Madformadelskere / Anledninger og hรธjtider / Fastelavn / Svensk fastelavnskage (semmelkladdkaka)

Svensk fastelavnskage (semmelkladdkaka)


Photo of author

Af: Tina Westergaard Mรธller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Mรธller

Svensk fastelavnskage eller semmelkladdkaka som vores svenske naboer vil kalde det, er en virkelig nem og enkel kage med smag af kardemomme og mandler, som pyntes med flรธdeskum pรฅ toppen. Fรฅ den nemme opskrift her.

svensk fastelavnkage kaldet semmelkladdkaka med flรธdeskum og mandelflager pรฅ toppen serveret pรฅ et fad med et stykke pรฅ en tallerken ved siden af

Den svenske fettisdagen

Svenskernes pendent til fastelavn er fettisdagen eller fed tirsdag som vi vil kalde det pรฅ dansk. Det er tirsdagen inden faste, hvor de sรฆtter tรฆnderne i lidt ekstra fed og lรฆkker mad.

Det er her de traditionen tro spiser de svenske semlor, eller som her en semmelkladdkaka.

Det er en virkelig nem og lรฆkker kage, som bรฅde er enkel og hurtig at lave.

Den smager dejligt af mandler og kardemomme, og det er lidt de samme smage som vi kender fra de klassiske svenske semlor, som er sveriges variant af fastelavnsboller.

svensk fastelavnskage pรฅ fad med stykke pรฅ tallerken

Ingrediensnoter

Mandelmel – Du kan kรธbe mandelmel online eller i stรธrre supermarkeder. Du kan ogsรฅ selv blende mandler, det mรฅ gerne vรฆre mandler med skal, helt fint i foodprocessoren, og pรฅ den mรฅde selv lave mandelmel.

Kardemomme – Kardemomme er smagen af fastelavn og sverige for mig. Det mรฅ man simpelthen ikke springe over i denne opskrift.

Vanilje – Der skal vanilje i kagen. Jeg bruger en vaniljestang, men du kan sagtens erstatte det med vaniljepulver eller vaniljepasta. Du kan ogsรฅ erstatte et par skefulde sukker med vaniljesukker hvis du lige har det i skabet.

Piskeflรธde – Der skal flรธdeskum pรฅ toppen af kagen, sรฅ du skal selvfรธlgelig bruge piskeflรธde.

Ristede mandelflager – De ristede mandelflager kan kรธbes i de fleste supermarkeder, de stรฅr sammen med bageingredienserne.

Hvordan laver man svensk fastelavnskage?

Det er super nemt at bage denne svenske semmelkladdkaka.

Fรธrst skal du smelte smรธrret, og sรฅ skal det kรธle lidt ned.

I mens kan du veje alle de tรธrre ingredienser af, og sรฅ skal รฆggene rรธres i et af gangen. Det smeltede smรธr tilsรฆttes, dejen rรธres sammen til en jรฆvn masse.

Hรฆld dejen i en smurt springform, og bag den i ovnen til den lige nรธjagtig er fast. Den skal vรฆre lidt klรฆg i konsistensen nรฅr den er fรฆrdig, sรฅ undgรฅ at bage den sรฅ lรฆnge at den bliver tรธr.

Find den fulde opskrift lรฆngere nede pรฅ siden her.

nem og lรฆkker svensk semmelkladdkaka

Ofte stillede spรธrgsmรฅl

Kan jeg lave kagen i forvejen?

Ja det kan du sagtens. Selve kagen kan du faktisk godt bage dagen fรธr, og sรฅ eventuelt bare pynte den med flรธdeskum et par timer inden servering. Nรฅr kagen har fรฅet flรธdeskum pรฅ toppen, skal den opbevares i kรธleskabet.

Andre fastelavnsopskrifter du mรฅske vil synes om

stykke skรฅret af kagen

Tips og tricks til opskriften

  • Kagen skal vรฆre lidt klรฆg i teksturen, den skal altsรฅ gerne ud af ovnen lige nรฅr den er fรฆrdigbagt, sรฅ den ikke bliver tรธr. Den skal kun lige vรฆre fast, og lidt gylden i kanten. Stik i den med en kรธdnรฅl for at holde รธje med hvornรฅr dejen akkurat er fast.

Serveringsforslag

  • Server kagen i stedet for traditionelle Semlor, som er den svenske pendent til fastelavnsboller.
  • Kagen kan spises til kaffen eller som dessert ovenpรฅ et dejligt mรฅltid mad.

Er du vild med smagen i denne kage?

Sรฅ vil du helt sikkert ogsรฅ synes om de traditionelle svenske semlor. Det er en gรฆrdejsbolle, som er udhulet og fyldt med mandelcreme og flรธde. Det er lidt noget andet end de danske fastelavnsboller, men de smager skรธnt.
svensk fastelavnskage med flรธdeskum og mandler
stykke af saftig svensk mandelkage med kardemomme og flรธdeskum

Fastelavn i Sverige

I Sverige fejres fastelavn ikke pรฅ samme mรฅde som i Danmark. De klรฆder sig ikke ud, og slรฅr ikke katten af tรธnden.

I Sverige fejres Fettisdagen – eller fed tirsdag som det vil oversรฆttes til pรฅ Dansk. Det er tirsdagen fรธr fasten, og en dag hvor man spiser lidt ekstra fed mad eller kage i Sverige. Det er ogsรฅ den dag Svenskerne spiser Semlor eller som her Semmelkladdkaka.

Lรฆs mere om de Svenske traditioner med fettisdagen her.

Opskrift pรฅ semmelkladdkaka

Her fรฅr du vores version af en klassisk svensk semmelkladdkaka, som spises op til fasten. Denne kage er bรฅde nem at lave, og sรฅ smager den altsรฅ bare skรธnt.

Vi hรฅber du fรฅr lyst til at prรธve opskriften, og bage kagen til din familie.

svensk fastelavnkage kaldet semmelkladdkaka med flรธdeskum og mandelflager pรฅ toppen serveret pรฅ et fad med et stykke pรฅ en tallerken ved siden af
5 fra 2 stemmer

Svensk fastelavnskage (Semmelkladdkaka)

Opskrift pรฅ svensk fastelavnskage
Her fรฅr du vores version af en svensk semmelkladdkaka, som traditionelt spises pรฅ fettisdagen eller fed tirsdag som vi vil kalde det. Det er en lรฆkker klรฆg mandelkage med kardemommesmag, og flรธdeskum og mandelflager pรฅ toppen.
Opskrift af: Tina Westergaard Mรธller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Nedkรธling 30 minutter
Samlet tid 1 time
Ret Kage
Kรธkken Svensk
Antal 8 personer
Kalorier 445 kcal

Ingredienser

  • 125 g smรธr
  • 200 g sukker
  • 100 g mandelmel
  • 90 g hvedemel
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk stรธdt kardemomme
  • 1 knsp salt
  • 3 รฆg
  • 2 dl piskeflรธde
  • 20 g ristede mandelflager

Sรฅdan gรธr du

  • Tรฆnd ovnen pรฅ 175 grader almindelig over- og undervarme.
  • Smelt smรธrret og lad det kรธle lidt af.
    125 g smรธr
  • Kom sukker, mandelmel, hvedemel, korn fra vaniljestangen, stรธdt kardekomme og salt i en rรธreskรฅl.
    200 g sukker, 100 g mandelmel, 90 g hvedemel, 1 vaniljestang, 1 tsk stรธdt kardemomme, 1 knsp salt
  • Tilsรฆt รฆggene og det afkรธlede smรธr, og rรธr sammen indtil dejen er jรฆvn og uden klumper.
    3 รฆg
  • Kom bagepapir i bunden af en springform pรฅ 25 cm i diameter, og smรธr siderne af formen.
  • Hรฆld dejen i den smurte form, og bag kagen ved 175 grader i 20 minutter. Den skal vรฆre fast og fรฆrdigbagt, men den skal stadig vรฆre lidt klรฆg, sรฅ undgรฅ at bage den for lรฆnge sรฅ den bliver tรธr.
  • Tag kagen ud og fjern kanten pรฅ springformen efter 10 minutter. Lad herefter kagen kรธle ned.
  • Pisk flรธden til flรธdeskum, og fordel flรธdeskummen pรฅ toppen af den afkรธlede kage.
    2 dl piskeflรธde, 20 g ristede mandelflager

Hvad skal du huske til nรฆste gang?



Ernรฆringsinformation

Serving: 1personKalorier: 445kcalKulhydrater: 38gProtein: 7gFedt: 31gMรฆttet fedt: 15gFlerumรฆttet fedt: 2gEnkeltumรฆttet fedt: 7gTransfedt: 1gKolesterol: 123mgNatrium: 180mgKalium: 84mgFibre: 2gSukker: 26gA-vitamin: 847IUC-vitamin: 0.2mgCalcium: 65mgJern: 1mg
Vilkรฅr for beregning af ernรฆringsdata
Har du prรธvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ€“ Vi elsker at se Jeres retter โ™ฅ๏ธ

Tilmeld dig ogsรฅ gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lรฆkre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Mรธller Avatar
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Mรธller
Rasmus Juul Mรธller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder pรฅ denne hjemmeside tilhรธrer Madformadelskere โ€“ Du mรฅ under ingen omstรฆndigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrรฆdelse vil udlรธse et krav om kompensation.