Churros med kanelsukker er så skønt til eftermiddagskaffen eller en god kop gløgg. Du kender sikkert de lune spanskrør, eller spanske vafler som de også kaldes, fra de forskellige julemarkeder eller festivaller, men du kan altså sagtens lave dem selv. Læs med her og få vores opskrift på lækre hjemmelavede spanskrør.
Hjemmelavede spanskrør
Churros, eller spanskrør som de også kaldes, kan fås i flere af de små boder vi ser til julemarkeder eller andre markeder rundt om i Danmark. Selvom det faktisk er en spansk spise, så har de lækre sprøde rør vundet vores hjerter.
Man finder dem efterhånden også i de fleste andre lande.
Man kan dufte churros på lang afstand når man går rundt i byen, men du kan faktisk nemt lave hjemmelavede churros derhjemme, og det er faktisk ikke så svært.
Hvis du har prøvet af lave vandbakkelser, så er du allerede godt hjulpet, churros er nemlig en slags friturestegt vandbakkelsesdej, der trykkes ud i lange stænger og altså koges i varm olie.
De færdigstegte vaffelstænger vender vi i kanelsukker for at få den skønne julede smag, men du kan også bare bruge sukker hvis du ikke er vild med smagen af kanel. Vi synes dog at kanel hører sig til.
Så hvis du skal servere lidt lækkert for familien her op til jul, så er churros et oplagt valg hvis du vil prøve et alternativ til de klassiske æbleskiver.
Du kan servere dem med chokoladesovs, softice, syltetøj eller bare drysset med flormelis.
Ingrediensnoter
Smør – Helt almindeligt smør, her er brugt Lurpak.
Hvedemel – Brug det du har i skabet.
Bagepulver – Jeg bruger lidt bagepulver i dejen til churros. Så får de en skøn luftighed. Der er lidt forskel på om folk bruger bagepulver eller ej. Du kan også bruge selvhævende mel og springe bagepulveret over.
Kanelsukker – De færdigstegte churros skal vendes i kanelsukker. Hvis du ikke er vild med kanel kan du brugerent sukker eller flormelis.
Hvordan laver man hjemmelavede churros?
Det er slet ikke svært at lave de sprøde spanskrør selv.
Først skal du smelte smør sammen med vand, vanilje og salt og koge væsken op. Når den koger rører du hvedemel blandet med bagepulver i, præcis ligesom i en vandbakkelsesdej.
Når dejen er jævn og glat tager du den af varmen og lader den køle ned i cirka 15 minutter. Herefter piskes æggene i et af gangen. Dejen fyldes på en sprøjtepose med stjernetyl.
Nu skal oliven varmes op. Den skal være 170-180 grader. Når olien er varm, trykker du stænger på cirka 15 cm ud i den varme olie. Vend dine churros jævnligt så de bliver gyldne hele vejen rundt.
Når de er færdige, lægges de på køkkenrulle og drypper af.
Efterfølgende vendes de i kanelsukker, og så er de klar til servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Churros er bedst når de lige er lavet. Men du kan lave dejen på forhånd og opbevare den i køleskabet hvis du vil. Husk at tage den ud i god tid inden du skal bruge den, så den ikke er iskold og svær at trykke ud.
Hvis du ikke er vild med smagen af kanel, kan du vende dem i rent sukker eller blot drysse dem med flormelis.
Churros med chokoladesovs er en klassikker, men du kan også servere dem med en lækker softice eller med hjemmelavet syltetøj. Det vigtigste er at der er noget lækkert at dyppe i.
Andre juleopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Spis dem lune, de er bedst når de er helt frisklavede.
- Du kan sagtens lave dejen i god tid, bare husk at tage den ud lidt før du skal i gang med at stege dem.
Serveringsforslag
- Server i stedet for æbleskiver. Churros smager mindst lige så godt, og er også en dejlig julekage eller -snack.
Elsker du denne opskrift? Prøv også vores opskrift på hjemmelavede Æbleskiver
Opskrift på spanskrør
Her får du vores opskrift på lækre lune spanske vafler eller spanskrør. De er slet ikke så svære at lave som du måske tror, og så er de altid et hit hos hele familien.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og lave spanskrør til familien. Du kan servere dem med chokoladesovs, softice, syltetøj eller anden dyppelse.
Churros
Ingredienser
- 5 dl vand
- 50 g smør
- ½ tsk salt
- 1 tsk vaniljepasta
- 350 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 3 æg
- 1 L solsikkeolie
- 1 dl sukker
- 1 spsk kanel
Sådan gør du
- Kom vand, smør, vanilje og salt i en gryde og kog det op.5 dl vand, 50 g smør, ½ tsk salt, 1 tsk vaniljepasta
- Bland hvedemel og bagepulver sammen. Når væsken koger, tilsættes alt melet på en gang, og dejen røres over varmen til den er jævn og glat. Lad den herefter køle ned i en skål i cirka 15 minutter.350 g hvedemel, 1 tsk bagepulver
- Pisk nu æggene i dejen et af gangen. Brug elpiskeren eller en røremaskine med piskeris på. Når dejen er jævn, kommes den i en sprøjtepose med stjernetyl.3 æg
- Opvarm olien i en tykbundet gryde. Den skal være cirka 170-180 grader. Hvis du ikke har et termometer, kan du prøve med en tandstik af træ eller en lille klump dej. Hvis det syder godt og bobler omkring tandstikken eller dejen, så er olien klar.1 L solsikkeolie
- Tryk churros ud på cirka 15 cm. De trykkes ud direkte i olien, og klippes over med en saks. Vend dem jævnligt og steg dem 3-4 minutter til de er gyldne hele vejen rundt. Jeg laver 3-4 af gangen, undgå at fylde gryden helt op, for så falder temperaturen på olien for meget når de kommes i.
- Når dine churros er færdigstegte, lægges de på et stykke fedtsugende papir, og når de er kølet lidt ned rulles de i sukker blandet med kanel.1 dl sukker, 1 spsk kanel
- De lune churros serveres med chokoladesovs, softice eller syltetøj.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. november 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her