Det helt rigtige bid og smagen af røg, salt og peber. Spareribs med salt og peber, eller Santa Maria style-spareribs som man også kalder det smager helt fantastisk, og er en helt anderledes måde at lave spareribs på. Hvis du vil se hvordan man laver de bedste spareribs på grill, så læs med her.
Sol, Sommer og spareribs på grillen
Jeg griller mange spareribs i løbet af året, og til trods for at de helt traditionelle ribs med bbq-sauce smager fantastisk, så er laver jeg også tit dem her. Salt, grov peber og så bare smagen af røg. Mere skal der ikke til at lave nogle helt fantastiske spareribs.
De er ikke så “snaskede” som 3-2-1 spareribs, men smagen kan man ikke sætte en finger på. Tit gælder det at “less is more”, også når man laver mad. Spareribs med salt og peber er blevet en favorit hjemme hos os, og når der er ribs på menuen, så er der altid nogle sider kamben der kun er med salt og peber.
Som tilbehør til spareribs ville jeg anbefale at gå helt klassisk til værks. En god bagt kartoffel på grill selvfølgelig. En majskolbe med masser af smør, meget mere skal der ikke til for at lave den perfekte spareribs menu.
Jeg har i denne opskrift lavet dem på en Weber Smokefire træpillegrill (reklamelink), men de kan sagtens laves på en kuglegrill eller en gasgrill. Det handler om lav varme, røg under tilberedningen og så skal man huske at spraye, eller pensle dem med en blanding af æblejuice og æbleeddike i løbet at tilberedningen. Det er med til at holde dem saftige og tilfører også en god smag.
Ingrediensnoter
Spareribs – Vælg nogle kamben med masser af kød på, der er så mange steder online der sælger kvalitets spareribs, så det er bare at vælge en og få bestilt. Du kan for eksempel købe dine spareribs her (reklamelink).
Salt og peber – Brugt groft kokkesalt og grov peber. Santa Maria har groftmalet peber, det plejer jeg at bruge. Hvis man synes at det er for meget salt og peber, så tilpasser man bare mængden til ens egen smag.
Hvordan laver man spareribs med salt og peber?
Her kommer den en kort gennemgang af hvordan man laver de bedste Santa Maria style spareribs. Hvis du laver dem på kugle grill, eller gasgrill, så skal din grill være sat op til indirekte varme, og du skal brug en røgboks samt smuld eller flis. Hvis du bruger en træpillegrill (reklamelink), så kommer røgen helt at sig selv.
Husk at du kan finde den fulde opskrift nederst på siden.
Kambene forberedes først, hinden på bagsiden fjernes og benene gnides med salt og peber. Benene kommes på den forvarmede grill og tilberedes nu med røg og varme, til benene er blevet møre. Husk at spraye/pensle dem undervejs med æblejuice og æbleeddike.
Server Santa Maria style spareribs med en bagt kartoffel med masser af hvidløgssmør, en kogt majskolbe og en kold pilsner.
Spareribs med citronpeber
Som en lille variation på opskriften med salt og peber, så kan jeg varmt anbefale Jer at prøve spareribs med citronpeber. Det går i alt sin enkelthed ud på at lave spareribs med salt og peber samt revet skal af citron.
Det giver et dejligt friskt pift til smagen der spiller godt op imod det røgede. Så hvis du er frisk på at prøve, så kræver de tikke mere end et par økologiske citroner, så er man kørende. Den revne skal fordeles ud over dine spareribs sammen med salt og peber i starten, og det er det!
Ofte stillede spørgsmål
Du kan bruge røg “røgchunks” altså stykker af træ der ligges på de glødende kul. Man kan også bruge en røgboks (reklamelink) og flis, eller smuld. Det kan købes i de fleste byggemarkeder med en grillafdeling.
Jeg synes at en god bagt kartoffel passer godt til. En majskolbe er også lækkert. Men man kan også servere spareribs med flutes, lidt syltet agurker, nogle skiver rå løg og en god dipping sauce til.
Alt efter mængden af kød de spareribs du bruger, er det lidt forskelligt hvor meget man kan spise. De helt “almindelige” ben vil man typisk kunne spise 1-2 sider af med lidt godt tilbehør til. Vi beregner som regel 1,5 sider pr mand, så plejer det at passe meget godt, og der er gerne lidt rester til frokost dagen efter.
Andre grillretter du måske vil synes om
Opskrift på de bedste spareribs Santa Maria-style
Her får du vores opskrift på spareribs med salt og peber. Der er masser af knald på smagen. Server dem sammen med dit favorit tilbehør til spareribs og masser af kold øl! Velbekomme.
Spareribs med salt og peber
Ingredienser
- 4 sider kamben, Hinden på bagsiden fjernes før brug
- 5 spsk kokkesalt
- 5 spsk peber, grov peber
- 3 dl æblejuice
- 3 dl æbleeddike
Spareribs med citronpeber:
- 2 citroner, økologiske
Sådan gør du
Grillen forberedes:
- Sat op til indirekte varme med en temperatur på 120 – 125 grader. Der skal røg på under hele tilberedningen, så røgchunks forberedes eller der anvendes smuld i en røgboks.– Benene i opskriften er tilberedt på en Weber Smokefire træpillegrill.
- Hinden på bagsiden af kambene løsnes i det ene hjørne og trækkes af.
- Salt og groft peber blandes og fordeles derefter på begge sider af benene.– Tilsæt også revet citronskal hvis man vil have dem som spareribs med citronpeber.
- Nu er benene klar til at komme på den forberedte grill.
- Grill/røg nu benene ved 120-125 grader i ca. 3 timer. Hver halve time sprayes benene med en blanding af æblejuice og æbleeddike. Jeg bruger en forstøverflaske til at spraye blandingen på.
- Når benene har ligget på grillen i 3 timer er de klar til servering. Afslutningsvis kan de grilles lidt over direkte varme til sidst hvis man synes at de mangler farve.
- Server dem med en bagt kartoffel, masser af hvidløgssmør og en kogt majskolbe.
Hvad skal du huske til næste gang?
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter: