Madformadelskere / Aftensmad / Hverdagsmad / Boller i karry med blomkålsris

Boller i karry med blomkålsris


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Vi elsker boller i karry herhjemme, og vil man gerne gøre retten lidt sundere og indføre lidt mere grønt, kan man med fordel servere boller i karry med blomkålsris. Det smager skønt, og så er det nemt at lave. Læs med her og få vores opskrift.

boller i karry med blomkålsris og æbletern på toppen

Et sundere alternativ

Vi elsker boller i karry herhjemme, så det er noget vi får ret ofte.

Enten er det helt traditionelt med basmatiris til, eller som her med blomkålsris eller måske broccoliris til. Vi kan godt lide at servere det med grøntsagsris til, da det giver en masse ekstra grønt i måltidet.

Der er masser af gode fibre i ris lavet af blomkål eller broccoli, og det giver en god mæthed og selvfølgelig en god smag også.

Børnene er også ret begejstrede for blomkålsris, og de kan nemt gøre det ud for almindelige hvide ris.

Hvis man ikke her klar til at gå helt over til blomkålsris, kan man eventuelt blande hvide ris med blomkålsris for at få lidt ekstra grønt i risene. Det fungerer også bare super godt.

skål med boller i karry med blomkålsris

Ingrediensnoter

Blomkål – Der skal jo selvfølgelig bruges blomkål når vi skal lave blomkålsris. Vi plejer at bruge 2 små blomkål til 4 personer.

Hakket svinekød – Vi laver som regel kødboller af hakket svinekød. Det er noget der er nemt at få fat i. Du kan også sagtens bruge hakket kyllingekød.

Havregryn – Vi bruger havregryn i vores kødbollefars, det gør vi også når vi laver frikadeller, og det giver bare lækre og saftige kødboller.

Svinebouillonterninger – En af hemmelighederne til en god boller i karry, er at koge bollerne i svinebouillon. Det giver ekstra god smag, og bouillonen bruges så når du skal lave karrysaucen. Det er helt fint at bruge bouillonterninger opløst i vand.

Karry – Der skal selvfølgelig bruges karry i boller i karry. Her er det vigtigt at smage sig frem undervejs, da karry er meget forskellig i smag og styrke.

Hvordan laver man boller i karry med blomkålsris?

Det er ikke sværere at lave boller i karry med blomkålsris fremfor den traditionelle version med hvide ris. Fremgangsmåden på bollerne og karrysaucen er selvfølgelig den samme.

Først skal farsen blandes, og så skal bollerne koges i vand med bouillonterninger. Når kommerne simrer i vandet, kan man lave saucen.

Den laver man ved at smelte smør og tilsætte karrypulver og herefter hvedemel. Så skal væsken tilsættes lidt af gangen indtil man er tilfreds med konsistensen og så smager man saucen til.

Blomkålsrisene laver man ved at køre blomkålen på en foodprocessor eller et rivejern på den grove side. De små ris overhældes med kogende vand, og trækker i vandet i et minut inden vandet hældes fra, og blomkålsrisene er klar til servering sammen med bollerne og karrysaucen.

Server med æbletern og frisk persille eller din favorittopping.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

blomkålsris med boller i karrysovs og æbletern

Ofte stillede spørgsmål

Kan resterne gemmes?

Ja du kan gemme resterne et par dage i køleskabet, og genopvarme det ved spisetid. Du kan også bruge rester af kolde blomskålsris i salater.

Kan retten fryses?

Du kan sagtens fryse rester af kødboller og karrysovs ned til en anden dag hvis du ikke får spist det hele.

Kan jeg bruge andet end blomkål?

Jeg tror du kan bruge de fleste typer af kål, men jeg ved med sikkerhed at blomkål og broccoli er fantastiske at bruge.

Andre sundere retter du måske vil synes om

boller i karry med blomkålsris

Tips og tricks til boller i karry med blomkålsris

  • Lav en blanding af broccoli og blomkål til ris, det giver en smuk farve og en god smag.
  • Hvis du stadig gerne vil servere hvide ris, kan du blande halvt hvide ris og halvt blomkål når ris og blomkål er tilberedt.

Serveringsforslag

  • Server retten med æbletern og frisk persille på toppen.
  • Server med din yndlingstopping, som når du serverer traditionel boller i karry.

Prøv også at servere blomkålsris til Indisk kylling i karry eller Stir fry med oksekød og peberfrugt

skål med boller i karry med blomkålsris
boller i karry serveret med blomskålsris

Opskrift på sundere boller i karry

Her får du vores opskrift på en sundere måde at servere boller i karry på. Det er boller i karry med blomkålsris, og på den måde får vi den sunde blomkål ind i måltidet.

Vi håber du får lyst til at servere retten for din familie, og at de er lige så vilde med den som vores familie er.

boller i karry med blomkålsris og æbletern på toppen
5 fra 1 stemme

Boller i karry med blomkålsris

Opskrift på boller i karry med blomkålsris
Boller i karry er en klassisk dansk ret, som mange af os elsker. Det er en familiefavorit med god smag, som både børn og voksne er glade for. Saftige kødboller i lækker karrysovs og her serveret med blomkålsris, som er et sundere alternativ til almindelige ris.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 35 min
Samlet tid 45 min
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1071 kcal

Ingredienser

  • 2 blomkål, små
  • 2 æbler
  • 2 spsk frisk persille

Kødboller:

  • 1 kg hakket svinekød
  • 2 løg
  • 2 dl havregryn
  • 2 æg
  • 3 dl mælk
  • 1/2 tsk stødt spidskommen
  • 2 tsk salt
  • Peber

Kogning:

  • Vand
  • Svinebouillonterninger, tilpasset mængden af vand

Karrysovs:

  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 1 ½ spsk karry
  • 1 tsk stødt gurkemeje, (kan udelades)
  • 5 dl kogevand, eller svinebouillon
  • 4 dl mælk, eller kokosmælk
  • 1 tsk sukker
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

Kødboller:

  • Løget rives groft på et rivejern, og røres sammen med resten af ingredienserne til kødbollerne til en jævn fars.
  • Bring rigeligt vand tilsat svinebouillonterninger i kog. Tilpas mængden af bouillonterninger til den mængde vand du har i gryden. Form kødbollerne i en passende størrelse og kom dem i det kogende vand, skru ned for varmen og lad dem simre i ca. 8 – 10 min.
  • Sluk for gryden og lad dem trække i kogevandet en halv times tid mens du forbereder sovs og blomkålsris.

Karrysovs:

  • Smelt smørret ved jævn varme i en gryde og drys karrypulveret i. Lad det boble med i ca. 1 minut inden du går videre.
  • Drys hvedemelet i, og rør til det er helt opsuget af smørret.
  • Hæld lidt af kogelagen fra kødbollerne ved under konstant piskning. Tilsæt mælk og kogevand lidt af gangen til saucen har den ønskede konsistens.
  • Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag saucen til med sukker, salt og peber, og varm kødbollerne i saucen.

Blomkålsris:

  • Vask blomkålet og del det i mindre buketter.
  • Hak blomkålet på foodprocessoren eller riv det på et rivejern. Jeg bruger rivejernet på foodprocessoren når jeg laver blomkålsris.
  • Kom de fine blomkålsris i en skål, og hæld kogende vand over. Lad dem trække i vandet i 1 minut.
  • Hæld herefter vandet fra.

Servering:

  • Skær æbler i tern, og skyl og hak persillen.
  • Server boller i karry med blomkålsris og æbletern og frisk persille på toppen.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1071kcalKulhydrater: 49gProtein: 57gFedt: 72gMættet fedt: 30gFlerumættet fedt: 6gEnkeltumættet fedt: 29gTransfedt: 1gKolesterol: 310mgNatrium: 559mgKalium: 1660mgFibre: 7gSukker: 23gA-vitamin: 948IUC-vitamin: 77mgCalcium: 325mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Aftensmad med svinekød, boller i karry med ris, Børnevenlig aftensmad, Gamle danske opskrifter, gammeldags karrysovs, karry ret, Nem hverdagsmad, Traditionelle danske retter
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.