sådan gør du
- Vask brombærene godt og kom alle ingredienserne i en gryde og kog op.250 g brombær, 170 g sukker, 1 tsk vaniljepasta, 1/2 dl vand
- Lad marmeladen kog i 10-15 minutter til bærene er kogt ud, og den er tyknet.
- Kom marmeladen på et skoldet og atamonskyllet glas.
- Server for eksempel til hjemmebagte pandekager eller på en ostemad.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 30. august 2020 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her