Der er nu ikke noget som syltede asier! Det skulle da lige være hjemmelavede syltede asier. På toppen af en lækker leverpostejsmad eller som det sure til en god steg med brun sovs, så bliver det bare ikke meget bedre. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave hjemmesyltede asier, så læs med her og få vores opskrift.
Det sure med det søde
Syltesæsonen er over os, og vanen tro, så er det alt lige fra chillier over blomkål til asier der ryger i syltelagerne. Og det smager bare godt! At sylte den perfekte asie er en kunst, og som så meget andet inden for madlavning, så afspejler det arbejde man lægger i det sig også i smagen.
For nogen skal der en meget syrlig lage til, andre fortrækker en der er sødere. Jeg er til en midt imellem, hvor der er balance i “regnskabet”, og det er her at tilsmagning kommer ind i billedet, for lagen skal nemlig smages til. Er den for sur, så tilfører man selvfølgelig sukker og hvis den er for sød, så kan eddike og en smule salt trække den i den anden retning.
Forarbejdet med selve asierne fylder også lidt. Det tager tid at salte dem på forhånd, men det er det der giver de sprøde asier, som vi her familien sætter så meget pris på. Og helt stort bliver det når de er klar til prøvesmagning, 14 dage på glas, og så er de klar til at blive prøvesmagt. Først uden noget, og så på den klassiske leverpostejsmad.
Husk at købe en masse asier når de kommer i sæson, sylt dem og glæd familien med nogle af de bedste hjemmelavede syltede asier i verden. Og lad det ikke kun være asier du sylter, prøv med blomkål, rødløg, rosenkål, agurker, tomater, chilier, det hele kan syltes!
Ingrediensnoter
Asier – Asier kan du inden for sæsonen finde i nogle supermarkeder eller på torvet til torvedag hos grønthandlerne. Du kan også selv dyrke dem i drivhuset.
Syltelage – En god syltelage er et must når man sylter asier. Du kan bruge min opskrift som udgangspunkt, og så selv tilføje smag til du synes at den sidder lige i skabet.
Hvordan laver man syltede asier?
Det er nemt at lave sine egne syltede asier, og her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du gør.
Asierne vaskes, skrælles, udkernes og skæres i passende skiver, inden de saltes for at trække væske ud. Når asierne er saltet, skylles de i rigeligt med koldt vand for at skylle overskydende salt af.
Syltelagen koges nu op, og asierne kommes i et skoldet og forberedt sylteglas sammen med dildskærme, hvorefter den kogende lage hældes over så det dækker asierne.
Asierne skal nu trække i ca. 14 dage inden de er klar til brug.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Asier laves af asieagurk, som er en variant inden for agurkeslægten. De er grønne eller gullige, og vejer ofte mellem 500 gram og 2,5 kg. Skiverne af syltede asieagurker serveres ofte på smørrebrød eller som tilbehør til stegeretter.
Sæsonen for asier ligge normalt i august – september og lidt ind i oktober.
Du kan købe asier i nogle supermarkeder, hos grønthandleren på torvedag, eller du kan dyrke dem selv i drivhuset.
På glas, mørkt og ikke for varmt.
Hvis du er omhyggelig med at skolde glas og skylle i atamon, kan sådan et glas holde sig uåbnet et år, måske mere. Når glasset er åbnet, skal det opbevares i køleskabet og spises i løbet af 3-4 uger.
Andre sylteopskrifter du måske vil synes om
Opskrift på syltning af asier
Her får du vores opskrift på hjemmelavede syltede asier. Det er noget der bringer barndomsminder frem, for hos vores bedsteforældre var der altid asier på bordet, både til flæskestegen eller til leverpostejsmaden.
Vi håber at du får lyst til at prøve at sylte asier. Det er nemlig virkelig nemt, og så smager det jo bare super godt.
Syltede asier
Ingredienser
- 2 kg asier
- Salt
- 1 spsk atamon
Syltelage:
- 1 l klar eddike
- 3 dl vand
- 5 dl sukker
- ½ dl salt
- ½ pose syltekrydderier
- 3 dildskærme
Sådan gør du
- Asierne skrælles, flækkes på langs og udkernes med en spiseske. Skær dem derefter i passende skiver på tværs.
- Kom skiverne op i et dørslag og salt dem med rund hånd. Stil dørslaget i en skål og stil nu asierne i køleskabet i minimum 5 timer, så vandet kan trække ud. – Du kan med fordel lade dem trække på køl til dagen efter.
- Når asierne har trukket med salt og der er trukket masser af væske ud af dem, skal de skylles i masser af koldt vand, så vi kan få alt saltet skyllet helt af. Lad efterfølgende asierne dryppe af.
- I en gryde koges ingredienserne til syltelagen op bortset fra dildskærmene. Husk at smage syltelagen til inden den skal på glas.
- I mens lagen koges op, kommes en spsk. atamon i et skoldet sylteglas i passende størrelse. Kom låget på og ryst glasset så atamonen bliver godt fordelt, tag låget af og hæld det overskydende atamon ud.
- Kom nu de afdryppede asier over i sylteglasset sammen med dildskærmene og hæld den kogende syltelage over. Luk og forsejl glasset, og stil det ved stuetemperatur til det er kølet helt af.
- Stil glasset til siden og lad nu asierne trække et køligt og mørkt sted i ca. 14 dage inden de er klar til at spise.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hej
Jeg synes rigtig godt om jeres opskrift på asier men var da lige ved at opgive at finde jeres opskrift. Aldrig har jeg oplevet en hjemmeside klistret så meget ind i reklamer!
Hej Stinne.
Jeg er glad for at du kunne lide vores opskrift på asier, de er nu også gode 🙂
Det har altid været vores hensigt at indholdet på vores hjemmeside skulle være gratis for alle, og det er reklamerne der gør det muligt.
Med Venlig Hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere
Hej
Jeg har lige syltede asier efter denne opskrift. Jeg undrede mig over at der skulle salt i syltelagen. Det har jeg aldrig oplevet i andre opskrifter. Er det korrekt?
Tilførte dog lidt atamon i lagen.
Mvh Ulla
Hej Ulla.
Det er korrekt at der er salt i min syltelage til asier. Jeg kan godt lide dem lidt salte. Man skal dog være opmærksom på at den første process med at trække væske ud af dem også kan tilføre en salt smag, så det er lidt en balancegang og en smagssag om man er til den salt smag eller ej. (Huske at smage på lagen)
Håber dine asier bliver gode 🙂
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere