Opskrift på shepherds pieRestemad når det er bedst! Lækker og smagsfuld kødsovs med masser af grøntsager bagt i ovnen med et låg af kartoffelmos. Det er god og familievenlig mad, og du kan nemt bruge en rest kødsovs og de grøntsager du har i køleskabet.
I en stor gryde varmes olien op til middel varme. Tilsæt baconternene og svits dem ved middel varme til de er let gyldne.
Når baconen er brunet af, tilsættes oksekødet, brun det af sammen med baconen.
I mens bacon og kød brunes af forberedes grøntsagerne. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern eller riv dem groft. Løgene pilles og skæres i tern. Spidskålen snittes i tynde strimler. Hvidløgne pilles og hakkes fint.
Når kødet er brunet af tilsættes løg, gulerødder, samt spidskål og hvidløg. Rør rundt og lad det svitse med, til kålen falder lidt sammen.
Tilsæt derefter hakkede tomater, tomatkoncentrat, rødvin, vand, bouillonterning, Engelsk sovs, laurbærblade, brun farin, salt og et godt drys peber.
Lad kødsovsen koge op, skru ned for varmen og la det nu simre i ca. 30 minutter uden låg. Husk at røre rundt og smage til undervejs.
Imens kødsovsen simrer laves kartoffelmosen.
Forvarm ovnen til 200 grader alm. ovnvarme.
Kartoffelmos
Fyld en stor gryde halvt op med vand og bring det i kog.
Imens vandet koger op skrælles kartoflerne og skæres i tern. Kom kartoffelternene i det kogende vand og kog dem i ca. 15 minutter, eller til de er helt møre..
Når de er møre hældes vandet fra gryden.
Kom smør, fløde samt salt og peber i gryden med de kogte kartoffeltern, og mos dem til det har den ønskede konsistens. Undgå at røre rundt i det, så der ikke bliver frigivet for meget stivelse fra kartoflerne, ellers kan mosen godt blive en smule klistret.
Tilberedning
Find et ildfast fad i passende størrelse og hæld nu kødsovs og fordel den ud i bunden. Derefter kommes kartoffelmosen ovenpå og fordeles som en låg ud over kødsovsen.
Rids overfladen af kartoffelmosen med en gaffel og drys rasp ud over.
Placer nu fadet midt i den forvarmede ovn og tilbered det i ca. 40 minutter, eller til kartoffelmosen bliver let gylden i overfladen. Der kan skrues op for varmen til sidst, så bliver det lidt nemmere at få den lækre gyldne overflade.
Når tiden er gået og kartoffelmosen er blevet gylden, tages fadet ud af oven. Server straks den rygende varme Shepherds Pie gerne med et drys persille på toppen, og eventuelt sammen med en frisk lille salat.