Den gamle Danske klassiske ret rullesteg kan altså noget. Kød der er mørt som smør, fyldt med svesker, æble og timian, det er bare guf! Sovsen er et kapitel for sig selv, og det hele serveret sammen med nogle kogte kartofler, asier og lidt tyttebærsyltetøj udgør i mine øjne et kongemåltid! Læs med her og få vores opskrift på hvordan du laver en hjemmelavet rullesteg.
hjemmelavet fra bunden
Den har stået i kalenderen i lang tid, den hjemmelavede rullesteg med hele svineriet. Jeg har bevist sneget mig udenom hver gang, mest fordi jeg egentlig regnede med at det ville tage vildt lang tid at lave, men det gjorde det altså ikke, og resultat var bestemt arbejdet værd.
Der er selvfølgelig lidt arbejde forbundet med at lave retten helt fra bunden, her er det mest det at binde stegen jeg tænker på. Men når man har prøvet at binde en steg et par gang, så er det altså slet ikke så slemt. Jeg binder den på samme måde som jeg ville binde en rullepølse, og det findes der rigtig mange videoer om på nettet.
Her i opskriften har jeg brugt en nakkefilet som udgangspunkt for selve stegen. Jeg synes at nakkefilet har en god smag og fedtfordeling i kødet, samtidig er det en forholdsvis billig udskæring. Normalt bliver en rullesteg lavet at af samme slag som man bruger til rullepølse, men jeg synes nu altså at nakkefileten giver en bedre steg i sidste ende.
Fyldet er en lidt en en smagssag, der skal selvfølgelig svesker i, men derudover har jeg valgt at komme æble og tørret timian i for at give lidt mere smag til stegen, og det fungerer rigtig godt i det endelige resultat. Der er jo selvfølgelig lidt arbejde i at skære nakkefileten ud til et slag, men så slemt er de altså heller ikke. Start med at lægge et snit i den ene side af kødet, og skær så samtidig med at stegen lige så stille rulles ud. Du skal altså ende med et helt fladt stykke kød på ca. 2 cm. i tykkelsen.
Herefter fyldes svesker, æble og timian samt salt og peber i, og kødet rulles så stramt op igen. Nu kommer bindearbejdet, og det kræver lige lidt øvelse. Jeg bruger samme metode som når jeg laver rullepølse, det er nemt, og når man har prøvet det et par gange, så sidder det på ryggraden.
Du kan sagtens øve dig i at binde i forvejen, jeg har øvet mig på et helt franskbrød, bare for at blive lidt fortrolig med metoden. Når nakkefileten en bundet op, så er den klar til at bliv brunet af og komme i gryden.
Ingrediensnoter
Nakkefilet – Du skal finde en stor god nakkefilet, den jeg har brugt her i opskriften vejede 2,3 kg. Der er også mad til mange mennesker eller flere dage.
Svesker – Sveskerne hænger unægteligt sammen med rullesteg. De bidrager med en lækker sødme til stegen og saucen.
Æble – Jeg har bare brugt et almindeligt æble, hakket fint. Æble og gris kan noget sammen.
Timian – I opskriften har jeg valgt at bruge tørret timian. Timian er en fantastisk lækker krydderurt, der går rigtigt sammen med svinekød.
Hvordan laver man hjemmelavet rullesteg?
Her kommer der en “kort” beskrivelse af hvordan du laver den bedste rullesteg af nakkefilet helt fra bunden. Du kan lave stegen dagen før, og lade den ligge på køl til den skal brunes af. Du kan også lave den og så fryse den ned, så er der en lækker steg i fryseren til en regnvejrsdag.
Den allerede forberedte og snørede rullesteg, brunes af på alle sider i en gryde ved høj varme. Når den er brunet godt kommes der gulerødder, løg, persille, rosmarin, vand samt svinebouillon i gryden. Bring det i kog og kom låg på gryden, skru ned for varmen til det simrer.
Nu skal stegen simre i bouillonen i ca. 2,5 timer eller til kernetemperaturen er nået. Husk at vende den med jævne mellemrum. Når kernetemperaturen er nået tages stegen op og stilles til siden, her skal den trække utildækket i ca. 15 minutter. Hæld bouillonen fra gryden igennem en si og kom den tilbage i gryden. Bring grydens indhold i kog og lav nu sovsen færdig efter anvisningerne i opskriften.
Madsnoren på stegen fjernes og kasseres. Skær stegen i skiver og server den med sovsen, kogte kartofler, asier og tyttebærsyltetøj.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Rester af stegen kan holde sig på køl i et par dage eller den kan fryses ned.
Rullesteg kan også laves af bov eller et slag.
Andre klassiske danske retter du måske vil synes om
- Glaseret skinke i ovn
- Hakkebøf med bløde løg
- Bøf Lindstrøm
- Frikadeller med brun sovs
- Flæskesteg med det hele
Tips og tricks til opskriften
- Husk at øve dig i at binde stegen nogle gange før det er den ægte vare du står med.
- Forbered stegen dagen i forvejen, så du ikke skal bruge for meget tid i køkkenet.
- Krydder godt med salt og peber indvendigt i stegen. Du kan også komme frisk persille i.
- Kom masser af urter i gryden sammen med rullestegen, det vil gøre sovsen endnu bedre.
- Gem resterne af stegen til pålæg, eller den ultimative biksemad.
Serveringsforslag
- Server hjemmelavet rullesteg med sovs, kogte kartofler, asier og tyttebærsyltetøj
- Du kan også servere stegen med sovs, kogte kartofler og en lækker hjemmelavet rødkål.
Er du også glad for de klassiske danske retter?
Prøv også vores opskrifter på Stuvede ærter og gulerødder eller Frikadeller med kartoffelsalat
Opskrift på den bedste hjemmelavede rullesteg i gryde
Her får du vores opskrift på dansk rullesteg i gryde lavet fra bunden. Perfekt mør og saftig med den helt rigtige smag.
Server den i skiver sammen med kogte kartofler, den gode sovs, lidt asier og tyttebærsyltetøj eller dit favorittilbehør. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere stegen med svesker for familien.
Rullesteg
Ingredienser
Rullesteg:
- 2,3 kg nakkefilet
- 200 g svesker
- 1 æble
- 1,5 tsk salt
- 1,5 tsk tørret timian
- Peber
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk smør
I gryden:
- 2 gulerødder
- 2 løg
- Frisk persille
- Frisk rosmarin
- 1,5 l vand
- 1,5 svinebouillonterning
Sovs:
- 1 spsk ribsgele
- 1,5 spsk sovsekulør
- 1 spsk rødvinseddike
- 1,5 dl piskefløde
- 3 spsk hvedemel
- 1 tsk sukker
- Salt
- Peber
Sådan gør du
Forberedelse af stegen
- Nakkefileten pakkes ud pudses let for fedt.2,3 kg nakkefilet
- Derefter skæres der i den ene side i mens stegen rulles, så man ender ud med et "slag" på et par centimeter i tykkelsen.
- Slaget krydres med salt og peber samt tørret timian. Sveskerne hakkes fint sammen med æblet der først skrælles og udkernes.200 g svesker, 1,5 tsk salt, 1,5 tsk tørret timian, Peber, 1 æble
- Fordel æble og sveske i et jævnt lag over slaget. Det rulles derefter stramt op, så samlingen ender med at vende lige ned.
- Nu skal rullestegen bindes på samme måde som en rullepølse. – Først laves en binding på langs af stegen. Derefter starter man i den ene ende, læg bindingerne med ca. 1 centimeters mellemrum, og sørg for at stramme dem godt op. – Når man når til den anden ende af stegen, laves et par selvstrammende bindinger, eller et par knuder så det ikke går op under tilberedningen.
- Nu kan stegen stilles på køl til den skal tilberedes. Man kan også her fryse den ned til senere brug.
Tilberedning af steg
- På en pande eller i en stor gryde varmes olivenolie samt smør op til høj varme, brun nu rullestegen af på alle sider. Når stegen er brunet af på alle sider fortsættes tilberedningen i en gryde.2 spsk olivenolie, 2 spsk smør
- Kom stegen i en gryde. Tilsæt skiver af gulerod, løg delt i halve, du behøver ikke fjerne skallen. Kom rosmarin samt persille, vand og svinebouillon ved.2 gulerødder, 2 løg, Frisk persille, Frisk rosmarin, 1,5 l vand, 1,5 svinebouillonterning
- Nu skal der låg på gryden. Bring indholdet i kog, og skru derefter ned til middel varmen til det simrer. Tilbered nu rullestegen i ca. 2,5 timer eller til kernetemperauren er ca. 70 grader.
- Husk at vende stegen nogle gange i løbet af tilberedningen.
- Når tiden er gået og kernetemperaturen er nået, tages stegen op og placeres i et fad eller på et skærebræt. Her skal den trække utildækket i ca. 15 minutter.
Tilberedning af sovsen
- Væsken der er tilbage i gryden fra stegen hældes igennem en si og tilbage i gryden. Bring det i kog og tilsæt ribsgele, kulør samt rødvinseddike. Lad det koge nogle minutter.1 spsk ribsgele, 1,5 spsk sovsekulør, 1 spsk rødvinseddike
- I en skål piskes melet ud i fløden og tilsættes herefter til væsken i gryden i mens der piskes, så der ikke kommer klumper. Tilsæt sukker og smag sovsen til med salt, peber og eventuelt mere ribsgele efter smag.1,5 dl piskefløde, 3 spsk hvedemel, 1 tsk sukker, Salt, Peber
- Hvis man ønsker en tykkere sovs, kan den jævnes yderligere med 2 spsk. maizena rørt op i 2-3 spsk. vand. Det piskes i sovsen til den ønskede konsistens er nået.
Servering
- Stegen serveres skåret i skiver sammen med kogte kartofler, sovs og asier.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 31. januar 2022 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her