Det er fastelavn lige om lidt, og mange af os er allerede i gang med at indtage fastelavnsboller i lange baner. Her får du vores ide til en kæmpe fastelavnsbolle, nemlig en fastelavnsbollestang, som du kan servere for familien. Læs med her og få vores nemme opskrift.
En fastelavnsstang i stedet for fastelavnsboller
Kan man lave fastelavnsboller som en stang? Det var det spørgsmål der var ideen forud for denne opskrift.
Og ja, det kan man da selvfølgelig godt!
Det er en helt traditionel vandbakkelsesbolle med syltetøj, vaniljecreme og en lækker flødecreme, der her er forklædt i en lang stang. Den kan du servere for din familie, dine kollegaer eller dine gæster her op til fastelavn i stedet for de traditionelle fastelavnsboller.
Du kan selvfølgelig sagtens lave andre slags fyld, prøv for eksempel også at lave den med hindbærskum eller med måske med skildpaddecreme og solbær.
Få inspiration til flere slags fyld i alle vores andre opskrifter på fastelavnsboller her.
Flere søde sager
Ingrediensnoter
Vandbakkelse – Jeg laver en helt simpel vandbakkelsesdej af vand, smør, hvedemel og æg.
Vaniljecreme – Det er slet ikke svært at lave din egen vaniljecreme. Hvis du ikke har lyst til at kaste dig ud i at koge cremen selv, så kan du godt bruge pulverkagecreme fra supermarkedet.
Piskefløde – Der skal bruges piskefløde til flødecremen. Den laves ved at blande en del af vaniljecremen ved flødeskum.
Solbærmarmelade – Jeg elsker solbærmarmelade i fastelavnsboller, fordi det er en smule syrligt, der bare passer så godt til de ellers lidt søde kager. Du kan selvfølgelig bruge andre marmelader hvis du foretrækker det.
Hvordan laver man fastelavnsbollestang?
Det er faktisk nemt nok at lave sådan en stang, og hvis du skal servere fastelavnsboller til mange, så er det måske værd at overveje sådan nogle stænger i stedet.
Først skal vandbakkelsesdejen laves. Det gør man ved at smelte smør og koge det op sammen med vand. Når væsken koger, tilsættes alt melet på en gang, og dejen røres sammen med en grydeske. Hold gryden på varmen et par minutter under omrøring, så dejen bliver blank og sammenhængende, og melet bliver varmet godt igennem.
Lad herefter dejen køle ned.
Når dejen er kølet ned, piskes æggene i et af gangen. Pisk godt efter hvert æg. Den færdige vandbakkelsesdej kommes på en sprøjtepose og sprøjtes ud på en bageplade. Bag herefter vandbakkelsesstangen.
Mens vandbakkelsen bager, kan du lave vaniljecremen. Det er ret nemt, man kommer nemlig bare alle ingrenserne i en gryde, og koger det op mens du pisker. Kog cremen 2-3 minutter, og køl den herefter ned.
Når vandbakkelsen er bagt færdig skal den køle ned, inden den deles på langs, smørres med marmelade og derefter vaniljecreme. Resten af vaniljecremen blandes med flødeskum, og flødecremen kommes i stangen inden låget lægges på, og toppen pyntes med glasur og mandelflager.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når du har samlet stangen, skal den opbevares på køl. Den kan godt stå nogle timer på køl inden den skal serveres.
Ja det kan du selvfølgelig. Vi kan for eksempel anbefaler hindbærskum eller skildpaddecreme og solbær. Find masser af inspiration til fyld i fastelavnsboller her.
Andre opskrifter til fastelavn du måske vil synes om
- Profiteroles med creme
- Åbne fastelavnsboller
- Fastelavnsboller med hindbærskum
- Fastelavnsboller med nougat og marcipan
- Gammeldags æblekage-fastelavnsboller
Tips og tricks til opskriften
- Husk at du ikke må åbne ovnen før vandbakkelsen er bagt helt færdig. Hvis du åbner ovnen for tidligt, kan du risikere at det falder sammen.
- Undgå at bage flere plader med vandbakkelser på en gang. Du kan sagtens bage 3 stænger på samme plade på en gang, bare læg dem med noget afstand i mellem.
Serveringsforslag
- Server til eftermiddagskaffen for familien her op til fastelavn.
- Server som dessert ovenpå et dejligt måltid mad.
Elsker du fastelavnsboller? Prøv også vores opskrift på Semlor – Svenske fastelavnsboller
Opskrift på walesstang ala fastelavn
Her får du vores bud på en fastelavnsbollestang af vandbakkelse fyldt med syltetøj, creme og flødeskum. Det er den ultimative fastelavnskage hvis du spørger os!
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere kagen for din familie her op til fastelavn. Du kan selvfølgelig variere fyldet helt som du har lyst til.
Fastelavnsbollestang
Ingredienser
Vandbakkelse
- 0,75 dl vand
- 50 g smør
- 50 g hvedemel
- 2 æg
Vaniljecreme
- ½ vaniljestang
- 35 g sukker
- 1 æg
- 2 spsk maizena
- 2,5 dl sødmælk
Andet
- 2,5 dl piskefløde
- 1 dl solbærmarmelade
- 50 g flormelis
- ½ spsk kakao
- Vand, kogende
- 20 g mandelflager
Sådan gør du
Vandbakkelse
- Kom smør og vand i en gryde, og kog op. Når væsken koger, tilsættes alt melet på en gang. Rør godt mens gryden stadig står på varmen, indtil melet er varmet godt igennem, og dejen samler sig og bliver jævn og glat.0,75 dl vand, 50 g smør, 50 g hvedemel
- Kom dejen i en røreskål, og lad den køle ned et kvarters tid. Slå i mens æggene ud, og pisk dem sammen, og varm ovnen op til 200 grader over- og undervarme.2 æg
- Pisk æggene i dejen, cirka et æg af gangen, og pisk rigtig godt mellem hvert æg. Hæld æg i til dejen er til at sprøjte ud af en sprøjtepose, men stadig kan holde formen. Mængden af æg du skal bruge, kan variere lidt efter størrelsen på æggene, så du skal kigge efter konsistensen.
- Kom dejen i en sprøjtepose med stjernetylle, og sprøjt den ud på en bageplade beklædt med bagepapir, som på billedet her i en stang på cirka 5 cm i bredden.
- Bag vandbakkelsen ved 200 grader i cirka 35 min. Du må ikke åbne ovnen de første 30 minutter, for at undgå at den falder sammen. Når vandbakkelsen er færdig, køles den ned på en rist.
Vaniljecreme
- Mens vandbakkelsen bages, kan du lave vaniljecremen.
- Kom vaniljekorn, sukker, æg, maizena og sødmælk i en gryde og pisk det godt sammen. Kog cremen op mens du pisker, og lad den koge 2-3 minutter til den tykner og bliver helt glat.½ vaniljestang, 35 g sukker, 1 æg, 2 spsk maizena, 2,5 dl sødmælk
- Kom cremen i et lavt fad og lad den køle ned, sæt den herefter i køleskabet til den skal bruges.
Samling
- Pisk fløden til flødeskum.2,5 dl piskefløde
- Flæk vandbakkelsesstangen på langs, og smør bunden med solbærmarmelade.1 dl solbærmarmelade
- Kom cirka 1 dl vaniljecreme i en sprøjtepose, og sprøjt den på midt på stangen.
- Bland resten af vaniljecremen med flødeskum, og kom det i en sprøjtepose med en stjernetylle. Sprøjt cremen ud på stangen, hen over cremen.
- Rør en glasur sammen af flormelis, kakao og vand, og pynt toppen af vandbakkelsen med glasuren og drys med mandelflager.50 g flormelis, ½ spsk kakao, Vand, 20 g mandelflager
- Læg toppen på, og så er stangen klar til servering.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her