En sigøjnerschnitzel, eller zigeunerschnitzel, er en vaskeægte klassiker fra Tyskland, og den smager bare godt! Den serveres med sprøde pomfritter og en sauce med peberfrugt. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave den bedste sigøjnerschnitzel, så læs med her og få vores opskrift.
Turen til Tyskland
For os der bor tæt på grænsen er en sigøjnerschnitzel ikke helt fremmed. Det er en klassisk tysk bistroret, der med sin karakteristiske sauce med peberfrugt smager helt fantastisk.
Jeg husker den tydeligt fra min barndom, når vi var syd for grænsen for at tanke bil og handle. Så skete det at min mor og far tog os med på bistro for at spise og for mit vedkommende var det en Zigeunerschnitzel der ofte stod på menuen.
Også på den lokale restaurant her i byen er Noras sigøjnerschnitzel en elsket klassiker, som der er mange af os der er vokset op med.
En sigøjnerschnitzel er i al sin enkelthed en paneret skinkeschnitzel eller lignende stykke svinekød der er banket tynd ud. Den serveres helt sprødstegt med en lækker sauce med masser af peberfrugt og løg. Vi plejer at spise pommes frites og ærter til herhjemme, men man kunne også sagtens spise en god kartoffelmos til eller brasede kartofler.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Skinkeschnitzel – Jeg har lavet det med alt fra koteletter til svinemørbrad og det fungerer fint! Bare husk at banke det helt tyndt, ca. 0,5 cm.
Peberfrugter – Jeg plejer at bruge røde og grønne, men når det så er sagt, så kan man fint blande gule og orange peberfrugter i.
Maizena – For at jævne saucen bruger jeg maizena majsstivelse. Det er nemt at arbejde med og giver ikke nogen smag til retten. Man blander det op med en smule vand og tilsætter det gradvist til retten.
Hvordan laver man en Tysk sigøjnerschnitzel?
Det heldigvis en nemt ret at lave og jeg er sikker på at i vil vende tilbage til den igen og igen. Der er lidt forberedelse i at skære grøntsager og panere schnitzlerne, men det er relativt hurtigt overstået. Og hvis man nu ikke orker at panere selv, så køb de der færdigpaneret schnitzler man kan få i supermarkederne, de smager faktisk ganske fint.
Her kommer en kort gennemgang af fremgangsmåden. Husk at den fulde opskrift står nederst på siden.
I en gryde svitses peberfrugt, løg samt hvidløg. Paprika, salt, sukker svitses kort id inden de øvrige ingredienser tilsættes. Saucen skal nu simre under låg. Til sidst smages saucen til og jævnes. I mens saucen simrer paneres de udbankede schnitzler der efterfølgende paneres. De steges i en blanding af smør og olie til de er gyldne og sprøde.
Server de stegte schnitzler med den lækre sigøjnersauce, sprøde pommes frites og grønne ærter.
Ofte stillede spørgsmål
Schnitzler er bedst når de lige er stegt, men du kan sagtens lave saucen i forvejen, og blot varme den op inden servering.
Ja sovsen kan du gemme et par dage i køleskabet og genopvarme den når den skal spises. Hvis du vil gemme den længere, bør du komme den i fryseren.
Andre familievenlige retter du måske vil synes om
- Kylling piccata
- Dansk bøf med løg
- Tysk kartoffelsalat med bacon
- Landinspektør Hansens karrykoteletter
Opskrift på schnitzel med sigøjnersauce
Her kommer vores opskrift på den bedste sigøjnerschnitzel. Sprød panering, lækker og mør schnitzel og lækker cremet sigøjnersauce med masser af peberfrugt og løg. Hvis man har lyst til en smagsfuld klassisk tysk bistroret, så skal man prøve en ægte Zigeunerschnitzel.
Sigøjnerschnitzel
Ingredienser
- 4 skinkeschnitzler, eller svinekoteletter omkring 150 g. stykket.
- 60 g smør
- 3 spsk olivenolie
Panering:
- 2 dl hvedemel
- 2 tsk salt
- Peber, efter smag
- 3 æg
- 2 dl rasp
Sigøjnersauce:
- 3 spsk olivenolie
- 2 røde peberfrugter, renset og skåret i tynde strimler
- 2 grønne peberfrugter, renset og skåret i tynde strimler
- 2 løg, skåret i grove tern
- 1 fed hvidløg, fint hakket
- 2 spsk paprika
- 2 tsk salt
- Peber, efter smag
- 1 spsk sukker
- 5 dl vand
- 1 svinebouillonterning
- 2 dl hakkede tomater
- 1 spsk æbleeddike
- 1,5 spsk maizena
- 3 spsk vand
Sådan gør du
- Sigøjnersauce:
- I en tykbundet gryde varmes olien op til middel varme. Peberfrugt samt løg og hvidløg kommes i og svitses til løgene begynder at blive klare.
- Paprika, salt, peber samt sukker tilsættes og svitses kort med før vand, bouillonterning , hakkede tomater og æbleeddike tilsættes.
- Kom låg på gryden og skru ned for varmen, lad saucen simre under låg i ca. 30 minutter. Når de 30 minutter er gået jævnes saucen med maizena rørt op i vand. Smag saucen til og lad den stå på lav varme til den skal serveres.
- Schnitzler:
- I mens saucen simrer forberedes schnitzlerne. Kødet bankes ud til ca. ½ centimeters tykkelse.
- Melet kommes på en tallerken og krydres med salt og peber. I en anden tallerken kommes rasp. I en dyb tallerken piskes æg sammen. Nu er man klar til at panere sine schnitzler. Først vendes de i mel, derefter i æg og til sidst i rasp. Sørg for at der er panering over det hele. Når schnitzlerne er paneret placeres de på en en tallerken eller et skærebræt, så de er klar til at komme på panden.
- Når der er ca. halvdelen af simretiden for saucen er gået smeltes smør samt olie på en stor pande ved middel varme. De panerede schnitzler steges nu af en eller flere omgange i ca. 4 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprøde. De færdigstegte schnitzler placeres i et fad og holdes varme til servering,
- Schnitzlerne anrettes på tallerkener og serveres med den gode sigøjnersauce, pommes frites og grønne ærter.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter: