Svensk fastelavnskage eller semmelkladdkaka som vores svenske naboer vil kalde det, er en virkelig nem og enkel kage med smag af kardemomme og mandler, som pyntes med flødeskum på toppen. Få den nemme opskrift her.

Den svenske fettisdagen
Svenskernes pendent til fastelavn er fettisdagen eller fed tirsdag som vi vil kalde det på dansk. Det er tirsdagen inden faste, hvor de sætter tænderne i lidt ekstra fed og lækker mad.
Det er her de traditionen tro spiser de svenske semlor, eller som her en semmelkladdkaka.
Det er en virkelig nem og lækker kage, som både er enkel og hurtig at lave.
Den smager dejligt af mandler og kardemomme, og det er lidt de samme smage som vi kender fra de klassiske svenske semlor, som er sveriges variant af fastelavnsboller.

Ingrediensnoter
Mandelmel – Du kan købe mandelmel online eller i større supermarkeder. Du kan også selv blende mandler, det må gerne være mandler med skal, helt fint i foodprocessoren, og på den måde selv lave mandelmel.
Kardemomme – Kardemomme er smagen af fastelavn og sverige for mig. Det må man simpelthen ikke springe over i denne opskrift.
Vanilje – Der skal vanilje i kagen. Jeg bruger en vaniljestang, men du kan sagtens erstatte det med vaniljepulver eller vaniljepasta. Du kan også erstatte et par skefulde sukker med vaniljesukker hvis du lige har det i skabet.
Piskefløde – Der skal flødeskum på toppen af kagen, så du skal selvfølgelig bruge piskefløde.
Ristede mandelflager – De ristede mandelflager kan købes i de fleste supermarkeder, de står sammen med bageingredienserne.
Hvordan laver man svensk fastelavnskage?
Det er super nemt at bage denne svenske semmelkladdkaka.
Først skal du smelte smørret, og så skal det køle lidt ned.
I mens kan du veje alle de tørre ingredienser af, og så skal æggene røres i et af gangen. Det smeltede smør tilsættes, dejen røres sammen til en jævn masse.
Hæld dejen i en smurt springform, og bag den i ovnen til den lige nøjagtig er fast. Den skal være lidt klæg i konsistensen når den er færdig, så undgå at bage den så længe at den bliver tør.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du sagtens. Selve kagen kan du faktisk godt bage dagen før, og så eventuelt bare pynte den med flødeskum et par timer inden servering. Når kagen har fået flødeskum på toppen, skal den opbevares i køleskabet.
Andre fastelavnsopskrifter du måske vil synes om
- Fastelavnsbollestang
- Fastelavnsbollekage
- Semlor – Svenske fastelavnsboller
- Fastelavnsboller med hindbærskum
- Gammeldags fastelavnsboller med creme

Tips og tricks til opskriften
- Kagen skal være lidt klæg i teksturen, den skal altså gerne ud af ovnen lige når den er færdigbagt, så den ikke bliver tør. Den skal kun lige være fast, og lidt gylden i kanten. Stik i den med en kødnål for at holde øje med hvornår dejen akkurat er fast.
Serveringsforslag
- Server kagen i stedet for traditionelle Semlor, som er den svenske pendent til fastelavnsboller.
- Kagen kan spises til kaffen eller som dessert ovenpå et dejligt måltid mad.
Er du vild med smagen i denne kage?
Så vil du helt sikkert også synes om de traditionelle svenske semlor. Det er en gærdejsbolle, som er udhulet og fyldt med mandelcreme og fløde. Det er lidt noget andet end de danske fastelavnsboller, men de smager skønt.


Fastelavn i Sverige
I Sverige fejres fastelavn ikke på samme måde som i Danmark. De klæder sig ikke ud, og slår ikke katten af tønden.
I Sverige fejres Fettisdagen – eller fed tirsdag som det vil oversættes til på Dansk. Det er tirsdagen før fasten, og en dag hvor man spiser lidt ekstra fed mad eller kage i Sverige. Det er også den dag Svenskerne spiser Semlor eller som her Semmelkladdkaka.
Læs mere om de Svenske traditioner med fettisdagen her.
Opskrift på semmelkladdkaka
Her får du vores version af en klassisk svensk semmelkladdkaka, som spises op til fasten. Denne kage er både nem at lave, og så smager den altså bare skønt.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og bage kagen til din familie.

Svensk fastelavnskage (Semmelkladdkaka)
Ingredienser
- 125 g smør
- 200 g sukker
- 100 g mandelmel
- 90 g hvedemel
- 1 vaniljestang
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 knsp salt
- 3 æg
- 2 dl piskefløde
- 20 g ristede mandelflager
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig over- og undervarme.
-
Smelt smørret og lad det køle lidt af.125 g smør
-
Kom sukker, mandelmel, hvedemel, korn fra vaniljestangen, stødt kardekomme og salt i en røreskål.200 g sukker, 100 g mandelmel, 90 g hvedemel, 1 vaniljestang, 1 tsk stødt kardemomme, 1 knsp salt
-
Tilsæt æggene og det afkølede smør, og rør sammen indtil dejen er jævn og uden klumper.3 æg
- Kom bagepapir i bunden af en springform på 25 cm i diameter, og smør siderne af formen.
- Hæld dejen i den smurte form, og bag kagen ved 175 grader i 20 minutter. Den skal være fast og færdigbagt, men den skal stadig være lidt klæg, så undgå at bage den for længe så den bliver tør.
- Tag kagen ud og fjern kanten på springformen efter 10 minutter. Lad herefter kagen køle ned.
-
Pisk fløden til flødeskum, og fordel flødeskummen på toppen af den afkølede kage.2 dl piskefløde, 20 g ristede mandelflager
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her