Elsker du også at spise dig igennem februar måned og alle lækre fastelavnsboller? Så er denne opskrift måske lige noget for dig. Det er nemlig en fastelavnsbollekage, inspireret af åbne fastelavnsboller med creme, men bagt i en bradepande i stedet. Nemt og virkelig lækkert!
Fastelavnsboller bagt som kage
Vi elsker fastelavnsboller herhjemme, men hvis det skal gå ekstra hurtigt, så kan vi godt finde på at lave en fastelavnsbollekage.
Her slipper man nemlig for at stå og forme bollerne enkeltvis, men dejen trykkes bare ud i en bradepande og så kommes cremen ned i nogle fordybninger i kagen. Det er altså virkelig en nem måde at lave skønne fastelavnsboller til familien på.
Her har vi lavet dem med en bagefast kagecreme, men du kan også sagtens fylde kagen med andre ting for eksempel syltetøj, kompot eller hvad du lige kan finde på.
Det er kun fantasien der sætter grænsen, men undgå noget der er alt for vådt eller flyder for meget ud når det bliver bagt.
Ingrediensnoter
Dejen – Dejen er meget blød at arbejde med. Det skal den være, for på den måde sikrer du at kagen bliver let og luftig og ikke tør. Pas på med at komme en masse ekstra hvedemel i. Hvis du ikke kan få dejen til at samle sig, så prøv med 10 gram ekstra hvedemel, men husk at dejen skal æltes længe inden den bliver jævn og samler sig. Det tager cirka 15-20 minutter på røremaskinen.
Vaniljecremen – Jeg koger selv en vaniljecreme til kagen her. Det er virkelig nemt, og så er det hurtigt selv at lave cremen i en bagefast version. Du kan også sagtens købe en pulver-vaniljecreme, men jeg anbefaler at du køber den bagefaste version fra supermarkedet.
Glasur – Glasuren skal være tyk i konsistensen, så den ikke løber for meget ud. Jeg laver glasur af flormelis, kakao og kogende vand. Du kan også undlade kakao og i stedet farve glasuren med frugtfarve i de farver du har lyst til. På den måde kan du lave en mere farverig og festlig kage.
Hvordan laver man en fastelavnsbollekage?
Det er ret nemt at lave denne kage selv. Først skal du lave dejen til bunden. Det er en gærdej, som laves ved først at udrøre gær og lidt sukker i lun mælk. Så skal det lige stå og boble op, og efterfølgende skal det bare blandes med de andre ingredienser i røreskålen.
Dejen æltes godt på maskinen indtil den slipper kanterne på skålen. Så dækkes den over med et viskestykke og hæver til dobbelt størrelse.
I mens skal vaniljecremen laves. Alle ingredienserne kommes bare i gryden, og så skal cremen koges godt igennem inden den køles ned.
Når dejen er hævet kommes den i en bradepande, og trykkes ud til kanterne. Så efterhæver dejen inden der trykkes huller i den, som fyldes med den kolde vaniljecreme.
Kagen skal så bages og køles lidt ned inden glasuren røres sammen og bruges til at pynte kagen inden servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja du kan godt fryse resten af kage ned hvis du ikke får spist det hele.
Ja, du kan faktisk fylde kagen med lige præcis hvad du har lyst til. Du kan også købe en bagefast marmelade og komme i, eller gå med remonce, nougat, marcipan eller en lækker kompot. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænsen for hvad du kan komme i.
Ja det kan du godt. Hvis du ikke vil lave vaniljecreme selv, så kan du købe pulver til creme i supermarkedet. Vælg den bagefaste vaniljecreme, så det ikke flyder ud i ovnen.
Andre fastelavnsopskrifter du måske vil synes om
- Fastelavnsbollestang
- Profiteroles med creme
- Fastelavnsboller med Nutella
- Fastelavnsboller med remonce og chokolade
- Fastelavnsboller med marcipan
Tips og tricks til opskriften
- Har du lidt marcipan liggende, så kom det i hullerne sammen med cremen, det giver en dejlig smag.
- Prøv at fylde hvert andet hul med bagefast marmelade i stedet for creme, så er der lidt for enhver smag i sådan en kage.
- Giv den gas med at pynte med glasur og krymmel i forskellige farver, det kan børnene helt sikkert hjælpe med. Sådan en festlig kage med masser af farver er perfekt til en fastelavnsfest.
Serveringsforslag
- Server i stedet for de traditionelle fastelavnsboller til fastelavnsfesten eller til eftermiddagskaffen sammen med familien.
Traditionen med fastelavnsboller
Oprindeligt markerede fastelavn starten på fasten. Den varede 40 dage op til påske, og her måtte man blandt andet give afkald på fed mad og de søde sager. Det er derfor vi mæsker os i fastelavnsboller og -kager til fastelavn i dag.
I dag er fastelavn meget mere end bare starten på en fasteperiode fra gammel tid. I dag er det en børnefest, med udklædning, tøndeslagning og masser af lækkerier.
Læs mere om hvad man spiser til fastelavn hos Nationalmuseet her.
Inspiration til opskriften
Denne opskrift er inspireret af vores opskrift på Kanelsnegle i fad, og dejen er faktisk præcis den samme. Så elsker du de lækre fastelavnsboller bagt i bradepande, så vil du helt sikkert også synes om de lækre snaskede kanelsnegle.
Opskrift på bradepandekage til fastelavn
Her får du vores opskrift på en nem og lækker fastelavnsbollekage, som du kan lave til familien. Her et den lavet med creme, men du kan nemt fylde nogle af hullerne med bagefast marmelade i stedet, hvis der skal være begge dele, så hele familien kan få opfyldt deres ønsker.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften af og lave kagen. Den er virkelig nem, og så smager den bare skønt.
Fastelavnsbollekage
Ingredienser
Dej
- 3,5 dl mælk
- 2 spsk sukker
- 25 g gær, eller 6 gram tørgær
- 60 g smør
- 560 g hvedemel
- 1 tsk stødt kardemomme
- ¼ tsk salt
- 60 g sukker
- 2 æg
Bagefast kagecreme
- 1 vaniljestang
- 75 g sukker
- 2 æg
- 4 spsk majsstivelse
- 5 dl sødmælk
Glasur
- 1 dl flormelis
- 2 spsk kakao
- 2 spsk vand, kogende
Sådan gør du
Dej
- Lun mælken og pisk gæren og sukkeret ud i mælken. Lad væsken stå og boble op mens du vejer resten af ingredienserne af.3,5 dl mælk, 2 spsk sukker, 25 g gær
- Smelt smørret og lad det køle lidt ned.60 g smør
- Kom hvedemel, kardemomme, salt, sukker og æg i røreskålen og tilsæt herefter smeltet smør og mælken med gær i. Nu skal dejen æltes rigtig godt, det gøres nemmest på en røremaskine.560 g hvedemel, 1 tsk stødt kardemomme, ¼ tsk salt, 60 g sukker, 2 æg
- Ælt dejen 15-30 minutter til dejen bliver jævn og glat og slipper røreskålen. Lad herefter dejen hæve overdækket til dobbelt størrelse, det tager en times tid. I mens laves vaniljecremen.
Vaniljecreme
- Kom sukker, korn fra vaniljestangen, æg, maizena (majsstivelse) og mælk i en gryde og pisk det hele sammen.75 g sukker, 1 vaniljestang, 2 æg, 4 spsk majsstivelse, 5 dl sødmælk
- Kog cremen op i gryden i mens du pisker.
- Kog cremen rigtig godt igennem i 2-3 minutter over middel varme indtil den tykner og bliver jævn og glat. Hæld cremen over en i skål eller bøtte og lad den køle ned. Sæt den så i køleskabet indtil den skal bruges i kagen.
Samling
- Når dejen er hævet, hældes den ud i en bradepande på cirka 22x33cm beklædt med bagepapir. Tryk dejen ud med fingrene, så den fylder hele bunden af bradepanden, og lad den hæve overdækket til dobbelt størrelse, det tager cirka 30-45 minutter.
- Opvarm ovnen til 190 grader almindelig over- og undervarme.
- Når dejen er hævet, skal du trykke huller til fyldet. Du kan bruge bunden af et glas, som du smørrer med olie så det ikke hænger fast, eller du kan bruge fingrene. Det er op til dig. Lav 12 store fordybninger i dejen, og fordel kagecremen i hullerne. Det passer med at du skal fordele alt cremen hvis du udelukkende bruger creme til alle 12 fordybninger.
- Sæt bradepanden i ovnen, og bag kagen i 25-30 minutter ved 190 grader indtil den er gylden og gennembagt. Tag herefter kagen ud af ovnen, og lad den køle af inden glasuren kommes på.
Glasur
- Bland en tyk glasur af flormelis, kakao og kogende vand. Kom eventuelt glasuren i en. sprøjtepose, og sprøjt den ud i cirkler på kagen. Alternativt kan du komme glasuren på med en ske.1 dl flormelis, 2 spsk kakao, 2 spsk vand
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her