Fastelavn betyder selvfølgelig fastelavnsboller! Her får du vores opskrift på nemme fastelavnsboller af vandbakkelser med fyld af vaniljecreme og konditorcreme eller en lækker bærskum og syltetøj. Læs med her og så hvor nemme de er at lave selv.

Fastelavnstraditioner
Der knytter sig en del traditioner til fastelavn her i Danmark. Udklædning, tøndeslagning og selvfølgelig fastelavnsboller!
De fleste danskere spiser sig igennem en del fastelavnsboller i denne sæson, og derfor er det selvfølgelig skønt at variere smagen og de varianter man laver.
Her er det klassiske fastelavnsboller af vandbakkelser.
De kan fyldes med dit favoritfyld, men her foreslår vi enten at gå med klassisk vaniljecreme, syltetøj og konditorcreme eller en solbærvariant med solbærsyltetøj og solbærskum.
Begge varianter er super nemme at lave, og du kan variere og pynte dem på mange forskellige måder.

Ingrediensnoter
Smør – Smør er en vigtig ingrediens i vandbakkelser, og her bruger jeg saltet smør. Du kan også lave dem med usaltet smør, og så lige give dejen en knivspids salt.
Æg – Æg er en vigtig ingrediens i vandbakkelser, og her er det vigtigt at holde godt øje med dejen når æggene skal piskes i. Det er fordi konsistensen på vandbakkelserne skal være helt rigtig, og der skal den rigtig mængde æg i, så dejen stadig er fast nok og ikke for flydende, men den skal stadig have nok æg til at kunne hæve flot op.
Vaniljecreme – Du kan lave din egen, det er ret nemt, eller alternativt kan du bruge et brev færdig creme der bare skal piskes med mælk. Find vores opskrift på hjemmelavet kagecreme her.
Piskefløde – Der skal selvfølgelig fløde i vores fastelavnsboller, lige til fastelavn kan det altså ikke undværes.
Solbærsyltetøj – Den lidt syrlige syltetøj passer bare rigtig godt ind her, men du kan selvfølgelig også vælge hindbær-, jordbær- eller en helt anden syltetøj.
Hvordan laver man fastelavnsboller af vandbakkelser?
Det er faktisk ikke så svært at lave vandbakkelser som mange tror. Først skal man selvfølgelig have lavet dejen. Det gør man ved at varme smør og vand op til kogepunktet, og derefter røre hvedemelet i. Når dejen er kølet lidt ned, skal æggene piskes i et af gangen.
Vandbakkelserne sprøjtes ud eller sættes på en bageplade med to skeer, og så skal de bages i ovnen. Det er vigtigt at bage dem længe nok, og ikke åbne ovnen inden bagetiden er færdig, så risikerer du nemlig at de falder sammen.
I mens vandbakkelserne bager, kan du forberede fyldet. Her er det vaniljecreme, konditorcreme, solbærsyltetøj og solbærskum.
Når vandbakkelserne er kølet ned, kan de fyldes med cremer og syltetøj.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Ofte stillede spørgsmål
Når fastelavnsbollerne er fyldt, skal de opbevares i køleskabet. Jeg anbefaler at du fylder dem umiddelbart inden, eller maks. et par timer inden servering, så er vandbakkelsesbollen lækrest. Rester kan dog sagtens spises dagen efter også.
Andre fastelavnsopskrifter du måske vil synes om
- Fastelavnsbollekage
- Svensk fastelavnskage (semmelkladdkaka)
- Fastelavnsbollestang
- Fastelavnsboller med hindbærskum
- Fastelavnsboller med skildpaddecreme og solbær

Tips og tricks til opskriften
- Variationer og smag: Du kan selvfølgelig fylde dine fastelavnsboller med lige præcis det fyld du bedst kan lide. Det kan for eksempel være flødeskum vendt med forskellige slags bærkompot eller marmelade, det kan være chokoladecreme eller måske skildpaddecreme.
- Ideer til dekoration: Du kan dekorere toppen af fastelavnsbollen med glasur, eventuelt i forskellige farver hvis det skal være ekstra festligt, og drys eventuelt med krymmel, hakkede nødder eller frysetørrede bær. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænsen for hvordan du kan pynte. Du kan også pynte med marcipan eller bare drysse toppen med flormelis. Det er helt op til dig.
Serveringsforslag
- Server til eftermiddagskaffen fastelavnssøndag eller som dessert efter et dejligt måltid mad.
Elsker du også vandbakkelser?
Prøv at lave dine vandbakkelser som en stor Fastelavnsbollestang i stedet for individuelle fastelavnsboller. Det smager præcis lige så godt, og så er den ret sjov og nem at lave.


Opskrift på vandbakkelser med fyld
Her får du vores nemme opskrift på lækre fastelavnsboller af vandbakkelser med fyld af creme og syltetøj eller solbærskum og syltetøj. Men du kan selvfølgelig bruge de fyld du vil.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og lave fastelavnsboller til din familie. Det vil både børn og voksne med garanti sætte pris på.

Fastelavnsboller af vandbakkelser
Ingredienser
Vandbakkelser
- 2 dl vand
- 125 g smør
- 125 g hvedemel
- 5 æg
Vaniljecreme
- 1 vaniljestang
- 75 g sukker
- 2 æg
- 2 spsk majsstivelse
- 5 dl sødmælk
Andet fyld
- 5 dl piskefløde
- 2 dl solbærmarmelade
Glasur
- 50 g flormelis
- Vand, kogende
- Frugtfarve, valgfrit
- Hakkede nødder eller krymmel, valgfrit
Sådan gør du
Vandbakkelser
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
-
Kog vand og smør op i en gryde. Tilsæt herefter alt melet på en gang. Rør godt i dejen med en grydeske over lav varme til dejen samler sig og bliver jævn og glat. Den bliver helt blank, og slipper siderne på skålen. Herefter tages gryden af varmen, og dejen køler ned i et kvarters tid inden æggene piskes i.2 dl vand, 125 g smør, 125 g hvedemel
-
Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen. Tilsæt hvad der svarer til 1 æg af gangen til dejen, og pisk dejen godt efter hvert æg. Brug gerne en elpisker. Til sidst skal massen være ret klistret men stadig jævn og glat, og den skal kunne holde formen, den må altså ikke være helt flydende. Det kan godt være du skal bruge lidt mindre end 5 hele æg, det afhænger meget af størrelsen på æggene.5 æg
- Sæt 12 vandbakkelser på en bageplade med bagepapir. Det gøres nemmest med to skeer eller i en sprøjtepose. Det behøver ikke at være så pænt, bare de er nogenlunde ens i størrelsen.
- Bag vandbakkelserne i 30-35 minutter i midten af ovnen. Undgå at åbne ovnen de første 30 minutter. Når tiden er gået og de er godt gyldne, tager du en af vandbakkelserne ud, og ser om den falder sammen. Falder den sammen, de bages lidt længere. Falder den ikke sammen, kan du tage resten ud.
- Lad vandbakkelserne køle ned på en rist.
Vaniljecreme
- Vaniljecremen laves mens vandbakkelserne er i ovnen.
-
Kom korn fra vaniljestangen, sukker, æg, majsstivelse og mælk i en gryde og pisk det godt sammen. Kog cremen op ved middel varme mens du pisker.1 vaniljestang, 75 g sukker, 2 æg, 2 spsk majsstivelse, 5 dl sødmælk
- Lad cremen koge 2-3 minutter til den tykner og bliver lækker og jævn. Lad den herefter køle ned og sæt den i køleskabet så den kan sætte sig helt inden den skal bruges.
Samling
- Skær vandbakkelserne over.
-
Smør bunden af alle vandbakkelserne med lidt solbærmarmelade2 dl solbærmarmelade
- Pisk vaniljecremen godt igennem, og kom en skefuld ovenpå bundene med syltetøj.
-
Pisk fløden til en let flødeskum. Vend halvdejen af flødeskummen med den resterende vaniljecreme og den anden halvdel af flødeskummen med den resterende solbærsyltetøj. Fyld cremerne på sprøjteposer og fyld halvdelen af fastelavnsbollerne med hver creme.5 dl piskefløde
-
Læg låget på vandbakkelserne, og pynt med glasur rørt af flormelis og kogende vand. Du kan eventuelt tilsætte farve eller kakao og pynte med krymmel eller hakkede nødder på toppen.50 g flormelis, Vand, Frugtfarve, Hakkede nødder eller krymmel
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her