Spareribs med salt og peber, eller Santa Maria style-spareribs som man også kalder det smager helt fantastisk, og er en helt anderledes måde at lave spareribs på.

Mere grillinspiration
Vil du prøve en ny måde at lave spareribs på, så er denne opskrift måske noget for dig.
Opskriften er god fordi
Simpelt og godt – Disse ribs er ikke så “snaskede” som klassiske spareribs eller 3-2-1 spareribs, men smagen kan man ikke sætte en finger på. Her gælder det at “less is more”, så få ingredienser og den gode smag af røg er hvad du får her.
Ingrediensnoter
Spareribs – Vælg nogle kamben med masser af kød på, der er så mange steder online der sælger kvalitetsspareribs, så det er bare at vælge en og få bestilt. Du kan for eksempel købe dine spareribs her (reklamelink).
Salt og peber – Brugt groft kokkesalt og grov peber. Santa Maria har groftmalet peber, det plejer jeg at bruge. Hvis man synes at det er for meget salt og peber, så tilpasser man bare mængden til ens egen smag.
Alternative ingredienser
Tilføj citron – Som en lille variation på opskriften, så kan jeg varmt anbefale Jer at prøve spareribs med citronpeber. Riv skallen af to økologiske citroner og kom det på dine spareribs sammen med salt og peber. Det smager fantastisk godt.
Hvordan laver man spareribs med salt og peber?
Her kommer den en kort gennemgang af hvordan man laver de bedste Santa Maria style-spareribs.
- Hvis du laver dem på kuglegrill, eller gasgrill, så skal din grill være sat op til indirekte varme, og du skal brug en røgboks samt smuld eller flis. Hvis du bruger en træpillegrill (reklamelink), så kommer røgen helt at sig selv.
- Kambene forberedes først, hinden på bagsiden fjernes og benene gnides med salt og peber.
- Benene kommes på den forvarmede grill og tilberedes nu med røg og varme, til benene er blevet møre.
- Spray/pensel dem undervejs med æblejuice og æbleeddike for at holde dem saftige.
Server dine ribs med en bagt kartoffel med masser af hvidløgssmør, en kogt majskolbe og en kold pilsner.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Tips og Tricks
Røg – Røg er vigtigt for at få den rette smag. Hvis du bruger en træpillegrill kommer røgen af sig selv, men hvis du bruger kul- eller gasgrill skal du tilføre røg. Du kan bruge røg “røgchunks” altså stykker af træ der ligges på de glødende kul. Man kan også bruge en røgboks (reklamelink) og flis, eller smuld. Det kan købes i de fleste byggemarkeder med en grillafdeling.
Servering – Som tilbehør til spareribs ville jeg anbefale at gå helt klassisk til værks. En god bagt kartoffel på grillen, selvfølgelig. En majskolbe med masser af smør, meget mere skal der ikke til, hold det simpelt.
Ofte stillede spørgsmål
Alt efter mængden af kød de spareribs du bruger, er det lidt forskelligt hvor meget man kan spise. De helt “almindelige” ben vil man typisk kunne spise 1-2 sider af med lidt godt tilbehør til. Vi beregner som regel 1,5 sider pr mand, så plejer det at passe meget godt, og der er gerne lidt rester til frokost dagen efter.
Andre spareribs-metoder

Spareribs med salt og peber
Ingredienser
- 4 sider kamben
- 5 spsk kokkesalt
- 5 spsk peber, grov peber
- 3 dl æblejuice
- 3 dl æbleeddike
Sådan gør du
Grillen forberedes
- Sæt grillen op til indirekte varme med en temperatur på 120 – 125 grader. Der skal røg på under hele tilberedningen, så røgchunks forberedes eller der anvendes smuld i en røgboks hvis du ikke bruger træpillegrill.
- Hinden på bagsiden af kambene løsnes i det ene hjørne og trækkes af.4 sider kamben
- Salt og groft peber blandes og fordeles derefter på begge sider af benene.5 spsk kokkesalt, 5 spsk peber
- Nu er benene klar til at komme på den forberedte grill.
- Grill/røg nu benene ved 120-125 grader i ca. 3 timer. Hver halve time sprayes benene med en blanding af æblejuice og æbleeddike. Jeg bruger en forstøverflaske til at spraye blandingen på.3 dl æblejuice, 3 dl æbleeddike
- Når benene har ligget på grillen i 3 timer er de klar til servering. Afslutningsvis kan de grilles lidt over direkte varme til sidst hvis man synes at de mangler farve.
Tips og noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 29. marts 2021 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret: