Madformadelskere / Bagværk / Luciabrød

Luciabrød

5

/5

2 timer 10 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 10 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Lussekatter eller svenske luciabrød er traditionelle S-formede boller af en safrandej. Det spises traditionelt i sverige, og i andre nordiske lande der har taget traditionen til sig, på luciadag den 13. december. Læs med her og få vores bud på de lækre luciabrød.

luciabrød som lussekatter til luciadag

Lussekatter eller luciaboller

Luciadag er den 13. december, og en af de traditioner vi fejrer her op til jul. Her i Danmark fejrer vi oftest dagen med luciaoptog hvor børnene går i hvide kjole med lyser og synger.

I Sverige har de også en tradition med dette specielle bagværk der er knyttet til luciadagen. Nemlig lussekatter eller lussebullar.

Det er et blødt safranbrød, som rulles til små spejlvendte S-formede boller med en rosin i midten af sammenrulningerne. Bollerne får en ret karakteristisk smag men også farve af krydderiet safran. Som jo er verdens dyreste krydderi.

I sverige spises lussekatterne på luciadag eller julemorgen.

Det er især i den vestlige del af Sverige at luciadagen fejres med de gule boller, men jeg synes det er en skøn tradition, og mange danskere har også taget traditionen til sig, og bager luciabrød den 13. december.

Efter min mening er det skønt julebagværk, som sagtens kan spises hele december måned.

Der er mange forskellige måder at forme de svenske boller på. Her i opskriften er vi gået med den sikre spejlvendte s-form, som også er den mest udbredte kan jeg læse mig til. Det er også den nemmeste at forme tror jeg.

Hvis du gerne vil prøve nogle af de andre traditionelle svenske udformninger, så kan du finde noget inspiration her.

lussekatter i spejlvendte s-former til luciadag

Ingrediensnoter

Safran – Det er jo nok den vigtigste ingrediens i de svenske luciabrød. Safran er verdens dyreste krydderi, men du skal heldigvis kun brug 0,5 gram, så det går nok når det er den ene dag om året. Køb ikke stødt safran, men safran tråde. Det kan fås i de fleste større supermarkeder på krydderihylden.

Gær – Du skal bruge almindeligt friskt gær til opskriften her.

Smør – Lussekatter er af en smørholdig dej. Vælg rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.

Hvedemel – Ganske almindeligt hvedemel. Alt efter kvaliteten af melet kan det være du skal bruge lidt mere eller mindre end angivet i opskriften. Der er meget stor forskel på mel. Her er brugt hvedemel fra Valsemøllen.

Hvordan laver man luciabrød?

De gule luciabrød er super flotte at servere på luciadag. De er heldigvis ikke så svære at bage selv, og det er ret sjovt at prøve kræfter med at forme de sjove former.

Først skal dejen laves. Det er en gærdej, som laves ved at smelte smørret, og blande det med mælken. Så skal gæren opløses i væsken. Ægget tilsættes.

Safran stødes med lidt sukker i morteren, og så kommer safran, sukker og salt i. Jeg ælter dejen på røremaskinen, men det kan også lade sig gøre i hånden hvis du er lidt tålmodig.

Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes rigtig godt til den bliver jævn og glat og slipper skålens sider. Pas på med at tilsætte ekstra mel. Dejen kan nemt blive tør, og så bliver bollerne tørre.

Dejen skal være ret blød, men den skal samle sig når den bliver æltet. Det tager cirka 10-15 minutter på en røremaskine.

Når dejen er æltet, skal den hæve til dobbelt størrelse. Det tager cirka 45 minutter.

Herefter skal dejen deles i 14 lige store stykker. Stykkerne trilles til lange pølser, som rulles sammen i enderne så de får den spejlvendte s-form.

I midten af sammenrulningerne trykkes en rosin ned i dejen.

Nu skal lusekatterne hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 30-45 minutter.

Herefter skal de pensles med æg, og så er de klar til at komme i ovnen.

Når de er gyldne og gennembagte kan de lægges på en bagerist og køle lidt ned inden de serveres lune.

Hvis du bager dem dagen før kan de lunes i ovnen eller på brødristeren om morgenen på luciadag.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

luciabrød som lussekatte på julebakke

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man luciabrød?

En dag eller to kan bollerne opbevares i en pose i brødkassen. Hvis du skal gemme dem længere tid, kan de fryses ned for at undgå at de bliver tørre.

Hvordan laver man koldthævede luciaboller?

Du kan bruge 1/3 af gæren i denne opskrift, og med succes koldthæve dine luciaboller i køleskabet natten over. Så er de klar til at bage på luciamorgen.

Kan jeg bruge andet end safran?

Jeg vil anbefale dig at bruge safran. Jeg kan se at nogle bruger gurkemeje, men det giver altså ikke den rigtige smag til bollerne. Så den ene dag om året, vil jeg anbefale, hvis du har mulighed for det, så køb rigtig safran til lussekatter.

Andre juleopskrifter du måske vil synes om

svenske luciabrød med safran på julebakke

Opskrift på Lussekatter til luciadag

Her får du vores bud på en opskrift på de svenske luciabrød, Lussekatter. Det er en blød gærdej, der får god smag og en smuk farve af krydderiet safran.

Vi håber du får lyst til at gå i køkkenet og bage de smukke og velsmagende luciaboller til luciadag den 13. december. Det er jeg sikker på at familien vil sætte pris på.

luciabrød som lussekatter til luciadag
5 fra 1 stemme

Luciabrød – Lussekatter

Opskrift på luciabrød
Luciaboller eller lussekatter som de hedder på svensk, er nogle lækre bløde smørfyldte boller, som indeholder krydderiet safran. Det giver en karakteristisk smag, og den smukke gule farve. Bollerne formes i traditionelle former, og pyntes med rosiner.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 10 min
Hævetid 1 t 30 min
Samlet tid 2 t 10 min
Ret Bagværk
Køkken Svensk
Antal 14 boller
Kalorier 209 kcal

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 2,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 0,5 g safran
  • 65 g sukker
  • ½ tsk salt
  • 450 g hvedemel
  • 28 rosiner
  • 1 æg, til pensling

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en gryde.
  • Hæld mælken i smørret, og opløs gæren i væsken.
  • Tilsæt et æg.
  • Kom safran og et par skefulde af sukkeret i en morter, og stød det godt sammen, så safranen bliver knust i sukkeret.
  • Kom mælke/smør/ægge-blandingen i røremaskinen sammen med safransukkeret og resten af sukkeret.
  • Kom melet i lidt af gangen, og ælt dejen godt. På røremaskinen skal den ælte ca. 10 minutter eller til dejen er jævn og glat, og slipper siderne på røreskålen. Pas på med at komme for meget ekstra mel i, dejen skal være klistret og ret blød.
  • Læg dejen i en skål og dæk skålen med husholdningsfilm eller et låg. Lad dejen hæve 45 minutter eller til den er dobbelt størrelse.
    luciabrød step 1
  • Efter 45 minutter er dejen klar til at blive formet.
    luciabrød step 2
  • Del dejen i 14 lige store dele, og tril hver del til en lang pølse. Rul enderne sammen, så du får den omvendte s-form. I midten af hver sammenrulning trykkes en rosin ned. Læg lussekatterne på en bageplade beklædt med bagepapir.
    luciabrød step 3
  • Dæk luciabollerne med et viskestykke og lad dem hæve 30-45 minutter til de er dobbelt i størrelse.
    luciabrød step 4
  • Varm i mens ovnen op til 220 grader almindelig varme.
  • Pensel bollerne med sammenpisket æg, og bage dem 8-10 minutter ved 220 grader til de er gyldne og gennembagte.
  • Server bollerne lune på luciadag.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1bolleKalorier: 209kcalKulhydrater: 31gProtein: 5gFedt: 7gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 1gKolesterol: 40mgNatrium: 153mgKalium: 89mgFibre: 1gSukker: 6gA-vitamin: 231IUC-vitamin: 1mgCalcium: 32mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD luciabrød former, lussebullar, lussekat, lussekatter, Safranbrød, svensk luciabrød
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Flere billeder af lussekatter

bakke med lussekatter/luciabrød som s formede boller med rosiner

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.