Fastelavnsbollesæsonen er lang herhjemme, den starter midt i januar og der bliver spist fastelavnsboller på livet løs over de næste måneder. En af ungernes favoritter er fastelavnsboller med Nutella. Læs med her og få vores opskrift på lækre Nutellaboller.
Nutellaboller til hele familien
Vi elsker simpelthen fastelavnsboller herhjemme, og da Johannes igår blev spurgt hvilke vi skulle bage som de første i år, blev det selvfølgelig fastelavnsboller ned nutella. Han er nemlig en rigtig lille nutella-gris, tror faktisk han kunne leve af boller med nutella hvis han fik lov.
Men ungerne var med i køkkenet, og resultatet blev disse skønne nutellaboller med kakakoglasur og hakkede hasselnødder på toppen. Du kan selvfølgelig pynte dem lige som du har lyst til.
Hvordan laver man Nutella-fastelavnsboller?
Det er faktisk ret nemt at lave disse gammeldags fastelavnsboller. Nutella er jo købt færdigt, man kan selvfølgelig også kaste sig ud i at lave det selv, men det gør vi altså ikke her, og så skal der jo bare laves en lækker gærdej til bollerne.
Dejen består af:
- Mælk
- Tørgær, eller frisk gær
- Sukker
- Hvedemel
- Salt
- Æg
- Smør
Hertil kommer så fyldet af Nutella, glasur og pynt.
Den dej jeg bruger til fastelavnsbollerne er ret nem at lave, men den er også ret klistret når den er færdig. Man vil måske tro den skal have mere mel, men det skal man passe lidt på med.
Det er yderst vigtigt at dejen til fastelavnsboller ikke er for tør og usmidig. Dejen skal være så smidig at den kan hæve omkring fyldet og holde det inden i bollen. Derfor skal du passe på med for meget ekstra mel i dejen, selvom den kan virke klistret. Kom mel på bordet og mel på hænderne, og arbejd hurtigt med dejen. Så skal det nok gå.
Dejen hæver på pladen inden den fyldes og formes til boller. Jeg fylder dem ved at trykke en fordybning midt i de hævede boller, lægger en skefuld Nutella, og lukker bollen rundt om fyldet. Bollen vendes med samlingen nedad, og efterhæver på pladen inden den bages. Når de er afkølede kan du pyntes som man selv (eller ungerne) synes.
Opskriften finder du længere nede på siden her.
Prøv også: Fastelavnsboller med skildpaddecreme og solbær
Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med nutella
Her får du vores opskrift på nemme gammeldags fastelavnsboller med Nutella-fyld. Det er Johannes’ yndlings, men han elsker virkelig også Nutella som igen anden jeg kender. Hvis du synes kan fyldet også skiftes ud med bagefast syltetøj eller remonce.
Fastelavnsboller med nutella
Ingredienser
Dej:
- 3,5 dl mælk, lun
- 2 spsk sukker
- 6 gram tørgær, eller 25 gram almindelig gær
- 560 g hvedemel, evt. 10 g ekstra hvis man synes dejen er for våd.
- 1/4 tsk salt
- 60 g sukker
- 2 æg, m/l
- 60 g smør, smeltet
Fyld:
- 2 dl Nutella
Pynt:
- 2 dl flormelis
- 1 spsk kakao
- Vand, kogende
- Hakkede nødder eller krymmel
Sådan gør du
Dej:
- Varm mælken op til ca. 30 grader og tilsæt så 2 spsk. sukker og gær. Pisk det grundigt sammen og stil det lunt til det bobler op. Det plejer at tage 10 – 15 minutter.
- Det anbefales at ælte dejen på en køkkenmaskine, da den skal æltes længe. Kom hvedemel, sukker, blandingen af mælk og gær fra før, smeltet afkølet smør, salt og æg i røreskålen. Ælt dejen ved medium hastighed til den slipper skålen. Det er i dette trin man kan tilsætte lidt ekstra mel, hvis man synes at dejen ser for våd ud, men den skal være klistret og ret blød.Normalt skal dejen æltes 10-15 minutter før den slipper skålen og er færdigæltet.
- Del dejen i 16 lige store dele, form dem til boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir og drysset med lidt mel så de ikke hænger fast. Lad bollerne hæve i 1 time overdækket med et viskestykke.
Fyldning:
- Efter 1 times hævning, trykkes en fordybning midt i hver bolle.
- Kom så en spsk. Nutella i hver fordybning.
- Luk bollen ved at trække siderne hen over fyldet, og lukke sammen på toppen.
- Vend bollen om, så samlingen kommer nedad mod bagepladen.
- Lad de fyldte boller hæve 45 minutter overdækket med et viskestykke.
Bagning:
- Varm ovnen op til 200 grader almindelig ovn.
- Bag bollerne midt i ovnen i 10-12 minutter.
- Tag dem ud og lad dem køle ned på en bagerist.
Pyntning:
- Rør flormelis og kakao sammen. Tilsæt kogende vand lidt af gangen, til konsistensen er tilpas. Der skal ikke ret meget vand i, kun ganske få spiseskefulde. Den skal være flydende, men ikke flyde for meget ud. Lav evt. en test på et stykke bagepapir for at teste konsistensen.
- Pynt de afkølede fastelavnsboller med glasuren, og drys eventuelt med hakkede nødder, krymmel eller hvad du har lyst til at pynte dem med.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:
Jeg er ved at lave de lækre fastelavnsboller, men bliver i tvivl. I step 1. Skriver du, at mælke blandingen skal stilles lunt indtil det bobler op. Skal blandingen blive på den varme kogeplade, eller bare stilles et lunt sted?
Hej Janne
Nej den skal ikke stå på varmen, men bare i dit køkken hvis det ikke er for koldt. Du skal for eksempel ikke stille det lige foran et vindue eller lignende. Stuetemperatur eller lidt lunere er helt fint.
God fornøjelse med bagningen 🙂
Mvh Tina, Madformadelskere