En helt glat gulerodspuré er noget man skal kunne lave! Der er så meget man kan servere den til, som både et sundt, flot og velsmagende tilbehør. Hvis du ikke har kastet dig ud i at lave en puré før, så start med den her.
Den perfekte puré
Jeg synes altid at de får det til at lyde som næsten en umulig opgave at lave en puré i Master Chef, men det er det faktisk slet ikke.
En god kraftig puré er bare et lækkert tilbehør, og uanset om det er en gulerods-, blomkåls-, eller jordskokkepuré, så er det bare lækkert.
Processen er ikke så svær, den starter egentlig bare med at grøntsagerne koges møre i mælk, eller en anden væske, og efterfølgende blendes helt glat sammen med krydderier og en god portion smør for at give noget fedme.
Og hvad spiser man så en puré til? Jeg ville til hver en tid serveres den til et stygge rødt kød med en god glace til. Eller til fisk kan det også noget, og så er der de der små lækre kammuslinger, der passer det også rigtig godt til.
Men det behøver ikke kun være til kød du serverer puré. Man kunne lave en “symfoni” af blomkål. En god puré i bunden, en skive grillet blomkål på, lidt syltet blomkål, brunet smør og lidt nødder, det ville da være lækkert!
Det er kun fantasien der sætter grænser, så bare kom i gang med at eksperimentere i køkkenet.
Mere gæstemad
Ingrediensnoter
Gulerødder – Bare nogle fine og gerne økologiske gulerødder. Har du dem selv i køkkenhaven, så bliver det bare endnu bedre.
Sødmælk – Jeg koger mine gulerødder i sødmælk, sådan synes jeg det bliver bedst. Du kan også koge dem i grøntsagsbouillon eller lignende. Husk at genne lidt af kogevæsken til puréen.
Laurbærblad – Larurbærbladet giver en fin smag til gulerødderne når de bliver pocheret i mælken.
Timian – Timian og gulerødder og bare et godt match. Kom noget frisk timian i mælken og kasser efterfølgende stilkene.
Smør – Giver en masse smag og fedme til den færdige puré.
Citronsaft – Der skal lidt syre til at spille op imod fedmen fra smørret og de søde gulerødder. Du kan alternativt bruge en smule æbleeddike eller lignende.
Salt & peber – En god puré skal smages godt til, så start med lidt, rør den op og smag så til igen.
Hvordan laver man gulerodspuré?
Det er slet ikke svært at lave sådan en lækker puré, og alt du skal gøre, er at skrælle gulerødderne og skære dem i tern, komme dem i en gryde sammen med mælk, timian og et laurbærblad.
Når de er kogt møre, skal de op i en blender, og blandes sammen med smør, lidt af kogevæsken, citronsaft, salt og peber, og så skal de bare blendes til en helt glat puré.
Man kan justere konsistensen med kogevæsken, indtil den sidder lige i skabet, og så skal puréen bare smages til med salt, peber og citronsaft, og så er den klar til servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du fint gøre. Gem eventuelle rester i en plastbøtte med låg i køleskabet og lun puréen i en gryde eller i mikrobølgeovnen dagen efter.
Andet tilbehør du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Smag til!
- Når man laver noget så simpelt som puré, så er det helt essentielt at få smagt den ordenligt til. Så smag hellere en gang for meget end en gang for lidt, og juster med mere salt, peber og syre hvis det er nødvendigt.
Serveringsforslag
- Server pureen sammen med et godt stykke kød til en lækker nytårsmenu, det kan være et stykke Oksemørbrad sous vide eller Oksefilet på grill.
- Brug puréen til en elegant forret sammen med Stegte kammuslinger og lidt lækkert knas på toppen.
Elsker du gulerødder?
Prøv også vores opskrift på Gulerodssuppe eller Kartofler og gulerødder i ovn
Opskrift på cremet puré af gulerod
Her får du vores meget nemme opskrift på en helt klassisk gulerodspuré. Den er helt glat og meget lækker og cremet, og vil med garanti imponere dine gæster.
Vi håber du får lyst til at prøve at lave puréen, og servere den næste gang du skal lave en lækker menu med et godt stykke oksekød eller en let lille forret, for eksempel med stegte kammuslinger.
Gulerodspuré
Ingredienser
- 300 g gulerødder
- 5 dl sødmælk
- 1 laurbærblad
- 1 spsk frisk timian
- 30 g smør
- 1 tsk citronsaft
- ½ tsk salt
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Gulerødderne skrælles og skæres i grove tern.300 g gulerødder
- I en gryde kommes mælk, gulerodstern, laurbærblad og timian. Bring det i kog og lad det simre til gulerødderne er helt møre, det tager cirka 15-20 minutter.5 dl sødmælk, 1 laurbærblad, 1 spsk frisk timian
- Når gulerødderne er møre, gemmes en ½ dl. af kogevæsken. Hæld derefter det hele op i et dørslag og lad det dryppe af. Sorter laurbærblad og timianstilke fra og kasser dem.
- Kom nu de afdryppede gulerødder op i en blender sammen med smør, citronsaft, salt, peber og lidt af den gemte kogevæske. Blend det nu til det er en helt glat puré. Juster med mere kogevæske indtil du har den ønskede konsistens.30 g smør, 1 tsk citronsaft, ½ tsk salt, Peber
- Overfør den færdige puré til en skål og server med det samme.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her