Her op til jul skal vi jo have æbleskiver, og de bedste æbleskiver er nu af den hjemmelavede slags. Her får du vores opskrift på æbleskiver med kærnemælk. Det synes vi giver den helt perfekte smag og konsistens, sådan som gammeldags æbleskiver skal være.
Sådan får man runde æbleskiver
1. søndag i advent og før vi ser os om er det jul. Det betyder selvfølgelig æbleskiver på bordet.
Hele essensen med æbleskiver, er jo at de helst skal være runde.
Det er faktisk ikke så svært at lave flotte runde æbleskiver når man lige finder ud af hvordan.
Det hele handler om teknik og timing.
Før det første skal hullet i æbleskivepanden fyldes helt op! Den skal også være ret varm, så dejen i kanten sætter sig hurtigt. Når du er færdig med at fylde dej op, skal du med det samme i gang med at vende.
Vend først æbleskiverne en kvart omgang, så halvdelen af den bagte bund kommer op over kanten. Når du har gjort det hele vejen rundt, skal den vendes den sidste kvarte omgang, så æbleskiven lukkes.
Hvis du ikke har fået helt nok dej i, kan du også efterfylde med en lille smule dej, inden æbleskiven vendes den sidste kvarte omgang, og dermed bliver lukket.
Husk også at tilføje æblestykker inden du lukker den helt hvis du vil have det i. Herefter kan du bage æbleskiverne færdige mens du vender dem jævnligt.
Ingrediensnoter
Æg – De skal deles i hvider og blommer.
Kærnemælk – Kærnemælk er uundværligt når vi snakker gammeldags æbleskiver. Hvis du slet ikke kan få fat i det, så har jeg haft hæld med at fortynde creme fraiche med lidt mælk og bruge det i stedet.
Hvedemel – Brug den du har i skabet.
Natron – Natron er det der får æbleskiverne til at hæve og blive luftige.
Citronskal – Citronskal hører sig til i æbleskiver. Du kan også bruge appelsinskal.
Kardemomme – En skøn smag, og det hører sig til.
Fyld – Det er op til dig om du vil komme fyld i. Det kan være æblestykker, æblemos eller sveskemos.
Hvordan laver man hjemmelavede æbleskiver?
Mange tror det er svært selv at lave æbleskiver. Men det er det faktisk ikke, man skal bare lige finde den rigtige teknik og vende dem på det rigtige tidspunkt, så får man smukke og kuglerunde æbleskiver hver gang.
Det er selvfølgelig vigtigt at du får lavet dejen rigtigt, men det er svært at lave forkert. Jeg plejer at tage blenderen i brug.
Alle ingredienser på nær æggehviderne blendes sammen og dejen stilles på køl.
Herefter skal æggehviderne piskes stive og vendes i dejen.
Her skal du være meget opmærksom når æggehviderne skal i dejen. De skal først piskes helt stive, og herefter vendes meget forsigtigt i dejen, så de ikke mister for meget luft. Brug en dejskraber til at vende æggehviderne i dejen med.
Herefter er du klar til at bage dine æbleskiver i en æbleskivepande.
Du bager dem ved først at fylde hullerne op med dej. Panden skal være godt varm. Så vender du æbleskiverne en kvart omgang, og derefter hele vejen rundt så de lukkes.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja! Får du ikke spist dem alle sammen, så kan se sagtens fryses ned. Når du tager dem op igen, kan de lunes i ovnen, præcis som dem vi køber færdige i en pose på frost.
Du kan fylde dine æbleskiver med små æbletern, æblemos eller måske sveskemos. Kun fantasien sætter grænsen for hvad du kan komme inden i. Husk at komme fyldet i inden du vender æbleskiverne den sidste kvarte omgang.
Server dine æbleskiver med flormelis og syltetøj.
Man kan næsten ikke sige æbleskiver uden også at sige gløgg. Det er en dansk juletradition, og de to går hånd i hånd. Vil du servere en dejlig hjemmelavet hvid gløgg til, så har vi delt opskriften på hvid gløgg her.
Flere julegodter du måske vil synes om
Æbleskiver opskrift
Her er vores opskrift på hjemmelavede gammeldags luftige æbleskiver. De smager helt fantastisk af jul, citron og kardemomme.
Vi håber du får lyst til at gå i køkkenet og bage lækre æbleskiver til dig familie her i december måned.
Æbleskiver
Ingredienser
Dej:
- 3 æg, delt i blommer og hvider
- 4 dl kærnemælk
- 240 g hvedemel
- 1 tsk natron
- 1 spsk sukker
- 1 knsp salt
- 1 tsk citronskal
- 1 tsk kardemomme
Fyld (kan undlades):
- 2 stk æbler, i små tern
Til stegning:
- 20 g smør
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne til dejen – UNDTAGET ÆGGEHVIDERNE – i en blender, og blend indtil dejen har en jævn konsistens. Stil dejen på køl i 30 minutter.
- Pisk herefter æggehviderne stive, og fold dem i dejen uden at slå for meget luft ud af dem.
- Varm en æbleskivepande op. Den skal stå på middel varme, og være godt gennemvarm inden du går i gang med bagningen.
- Smelt først en lille smule smør i hvert hul og fyld herefter hullerne op med dej. Når du har fået dej i alle hullerne, skal æbleskiverne vendes. Vend dem først en kvart omgang, og når du er nået hele vejen rundt, skal du vende dem den sidste kvarte omgang så de lukkes og bliver helt runde. Hvis du ikke har fyldt nok dej i, kan du efterfylde dem lidt inden du vender den sidste kvarte omgang, men det burde ikke være nødvendigt. Det er også her du kan komme et par æbletern inden i æbleskiverne hvis du har lyst.
- Herefter bages æbleskiverne færdig mens de vendes jævnligt. Det tager ca 5 minutter ved middel varme.
- Tag æbleskiverne af panden og læg dem i et fad. Dæk dem med staniol og hold dem varme i ovnen ved 50 grader mens du bager resten.
- Når alle æbleskiverne er bagt, drysses de med flormelis og serveres med din yndlingsmarmelade.
- Glædelig jul!
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 23. december 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her