Kartoffelkroketter

/5

40 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lækre og sprøde, med cremet mos i midten. Hjemmelavede kartoffelkroketter er bare det bedste, og har du lavet dem en gang, så køber du dem aldrig færdige igen. Server dem til noget godt kød og en lækker sauce, så bliver det ikke meget bedre! Læs med her og se hvor nemt det er at lave dem helt fra bunden.

kartoffelkroketter på serveringsfad med ketchup.

Kroketter, fest og farver

Når man nu kaster sig ud i den finere madlavning og man alligevel er i gang, så skal du altså prøve at lave kroketter helt fra bunden. De smager bare godt og kombinationen af det sprøde ydre, og den lækre crememede mos i midten kan altså bare noget helt særligt.

Det er måske også derfor at vi altid serverer dem, når det skal være lidt ud over det sædvanlige.

Til nytår sammen med et stykke grillet oksemørbrad og selvfølgelig en fyldig rødvinssauce, eller en hjemmerørt fuldfed sauce bearnaise, så bliver man da bare glad helt inden i. Men det kan også bare være til weekendhyggemaden man lige giver den en tand ekstra.

Faktum er, at det slet ikke er så svært når man først kommer i gang. “Dejen” kan med laves på forhånd, så kan den stå på køl og trække. Faktisk er det lidt en fordel, for den bliver nemmere at arbejde med jo koldere den er.

Når de er formet til pølser, vendes de i mel, så i pisket æg og til sidst i pankorasp. Herfra er det så direkte i frituren, eller i fryseren, så man har et lager til næste gang det kræver lidt lækkert tilbehør.

fad med hjemmelavede kartoffelkroketter.

Ingrediensnoter

Kartofler – Helt almindelige kartofler, skrællet/pillet og kogt møre i saltet vand. Herefter afkøles de.

Smør – Det giver en dejlig smag og en smule fedme.

Æg – Binder mosen sammen, og gør at de holder formen når de bliver friturestegt.

Mel – Binder og samler mosen.

Parmesan – Giver en masse dybde og salt til smagen af kroketterne.

Persille – Frisk persille giver en dejlig smag til kroketterne, kan erstattes af anden krydderurt.

Salt & peber – Grundkrydderierne man ikke kan undvære.

Stødt muskatnød – Giver en dejlig smag til kroketterne.

Alternative ingredienser

  • Udskift for eksempel persille med salvie eller lignende
  • Udskift for eksempel parmesan med vesterhavsost eller anden god ost.

Hvordan laver man kroketter helt fra bunden?

Her kommer der en kort gennemgang af hvordan du selv kan lave nogle virkelig velsmagende kroketter helt fra bunden.

Sådan laver du og former dine kroketter.
  1. Der skal arbejdes afkølede kartofler, så det er en god ide at koge dem i god tid, så de kan køle helt af. De afkølede kartofler modes i en skål.
  2. Så tilsættes smør, æg, mel, revet parmesan, finthakket persille, salt og peber samt stødt muskatnød. Rør der sammen til det bliver en jævn masse.
  3. Nu tages klumper på 20-30 gram og formes herefter til aflange kroketter som på billederne.
  4. De vendes i mel, så i pisket æg og til sidst i pankorasp inden de frituresteges til de er gyldne og sprøde. Når de er færdige tages de op af frituren og kommes på fedtsugende papir. Server de varme kroketter med det samme.

    Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
krokette der er bidt over, så man kan se mosen inden i.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg lave kroketterne på forhånd?

Kartoffelkroketter er helt klart bedst når de lige kommer op af frituren, men de kan faktisk godt laves færdige og så lige få en tur i ovnen eller i airfryeren for at gøre dem varme og sprøde igen. Det gør vi altid hvis der er rester tilbage til dagen efter.


Andre retter du måske vil synes om

kartoffelkroket der bliver dyppet i skål med ketchup.

Tips og Tricks

  • Køl dejen af
    • Kom eventuelt kartoffeldejen på køl i et par timer inden der skal formes kroketter. Så bliver den lidt nemmere at arbejde med.
  • Frys ned
    • Når kroketterne er vendt i rasp, kan de fryses ned, så har man noget nemt tilbehør. De skal i frituren frosne. Lav en “prøve”, for at se hvor lang tid de skal have, det afhænger af størrelse og temperatur på olien.

Serveringsforslag

  • Server de sprøde kroketter som tilbehør til nytårsmenuen.
  • Server kroketterne som lækkert tilbehør til en god culottesteg med en god sauce.

Elsker du kartofler?

Prøv også vores opskrift på Små ovnbagte kartofler med tomater og hvidløg eller Sprøde kartofler i ovn

sprøde hjemmelavede kartoffelkroketter.

Opskrift på sprøde kroketter

Her får du vores opskrift en virkelig lækker mundfuld. Der er fuld drøn på smagen. Og jeg må sige at de er noget bedre end dem du kan købe.

Som lækkert og velsmagende tilbehør til et godt stykke kød, en grillet kylling, så bliver det ikke meget bedre!

kartoffelkroketter på serveringsfad med ketchup.
Ingen stemmer endnu

Kartoffelkroketter

Lækre og sprøde kroketter med en midte af smagfuld kartoffelmos med parmesan og persille. De er lækre som tilbehør til aftensmaden eller hvis du skal servere en god middag til for eksempel nytårsaften.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 40 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 767 kcal

Ingredienser

  • 500 g kartofler, kogte og afkølede
  • 30 g smør, blødt
  • 1 æg
  • 125 g hvedemel
  • 70 g parmesan, fint revet
  • 2 spsk frisk persille, finthakket
  • 1 ½ tsk salt
  • Peber, efter smag
  • ¼ tsk stødt muskatnød

Panering:

  • 3 tsk æg
  • 150 g hvedemel
  • 125 g pankorasp

Friture:

  • 1 l olie, olie egnet til friture

Sådan gør du

  • I en skål moses de afkølede kartofler med en kartoffelmoser. Tilsæt blødt smør, æg, mel, fint revet parmesan, hakket persille, salt, peber efter smag samt stødt muskatnød.
    500 g kartofler, 30 g smør, 1 æg, 125 g hvedemel, 70 g parmesan, 2 spsk frisk persille, 1 ½ tsk salt, Peber, ¼ tsk stødt muskatnød
  • Ælt det nu sammen til det bliver en fast dej at arbejde med. Nu formes små aflange pølser på ca. 20 – 30 g. af dejen. Placer dem på et stykke bagepapir eller på et skærebræt.
    – Hvis dejen klistrer, kan man tage lidt mel på fingrene.
  • Når man er færdig med dem alle sammen kan de eventuelt stilles på køl, til de skal bruges.
  • I en tykbundet gryde varmes olien nu op til ca.180 grader.
    – Brug et termometer til at tjekke temperaturen på olien.
    1 l olie
  • I mens olien varmes op, paneres kroketterne. I en skål piskes 3 æg sammen. I en anden skål hældes mel op, og i den sidste skål hældes der pankorasp op.
    3 tsk æg, 150 g hvedemel, 125 g pankorasp
  • Nu vendes kroketterne i mel, derefter i æg og til sidste i rasp. Steg herefter de panerede kroketter i den opvarmede olie i 3-4 minutter, eller til de er gyldne og sprøde. Vend dem rundt undervejs.
    – Steg 3 – 4 stk. ad gangen for ikke at afkøle olien alt for meget.
  • Når kroketterne er stegt, kommes de over på fedtsugende papir.
  • Server de varme kroketter med det samme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 767kcalKulhydrater: 98gProtein: 26gFedt: 30gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 6gEnkeltumættet fedt: 13gTransfedt: 0.3gKolesterol: 192mgNatrium: 1502mgKalium: 751mgFibre: 6gSukker: 3gA-vitamin: 724IUC-vitamin: 27mgCalcium: 320mgJern: 7mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.