Vandbakkelser med flødeskum eller vaniljeis og syltetøj er en dejlig traditionel dansk dessert. Det er ret nemt at lave vandbakkelser selv, og ved at følge denne opskrift, kan du på kort tid fremtrylle en skøn dessert til din familie.

En dejlig dessert for hele familien
Vandbakkelser er noget hele familien elsker herhjemme. Især hvis de fyldes med hjemmelavet vaniljeis og brombærsyltetøj.
Men du kan faktisk fylde dem med lige præcis hvad du har lyst til. En simpel flødeskum for eksempel blandet med friske hindbær smager helt fantastisk, eller en almindelig vaniljecreme er også dejligt.
Kun fantasien sætter grænsen.
Du kan også lave vandbakkelser med salt fyld. Du kan for eksempel lave en skøn frokost med vandbakkelser fyld med hønsesalat, tunmousse eller lakserilette.
De fungerer også super godt som en lækker forret, her kan du eventuelt lave dem lidt mindre.

Ingrediensnoter
Vand – Ganske almindeligt vand fra hanen.
Smør – Rigtig smør – ikke margarine eller et blandingsprodukt. Jeg bruger saltet smør.
Mel – Almindeligt hvedemel.
Æg – Friske æg. Æggene piskes sammen og tilsættes lidt af gangen. Da der kan være stor forskel på størrelsen af æg, er det vigtigt at tilsætte det lidt af gangen så dejen ikke bliver for tynd.
Hvordan laver man vandbakkelser?
Mange er bekymrede for at lave vandbakkelser. Det behøver man faktisk slet ikke at være. Det er nemlig ikke så svært som mange tror.
Først skal smør og vand i en gryde og op og koge. Herefter rører man alt melet i på én gang. Der skal røres kraftigt med en ske. Så skal dejen køle lidt af inden at æggene piskes i et af gangen.
Når dejen har samlet sig og er jævn og glat, så skal vandbakkelserne sættes på en bageplade. Jeg plejer at bruge to skeer. Vandbakkelserne bages i 25-35 minutter. Når bagetiden er gået, tager du en enkelt vandbakkelse ud og ser om den falder sammen inden du tager resten ud.
Så skal de klippes op og fyldes med is, creme eller flødeskum eller dit favoritfyld.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Ofte stillede spørgsmål
De færdigbagte vandbakkelser kan opbevares i en lufttæt beholder eller en tætlukket plastpose.
Det er højest sandsynligt fordi du har åbnet ovnen for tidligt. Du må endelig ikke åbne ovnen under bagningen. Når tiden er gået kan du tage en enkelt ud og se om den falder sammen inden du tager resten ud.
En anden mulighed er at dejen har været for tynd, altså at der er for meget æg i dejen. Kom derfor æggene i lidt af gangen indtil konsistensen er rigtig.
Andre opskrifter du måske vil synes om
- Fastelavnsboller af vandbakkelser
- Vandbakkelser med flødeskum og syltetøj
- Walesstang med vaniljecreme og frisk frugt
- Påske walesstang med appelsin curd og påskeæg

Tips og tricks til opskriften
- Tag en vandbakkelse ud og tjek at den ikke falder sammen inden du tager resten af pladen ud.
- Sørg for at varme melet godt igennem inden du tager gryden af varmen.
- Pisk æggene i lidt af gangen, og pas på at dejen ikke bliver for tynd.
Serveringsforslag og fyld
- Server med flødeskum og syltetøj.
- Server med hjemmelavet is og saltkaramel.
- Server med vanilje- eller bærcreme og friske bær.
Elsker du vandbakkelser?
Prøv også at fylde dem med Hønsesalat med bacon eller Tunsalat til frokost.


Opskrift på vandbakkelsesdej
Her får du vores bedste og virkelig nemme opskrift på vandbakkelsesdej, som du kan bruge til at lave vandbakkelser til at fylde til dessert eller frokost.
Det er en super nem dej, som kan bruges både til sødt og salt fyld, og de fungerer altså super til både en sød dessert med creme, flødeskum og bær eller en salt frokost med fisk, hønsesalat eller andet fyld. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

Vandbakkelser
Ingredienser
- 2 dl vand
- 125 g smør
- 125 g hvedemel
- 5 æg
Sådan gør du
- Tænd din ovn på 200 grader.
-
Kog vand og smør op i en gryde og tænd blusset på middel varme.2 dl vand, 125 g smør
-
Når væsken koger tilsættes alt melet på en gang. Rør kraftigt, jeg kan bedst lide at bruge en træske. Rør rundt over lav varme indtil dejen samler sig og bliver blank og slipper skålen. Så skal den af varmen hurtigt!125 g hvedemel
-
Lad dejen køle af. Slå i mens æggene ud i en skål og pisk dem sammen.5 æg
- Kom dejen i en røremaskine med piskeris eller brug din elpisker. Tilføj cirka 1 æg af gangen, og pisk dejen godt efter hvert æg. Til sidst skal massen være ret klistret men stadig jævn og glat. Dejen må ikke blive så flydende at du ikke kan sætte den på en plade.
- Sæt 12 vandbakkelser på en bageplade med bagepapir. Det gøres nemmest med to skeer. Det behøver ikke at være så pænt, bare de er nogenlunde lige store. Alternativt kan du komme dejen i en sprøjtepose og sprøjte vandbakkelserne ud.
- Bag vandbakkelserne i 25-35 minutter i midten af ovnen. Undgå at åbne ovnen de første 25 minutter. Når tiden er gået og de er gyldne, tager du en af vandbakkelse ud, og ser om den falder sammen. Falder den sammen, skal bagetiden forlænges. Falder den ikke sammen, kan du tage resten ud af ovnen.
- Klip et lille hul i siden når de kommer ud så dampen kan slippe ud og de ikke bliver bløde.
- Fyld vandbakkelserne med flødeskum, is eller en lækker creme eller brug dem til frokost med salt fyld.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 2. juni 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her