Populært:

Madformadelskere / Alle opskrifter / Blomkålsgratin

Blomkålsgratin

5

/5

55 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

55 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Lækker og helt klassisk blomkålsgratin er bare noget af det bedste! Og serveret sammen med en frisk salat og et par skiver flutes med smør, så bliver det ikke meget bedre. Hvis du ikke har prøvet at lave gratin før, så er det nu du skal kaste dig ud i det. Hvis du vil se hvor nemt det er, så læs med her og få vores opskrift.

blomkålsgratin i springform med træske på bord

Nem gratin med blomkål

Jeg elsker gratin! og helt specielt blomkålsgratin. Det kan bare noget med smag og konsistens, og så vækker det nogle dejlige barndomsminder. Der skal ikke være nogen tvivl om at vi spiser varieret hjemme hos os, og vores børn spiser stort set alt hvad vi serverer for dem, og det gælder også gratin.

Gratin er en forholdsvis nem ret at lave, det eneste man skal huske på, er at lade ovnen være lukket undervejs, ellers kan gratinen falde sammen, på samme måde som en souffle. Grundlaget for en gratin er egentlig en opbagt sovs der “forædles” med æggeblommer og til sidst vender man så de piskede æggehvider i for at gøre det hele til en luftig masse.

Når man så bager hele herligheden, så hæver den op præcis som en souffle.

Behøver det så lige at være blomkål? Næ.. Det gør det faktisk ikke, det kunne være at man havde en rest skinke, noget broccoli eller lignende man kunne komme i i stedet for eller sammen med blomkål.

Og hvad spiser man så til en god gratin? Jeg ville jo sige at en frisk salat, et godt flutes og lidt smør, så behøver man ikke meget mere. Man kan også servere den med ristet rugbrød, det smager også virkelig godt sammen.

Du bliver simpelthen nød til at lave gratin, om der så er med blomkål, skinke, en blanding eller med en rest kyllingekød, så bliver du ikke skuffet, og det er jeg sikker på at din familie heller ikke gør.

blomkålsgratin i form med rasp på toppen og ske ved siden af

Ingrediensnoter

Blomkål – Blomkålsgratin kræver blomkål! Find et stort flot blomkål gerne økologisk.

Smør – Rammen for selve gratinen er en opbage sauce, og det kræver smør.

Hvedemel – Danner sammen med smørret en “roux” der jævner saucen.

Mælk og kogevand – Mælk og lidt af kogevandet fra blomkålen er væsken i saucen.

Salt og peber – Saucen skal smages godt til.

Revet muskatnød – Det kan bare noget og giver en helt speciel smag.

Æg – Det i blommer og hvider. Man skal bruge begge dele i en gratin.

Parmesan – Parmesanen kan undværes, men det giver lige en tand ekstra på smagen.

Rasp – Rasp tjener 2 formål. Det bruges sammen med smør til formen, så gratinen “slipper” kanterne og det bruges på toppen der bliver sprød.

Hvordan laver man blomkålsgratin?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver den bedste blomkålsgratin helt fra bunden.

I en gryde med letsaltet vand koges blomkålsbuketterne kort før de tages op og stilles til siden, der gemmes lidt af kogevandet til senere. Æggene deles i blommer og hvider hvorefter hviderne piskes stive.

I en gryde smeltes smør og melet svitses kort med, før der gradvist tilsættes mælk og det gemte kogevand i mens der piskes. Saucen smages til med salt, peber og muskatnød samt revet parmesan.

Saucen køles af inden æggeblommerne kommes i og piskes sammen med saucen. De allerede piskede hvider tilsættes og vendes forsigtigt i saucen til det er en jævn luftig masse. En springform smørres og drysses med rasp. 1/3 af saucen kommes i bunden af formen efterfulgt af de forkogte blomkålsbuketter. Derefter kommes resten af saucen over og der drysses med det resterende rasp.

Bag nu gratinen i den allerede forvarmede ovn i ca. 45 minutter uden at åbne lågen undervejs. Når gratinen er færdig, tages den ud af oven og serveres med en frisk salat og et godt flutes til.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

form med blomkålsgratin med ske ved siden af

Ofte stillede spørgsmål

Kan man gemme resterne?

Ja! Du må endelig ikke kassere resterne af blomkålsgratin. Det smager skønt dagen efter koldt, og er en dejlig lille ret at tage med i madpakken eller spise som tilbehør til aftensmaden.

Kan jeg bruge andet end blomkål?

Ja du kan faktisk lave en gratin med lige præcis de grøntsager eller det fyld du har lyst til. Har du en rest skinke eller kylling kan du med fordel tilføje det, og ellers kan du bruge andre grøntsager som broccoli eller gulerødder. Kun fantasien sætter grænsen.

Andre blomkålsopskrifter du måske vil synes om

springform med gratin med blomkål

Tips og tricks

  • Har du en rest skinke eller kylling, så kan du sagtens komme det i denne gratin sammen med blomkålet. Gem derfor altid rester, og frys dem ned til næste gang du skal lave blomkålsgratin.
  • Prøv at bruge andre grøntsager hvis du har nogen i køleskabet du skal have brugt.

Serveringsforslag

  • Server som en selvstændig ret med en fyldig salat til.
  • Server som tilbehør til kødretter som frikadeller eller hamburgerryg.

Elsker du blomkål? Så må du også prøve vores opskrift på Bagt blomkål med persille og citron

blomkålsgratin med rasp på toppen i springform med træske på bordet
blomkålsgratin i form med sprødt rasp på toppen

Opskrift på gratin med blomkål

Her får du vores opskrift på en lækker og nem blomkålsgratin. Det er en vegetarisk ret, som du kan spise for sig selv, eventuelt med en kålsalat til, eller du kan bruge den som tilbehør til en kødret.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og kaste dig ud i at lave gratin. Det smager super godt, det er billig mad, og så er det ikke ret svært at lave.

blomkålsgratin i springform med træske på bord
5 fra 2 stemmer

Blomkålsgratin

Opskrift på blomkålsgratin
Helt klassisk gratin med blomkål. Spis den som en selvstændig vegetarisk ret med en salat til, eller server den som tilbehør til en kødret. Du kan tilføje rester af tilberedt kød, for eksempel skinke eller kylling, hvis du har lyst.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 55 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 380 kcal

Udstyr

  • 1 springform Ø28

Ingredienser

  • 500 g blomkål
  • 40 g smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 0,75 dl kogevand fra blomkålen
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk peber
  • ¼ tsk stødt muskatnød
  • 4 æg, delt i blommer og hvider
  • 70 g parmesan, eller anden ost
  • 1 dl rasp

Sådan gør du

  • Ovnen forvarmes til 200 grader sat op til almindelig ovn.
  • I en gryde bringes letsaltet vand i kog. Blomkålen deles i passende buketter, og koges i 4 – 5 minutter og tages derefter op til afdrypning i et dørslag. Gem kogevandet til sovsen.
    500 g blomkål
  • I 2 skåle deles æggene i blommer og hvider. Pisk hviderne til de er helt stive. Stil dem til siden.
    4 æg
  • I mens det kogte blomkål afkøler, smeltes smørret i en gryde ved middelvarme. Tilsæt melet og svits det i et par minutter og pisk så derefter gradvist mælk og kogevand fra blomkålen i, til saucen er helt uden klumper. Tilsæt salt, peber og revet muskatnød samt revet parmesan og smag saucen til.
    40 g smør, 2 spsk hvedemel, 3 dl mælk, 0,75 dl kogevand fra blomkålen, ½ tsk salt, ¼ tsk peber, ¼ tsk stødt muskatnød, 70 g parmesan
  • Når saucen er tyknet og smagt til, tages den af varmen og skal nu køle af, inden æggeblommerne piskes i.
  • Når æggeblommerne er pisket i, vendes æggehviderne forsigtigt i saucen til det bliver en luftig masse.
  • En springform på 28 cm i diameter smøres grundigt i smør og drysses efterfølgende med halvdelen af raspen. Formen drejes rundt, så raspen bliver grundigt fordelt. Det overskydende rasp hældes fra.
  • Hæld ⅓ af den luftige sauce i formen efterfulgt af de forkogte blomkålsbuketter. Hæld derefter resten af saucen over. Drys med resten af raspen, og stil springformen i den forvarmede ovn.
  • TIlbered nu gratinen i ca. 45 minutter.
    – Husk ikke at åbne ovnen før helt til sidst da gratinen ellers falder sammen.
  • Tag den færdige gratin ud af ovnen og server den med sammen med en frisk salat og skiver af flutes med koldt smør.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 380kcalKulhydrater: 29gProtein: 20gFedt: 21gMættet fedt: 11gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 6gTransfedt: 0.3gKolesterol: 206mgNatrium: 706mgKalium: 616mgFibre: 4gSukker: 8gA-vitamin: 746IUC-vitamin: 60mgCalcium: 401mgJern: 3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.