Lækker og smagsfuld kødsovs med en låg af cremet kartoffelmos. Shepherds Pie smager fantastisk, og serveret sammen med en frisk lille salat, så er og bliver den en af favoritterne her i huset. Læs med her, få vores opskrift, og se hvor nemt det er at lave den bedste hjemmelavede Shepherds Pie.
Shepherds pie med rester
Shepherds pie, eller Cottage pie som det faktisk hedder når det laves med oksekød, er en af mine helt personlige favoritter når det kommer til restemad.
Grøntsager fra køleskabet, en pakke fars fra fryseren og lidt småting, så er man kørende. Det kunne også være at man havde noget kødsovs til over, og så “bygger” man bare videre derfra.
Vi fik tit Shepherds pie da jeg var barn, nok fordi det var billigt vil jeg tro, men så sandelig også fordi det smagte godt. Og det er egentlig kun fantasien der sætter grænser for hvad der kan komme i. I den her opskrift, tager jeg udgangspunkt i en pakke oksekød, og en rest bacon. Men det kunne lige så godt være, lammekød, svinekød, eller kylling. Det skal danne grundlad for en god kraftig kødsovs, der til slut toppes af med en lækker kartoffelmos som låg, inden hele herligheden bages i oven.
Kartoffelmosen kan man jo passende lave fra bunden selv af en rest kartofler, og hvis man ikke lige er til det, så er kartoffelmospulver også en fin løsning, den kan altid “piftes” op med lidt smør og fløde, og så bliver det også rigtig godt.
Hjemmelavet Shepherds Pie behøver ikke være hverdagsmad, det kan man sagtens servere i weekenden, og også for gæster. For at lette på den lidt tunge ret vil jeg anbefale at man laver en frisk salat af årstidens grøntsager og en god syrlig vinaigrette.
Det der giver hele smagen til retten er uden tvivl den hjemmelavede kødsauce, og hvis man har en rest pastasauce, så kan man med fordel “bygge” videre på den og tilføje ekstra grøntsager og krydderier.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Hakket oksekød – Du kan sagtens bruge andet kød, eller en rest kødsovs fra fryseren.
Bacontern – Hvis du er så heldig at have en rest bacon i køleskabet, så kom det endelig i, det giver en dejlig salt/røget smag til kødsovsen.
Løg – Løg er altid lækkert i en kødsovs og næsten altid på lager i de fleste hjem.
Gulerødder – Gulerødder er en rigtig god grøntsag i en kødsovs, den giver en god smag og sødme, og samtidig mætter det godt og er fyldt med sunde fibre.
Spidskål – Det kunne sagtens være hvidkål, savoykål eller andet kål, men jeg havde altså lige et spidskål liggende.
Hvidløg – Giver en god dybde til kødsovsen. Du kan sagtens springe det over hvis du ikke bryder dig om hvidløg.
Hakkede tomater – Hakkede tomater fra dåse eller karton, eller 300 – 400 g friske tomater.
Tomatkoncentrat – Giver lige den ekstra dybde og tomatsmag.
Rødvin – Rødvinen kan du sagtens springe over, men den kan noget med syre og smag til en god kødsovs.
Vand – Vand for at spæde det lidt op.
Bouillonterning – Jeg har brugt en oksebouillonterning her i opskriften.
Engelsk sovs – Eller Worcestershire Sauce. Giver en lækker smag til kødsovsen.
Laurbærblade – Jeg er vild med smagen laurbærblade giver til mad, og den smag passer bare rigtig godt til gryderetter og kødsauce.
Brun farin – jeg kommer brun farin i, men du kan sagtens bruge almindelig sukker. Det er for at balancere i forhold til syre og salt.
Salt og peber – Smag kødsovsen til med salt og peber.
Hvordan laver man Shepherds Pie?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver den bedste Shepherds Pie. Det er som sagt en rigtig resteret, så find endelig rester af grøntsager og en rest kødsovs og byg videre på det. Hvis du ikke har rester, så følg vores opskrift, det smager virkelig godt.
I en stor gryde svitses kød og bacon sammen med grøntsagerne, og de øvrige ingredienser til kødsovsen tilsættes og den skal nu simre og koge ind ved svag varme. I mens kødsovsen simrer forberedes kartoffelmosen og ovnen forvarmes.
Den nu færdige kødsovs fordeles i et fad og kartoffelmosen fordeles efterfølgende på toppen og smøres forsigtigt ud, så den danner et låg over kødsovsen. Rids overfladen på kartoffelmosen med en gaffel og drys den med rasp.
Kom fadet i ovnen og bag det til overfladen på kartoffelmosen bliver gylden og lækker.
Server retten i fadet, så man selv kan fylde på tallerkenen.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Resterne af Shepherds Pie kan holde sig på ca. 3 dage på køl i en lufttæt beholder.
Ja, du kan sagtens fryse resterne ned. Du kan også forberede det, så i stedet for at komme det i ovnen, så køler du det ned og kommer det i fryseren. Så er den en komplet færdigret lige til at tage op.
Ja, prøv med andre slags kål, selv er jeg helt vild med savoykål.
Ja, prøv med hakket kylling, hakket svinekød, eller kød skåret i tern i stedet for hakket kød.
Andre retter du måske vil synes om
- Boeuf bourguignon
- Hakkebøffer i champignonsauce
- Sigøjnerschnitzel
- Pastafad med oksekød
- Pastafad med pølser
Tips og tricks til den bedste shepherds pie
- Sørg for at smage kødsaucen godt til. Og det gør ikke noget at der er rigeligt af den.
- Kartoffelmosen må godt være en smule “lind” i det, altså ikke for tyk, så er den nemmere at smøre ud på toppen af kødsovsen
Serveringsforslag
- Du kan med fordel servere Shepherds Pie med en god syrlig salat.
- Du kan også portionsanrette det i små fade og serverede det i dem.
- Shepherds Pie er en simpel, rigtig kraftig og tung ret, jeg ville anbefale at servere en god øl til når det er spisetid.
Shepherds pie laves traditionelt med lammekød, når man bruger hakket oksekød kaldes den også cottage pie
Opskrift på kødsovs med gratineret kartoffelmos
Her får du vores opskrift på den bedste resteret af dem alle. Shepherds Pie, eller cottage pie, er en lækker kraftig kødsovs med gratineret kartoffelmos som låg.
Det er en virkelig lækker mundfuld og en af ungernes favoritter hjemme hos os. Vi håber du får lyst til at prøve at servere den for din familie.
Shepherds pie
Ingredienser
Kødsauce
- 1 spsk olivenolie
- 150 g bacon, i tern
- 500 g hakket oksekød, eller lammekød
- 2 løg
- 2 gulerødder
- 400 g spidskål
- 2 fed hvidløg
- 1 ds hakkede tomater
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 1,5 dl rødvin
- 2 dl vand
- 1 oksebouillonterning
- 2 spsk engelsk sovs
- 3 laurbærblade
- 1 spsk brun farin
- 1 tsk salt
- Peber
Kartoffelmos
- 1,4 kg kartofler
- 100 g smør
- 1 dl piskefløde
- 2 tsk salt
- Peber
Topping
- 1 spsk rasp
- Frisk persille
Sådan gør du
Kødsovs
- I en stor gryde varmes olien op til middel varme. Tilsæt baconternene og svits dem ved middel varme til de er let gyldne.
- Når baconen er brunet af, tilsættes oksekødet, brun det af sammen med baconen.
- I mens bacon og kød brunes af forberedes grøntsagerne. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern eller riv dem groft. Løgene pilles og skæres i tern. Spidskålen snittes i tynde strimler. Hvidløgne pilles og hakkes fint.
- Når kødet er brunet af tilsættes løg, gulerødder, samt spidskål og hvidløg. Rør rundt og lad det svitse med, til kålen falder lidt sammen.
- Tilsæt derefter hakkede tomater, tomatkoncentrat, rødvin, vand, bouillonterning, Engelsk sovs, laurbærblade, brun farin, salt og et godt drys peber.
- Lad kødsovsen koge op, skru ned for varmen og la det nu simre i ca. 30 minutter uden låg. Husk at røre rundt og smage til undervejs.
- Imens kødsovsen simrer laves kartoffelmosen.
- Forvarm ovnen til 200 grader alm. ovnvarme.
Kartoffelmos
- Fyld en stor gryde halvt op med vand og bring det i kog.
- Imens vandet koger op skrælles kartoflerne og skæres i tern. Kom kartoffelternene i det kogende vand og kog dem i ca. 15 minutter, eller til de er helt møre..
- Når de er møre hældes vandet fra gryden.
- Kom smør, fløde samt salt og peber i gryden med de kogte kartoffeltern, og mos dem til det har den ønskede konsistens. Undgå at røre rundt i det, så der ikke bliver frigivet for meget stivelse fra kartoflerne, ellers kan mosen godt blive en smule klistret.
Tilberedning
- Find et ildfast fad i passende størrelse og hæld nu kødsovs og fordel den ud i bunden. Derefter kommes kartoffelmosen ovenpå og fordeles som en låg ud over kødsovsen.
- Rids overfladen af kartoffelmosen med en gaffel og drys rasp ud over.
- Placer nu fadet midt i den forvarmede ovn og tilbered det i ca. 40 minutter, eller til kartoffelmosen bliver let gylden i overfladen. Der kan skrues op for varmen til sidst, så bliver det lidt nemmere at få den lækre gyldne overflade.
- Når tiden er gået og kartoffelmosen er blevet gylden, tages fadet ud af oven. Server straks den rygende varme Shepherds Pie gerne med et drys persille på toppen, og eventuelt sammen med en frisk lille salat.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her