Silkeglat blomkålspuré med masser af smag. Der er ingen tvivl om at en blomkålspuré kan noget som tilbehør. Den smager godt og kan bruges til alt lige fra skaldyr til rødt kød. Læs med her og se hvor nemt det at lave.
![cremet blomkålspuré i skål med ske.](https://www.madformadelskere.dk/wp-content/uploads/2024/12/Blomkaalspure-5.jpg)
Nem puré og nytår
Jeg har aldrig været den store puré-spiser, men det har ændret sig markant over de sidste år. De fleste af har vel på et eller andet tidspunkt set Master Chef i en eller anden udgave, og her er en puré noget helt specielt. Den bliver altid fremhævet som noget næsten umuligt at lave til perfektion, eller i hvert fald til dommernes smag.
Men enhver kan faktisk lave en puré, og også helt glat og uden nistrer som de altid foreskiver at de skal være. Det eneste det kræver er en god blender, og så kommer resten næsten af sig selv. Om du så vil give den en ekstra tand og køre den igennem en sigte er helt op til dig selv, jeg synes ikke det er nødvendigt.
En god puré er en rigtig god ting at kunne lave, og den kan bruges sammen med kød og i det vegetariske køkken. I den her omgang fokuserer vi på blomkålspuré, den har en mild og karakteristisk smag, der gør at den passer rigtig godt sammen med ting der ikke skal overdøves af andre smagsnoter, men der imod fremhæves.
Herhjemme bliver det serveret fra alt lige fra rødt kød, over fisk og fjerkræ til vegetarisk. Den cremede konsistens giver den næsten karakter af en sauce, og det giver en masse muligheder for anvendelsen.
På en tallerken med nogle stegte kammuslinger på, efterfulgt af brunet smør, med lidt grønt og knas, så har du den perfekte forret til nytårsmenuen. Eller hvad med som bund for stegt blomkål og med syltet blomkål og hakkede saltmandler som topping, så har du pludseligt en fantastisk vegetarisk ret.
Det er kun fantasien der sætter grænser.
Mere gæstemad
Ingrediensnoter
Blomkål – Find gerne et økologisk produceret blomkål. Det skal deles i små buketter, så kogetiden reduceres.
Sødmælk – Kan erstattes af letmælk med lidt fløde tilsat. Er med til at holde den hvide farve på blomkålen.
Vand – Gør at mælken ikke brænder så let på.
Smør – Giver en god fedme til den færdige puré.
Citron – Giver en smule syre, kan kombineres med en sherryeddike for lidt mere kant.
Salt & Peber – Husk at smage til og krydre godt.
Hvordan laver man blomkålspuré?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du selv kan lave den perfekt blomkålspuré helt fra bunden.
Den forberedte blomkål koges mør i en blanding af mælk og vand. Der gemmes lidt af kogevæsken før resten af grydens indhold kommes op i et dørslag til afdrypning.
Nu kommes den varme møre blomkål op i en blender sammen med smør, en smule af den gemte kogevæske, citronsaft samt salt og peber. Det hele blendes nu ved høj hastighed til puréen er helt glat, den smages til og serveres med det samme.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja, det kan du sagtens,det skal blot stilles på køl og varmes op igen når det skal bruges.
Ja, det kan du godt, den bliver en smule mindre cremet og fyldig i smagen.
Andet tilbehør du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Smag til!
- Blomkål kan altså tage noget salt, peber og syre. Det er vigtigt at smage puréen til efterhånden, da det vil variere lidt hvor meget du lige synes falder i din smag.
- Glat puré
- Hvis du har en god blender, kan det fint lade sig gøre at blende denne puré helt glat og fin. Hvis du synes den er for grov, så kan du køre den igennem en finmasket si efter du har blendet den.
Serveringsforslag
- Server din puré til et stykke oksekød eller vildt, det er et hit hvis du skal lave en festmiddag, for eksempel til nytårsaften.
- Den er også dejlig på en forret, for eksempel med Stegte kammuslinger og brunet smør.
Elsker du blomkål?
Prøv også vores opskrifter på Blomkålsgratin eller Ristet blomkål i flødesauce
Opskrift på cremet puré af blomkål
Her får du vores opskrift på en lækker og cremet blomkålspuré. Det er sådan en vi laver når vi skal servere en ekstralækker forret eller mangler et element til hovedretten til nytårsaften.
Den kan fint laves på forhånd og varmes op inden servering, og så smager den fantastisk. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften næste gang du skal servere en god middag for venner eller familie.
![cremet blomkålspuré i skål med ske.](https://www.madformadelskere.dk/wp-content/uploads/2024/12/Blomkaalspure-5-500x500.jpg)
Blomkålspuré
Ingredienser
- 800 g blomkål
- 1 l sødmælk
- 3 dl vand
- 50 g smør
- ½ citron, saften
- 1 tsk salt, eller efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Blomkålen deles i små buketter. Kom dem op i en gryde med vand og mælk. Bring det i kog, skru ned for varmen og lad det simre til blokkålen er helt mør, det tager cirka 15 minutter.– Hold øje med at temperaturen ikke er for høj, så kan mælken brænde på i bunden. Det er også derfor jeg kommer lidt vand i, så brænder det ikke så let på.800 g blomkål, 1 l sødmælk, 3 dl vand
- Når kålen er helt mør, tages 1 dl. af koge væsken fra og kålen hældes nu op i et dørslag så den kan dryppe af.
- Kom derefter blomkål, smør, en smule af den gemte kogevæske, citronsaft samt salt og peber i en blender. Kom lidt væske i af gangen, så du kan justere konsistensen løbende. Blend det hele ved høj hastighed til puréen er blevet helt glat, og smag til en sidste gang.50 g smør, ½ citron, 1 tsk salt, Peber
- Overfør puré'en til en skål eller anret på tallerkener, og så er den klar til servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her