Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Luciakrans

Luciakrans

5

/5

2 timer 10 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 10 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Luciadag er den 13. december, og det fejres med de lækre luciabrød eller lussekatter. Du kan bage dem sammen til en smuk krans, som du kan servere på morgenbordet eller til eftermiddagskaffe eller -gløgg. Læs med her og få den nemme opskrift.

luciakrans af svenske lussekatte med rosiner

Smukke kranse til lucia

Jeg var egentlig “bare” igang med at klargøre og teste opskriften på luciabrød, eller lussekatter som også de kaldes, men så så jeg nogle helt fantastiske kranse på Instagram.

Det var Marinas_mad, Matklubbentronheim og Lene fra Bagvrk, der havde været i gang, og jeg lavede hurtigt en ekstra portion dej, så jeg også kunne prøve at lave en smuk krans af de fine luciabrød.

Jeg må sige at mine evner nok ikke helt kan måle sig med de andres, men en krans blev det da til. Ikke med så mange forskellige former og ekstra ting, men bare med de helt traditionelle lussekatter der ligner et spejlvendt s.

Hvis du vil se hvordan de andre har udformet deres, og med et lidt mere kreativt look, så tjek dem ud her – Marinas_mad, Matklubbentronheim og Bagvrk. Marina har tilmed kommet marcipan og mandler i, men det kan man jo eksperimentere med som man har lyst.

Formen kan du også prøve dig frem med. Jeg kan se på nettet at det mest traditionelle nok er at blande forskellige af de traditionelle lussekatte-former. Dem kan du finde her.

Der er også nogle der laver huller i deres luciakrans, så man faktisk kan sætte lys i, og have dem tændt inden man sætter tænderne i kransen på luciamorgen. Det kan du jo prøve hvis du har lyst til det. Ellers kan den pyntes med bånd hvis du synes.

luciakrans af s formede lussekatter til luciadag

Ingrediensnoter

Safran – Safran er et lidt dyrt krydderi, men jeg synes ikke du kan erstatte det med andet. Når det er luciadag, så skal vi have safranbrød. Sådan er det bare. Den ene dag om året vil jeg gerne betale for noget ordenligt safran.

Smør – Der er ret meget smør i luciakransen, men sådan skal det være. Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt. Det smager altså bare bedre.

Rosiner – Du skal bruge rosiner til at pynte kransen med. Du kan også prøve med andre typer af pynt for eksempel nødder, mandler eller tranebær.

Hvordan laver man en luciakrans?

Det er slet ikke så svært at lave en luciakrans du kan sætte på morgenbordet til luciadag eller en adventssøndag op til jul.

Det er faktisk bare en portion Luciabrød der er sat lidt tæt sammen i en ring på bagepladen, og så vokset sammen under bagningen.

Først skal dejen laves. Det gør man ved at smelte smør, og så tilsætte mælk inden gæren opløses i væsken. Så skal der æg i, og derefter safran der er stødt sammen i morteren med lidt sukker og resten af sukkeret samt salt. Så skal melet i, og dejen æltes godt.

Når dejen er æltet, skal den hæve til dobbelt størrelse.

Så skal lussekatterne formes. Jeg laver 12 stk på cirka 60-65 gram. Resten af dejen trilles til små kugler, der bruges i kanten af kransen. Rosinerne stikkes i dejen, og så skal kransen hæve i 30-45 minutter før den skal pensles og bages til den er gylden i ovnen.

Den smager skønt lun, men kan også spises afkølet.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

svenske luciabrød samlet som luciakrans

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man en luciakrans?

Den skal pakkes godt ind i en pose hvis den skal stå til næste dag, så den ikke bliver tør. Du kan også fryse den ned og lune den i ovnen inden servering.

Kan luciakransen fryses?

Ja det kan den godt. Del den eventuelt i mindre dele, så det passer med hvor mange boller I kan spise af gangen.

Andre juleopskrifter du måske vil synes om

luciakrans af luciaboller med safran

Opskrift på krans af luciabrød

Her får du vores opskrift på en enkel luciakrans, som alle med succes kan bage derhjemme. Den pynter flot på bordet til luciadag den 13. december eller som et brød på morgenbordet til advent.

Vi håber du får lyst til at kaste dig ud i at bage din egen luciakrans. Du kan sagtens være mere kreativ med udformningen af bollerne end vi har været, så slip endelig bare fantasien løs.

luciakrans af svenske lussekatte med rosiner
5 fra 1 stemme

Luciakrans

Opskrift på luciakrans
Luciakrans af lussekatter som de hedder på svensk, er nogle lækre bløde smørfyldte boller, som indeholder krydderiet safran. Det giver en karakteristisk smag, og den smukke gule farve. Bollerne formes i traditionelle spejlvendte s-former, og pyntes med rosiner.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer 10 minutter
Ret Bagværk
Køkken Svensk
Antal 6 personer
Kalorier 487 kcal

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 2,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 0,5 g safran
  • 65 g sukker
  • ½ tsk salt
  • 450 g hvedemel
  • 24 rosiner
  • 1 æg, til pensling

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en lille gryde.
  • Hæld mælken i det smeltede smør, og opløs gæren i heri.
  • Tilsæt et sammenpisket æg.
  • Kom safran og et par skefulde af sukkeret i en morter, og stød det godt sammen, så safranen bliver knust i sukkeret.
  • Kom mælke/smør/ægge-blandingen i røremaskinen sammen med safransukkeret og resten af sukkeret samt salt.
  • Kom melet i lidt af gangen, og ælt dejen rigtig godt. På røremaskinen skal den ælte ca. 10 minutter eller til dejen er jævn og glat, og slipper siderne på skålen. Pas på med at komme for meget ekstra mel i, dejen skal være klistret og ret blød.
  • Læg dejen i en skål og dæk skålen med et låg eller husholdningsfilm. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 45 minutter.
    luciakrans step 1
  • Efter 45 minutter er dejen klar til at blive formet.
    luciakrans step 2
  • Del dejen i 12 dele på 60-65 gram pr styk. Tril hver del til en lang pølse. Rul enderne sammen, så du får den omvendte s-form. I midten af hver sammenrulning trykkes en rosin ned. Læg lussekatterne i en ring på en bageplade beklædt med bagepapir. Det sidste dej deles i mindre boller, som bruges til at lægge i bunden af kransen hvor der er huller. Du kan også udforme kransen på andre måder efter fri fantasi.
    luciakrans step 3
  • Dæk luciakransen med et viskestykke og lad den hæve cirka 45 minutter.
    luciakrans step 4
  • Varm i mens ovnen op til 220 grader almindelig varme.
  • Pensel kransen med sammenpisket æg, og bage den cirka 10 minutter ved 220 grader til den er gyldne og gennembagt.
  • Server kransen lun på luciadag.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 487kcalKulhydrater: 73gProtein: 12gFedt: 17gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 94mgNatrium: 195mgKalium: 206mgFibre: 3gSukker: 13gA-vitamin: 539IUC-vitamin: 1mgCalcium: 75mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.