Populært:

Madformadelskere / Artikler / Kan det fryses?

Kan det fryses?


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Der kan være mange fordele i at fryse forskellige fødevarer eller færdige retter. De holder bedre, og det kan spare dig både tid, plads i køleskabet og penge på kontoen hvis du for eksempel laver store portioner af aftensmaden og fryser den ned.

kan det fryses

Det er dog nogle gange svært at vide hvilke fødevarer og retter det er gode at fryse ned. Du kender måske at stå med en rest af noget og tænke “Kan det fryses?” Derfor har vi lavet denne store fryser-guide, hvor du nemt kan se hvilke ting du kan fryse.

Hvad kan man fryse ned?

Mejeriprodukter – Hvilke mejeriprodukter kan fryses?

Kan man fryse fløde?

Ja du kan sagtens fryse en rest piskefløde ned til senere brug. Fløde der har været frossent er dog ikke godt til at piske flødeskum af, men du kan bruge det i supper, gryderetter, bagværk eller desserter.

Et godt tip er at fryse fløde ned i isterningposer, så kan du nemt tage et par terninger op til din gryderet eller sovs.

Kan man fryse ost?

Ja ost kan godt fryses. Revet ost eller skæreost med et fedtindhold på mindst 25% egner sig til at blive frosset. Ved frysning stopper ostens modning, og det kan betyde en forringelse i kvaliteten. Nedfrosset ost skal tøs op i køleskab for at undgå at osten smuldrer efterfølgende.

Ost der har været frosset kan med fordel bruges i madretter eller som gratineringsost oven på retter. Her kan du med fordel rive osten inden den fryses ned i passende portioner.

Kan man fryse mælk?

Ja du kan godt fryse mælk ned. Hvis du har en rest mælk tilbage du ikke får drukket, kan den godt kommer i fryseren. Når den tør op, smager den ikke som frisk mælk, og derfor kan du med fordel bruge den i madretter.

Kan man fryse smør?

Ja du kan fryse både rigtig smør og smørbare blandingsprodukter som Kærgården. Typisk kan smør holde sig i mindst en måned i fryseren. Herefter kan det begynde at miste noget af smagen. Saltet smør vil typisk kunne holde endnu længere.

Kan man fryse æg?

Ja, som udgangspunkt kan æg godt fryses. Skal du fryse hele æg, anbefaler vi at du slår æggene ud og pisker dem sammen inden frysning. Du kan også dele æggene og fryse blommer og hvider for sig. Æggehvider holder længst på frost, helt op imod et år. Så hvis du har æggehvider i overskud, så frys dem endelig ned. Æggeblommer bør piskes sammen og fryses med en knsp. salt. Tø altid æg op i køleskabet.

Kan man fryse gær?

Nej du bør ikke fryse gær, da det kan ødelægger gærcellerne, og dermed gærens evne til at hæve. Har du problemer med at få brugt dit gær, kan du i stedet bruge tørgær, der har noget længere holdbarhed end frisk gær.

Frugt og grønt – Hvilke frugter og grøntsager kan fryses?

Kan man fryse bananer?

Ja, bananer kan sagtens fryses. Hvis du har bananer i frugtskålen der er blevet overmodne og brune, så tag skallen af, skær dem i passende stykker og kom dem i en bøtte eller frysepose. Bananerne kan for eksempel bruges i en banankage eller direkte fra frost i en smoothie.

Kan man fryse rabarber?

Ja rabarber egner sig godt til at fryse. Skær dem i mindre stykker og kom dem i fryseposer. Du behøver ikke blanchere rabarber inden de fryses ned.

Kan man fryse hyldeblomster?

Ja, vi har med held frosset hyldeblomstskærme ned. Først vaskede vi dem godt, og så kom vi dem i en vakuumpose og så i fryseren. De var stadig fantastiske til at lave hyldeblomstsaft senere på sæsonen.

Færdigtilberedte retter

Der er masser af færdigtilberedte retter du kan lave og efterfølgende fryse ned. Både hele retter eller hvis du har rester fra aftensmaden. Det er dejligt at have rester i fryseren.

Kan man fryse kogte kartofler?

Ja du kan godt fryse tilberedte kartofler ned. Du bør ikke fryse rå kartofler. Retter hvor tilberedte kartofler indgår kan også ofte fryses ned for eksempel biksemad.

Kan man fryse risengrød?

Risengrød der er lavet på mælk kan fryses ned. Hvis du har brugt piskefløde i grøden, er det ikke en god ide at fryse den ned, da piskefløden vil skille. Risengrød kogt med sukker og vanilje, til risalamande kan også fryses ned. Tø risengrøden op i køleskabet eller i koldt vand.

Få opskriften på risengrød her

Kan man fryse kartoffelmos?

Du kan godt fryse færdiglavet kartoffelmos ned, men du kan risikere at konsistensen bliver lidt anderledes når den bliver tøet op igen. Ofte kan det hjælpe med en tur med håndmixeren hvis det sker, og så en klat smør og en sjat mælk under opvarmningen.

Få vores opskrift på kartoffelmos her

Kan man fryse flødekartofler?

Ja du kan godt fryse færdigtilberede flødekartofler ned hvis du har rester tilbage. Du kan også med fordel lave et stort fad flødekartofler, køle dem ned og skære dem ud i mindre portioner inden du fryser dem ned. Så kan du nemt tage en portion op, der passer til hvor mange personer I er.

Få vores opskrifter på flødekartofler der er egnet til frysning her:
Flødekartofler eller Flødekartofler med bacon

Kan man fryse hjemmelavet hyldeblomstsaft?

Ja det kan man sagtens. Ved at fryse hyldeblomstsaft ned kan du holde på sommerens smage lidt længere. Kom saften i fryseposer eller frys den ned i isterningposer, så kan du nemt komme et par hyldeblomstisterninger i et glas vand og få en skøn saftevand.

Få vores opskrift på hyldeblomstsaft her.

Kan man fryse kogte ris?

Ja, du kan sagtens fryse en rest kogte ris ned. Husk at køle risene helt ned inden de kommer i fryseren. Kom dem i en plastbøtte eller frysepose, og varm dem kort op i mikroovnen med lidt vand når de skal spise.

Se vores opskrift på kogte ris her.

Kan man fryse kogt pasta?

Ja, hvis du har kogt for meget pasta kan du godt fryse resterne ned. Du kan med fordel lige røre pastaen sammen med en skefuld olie, så klistrer den ikke når den bliver tøet op igen. Kom den så i en plastbøtte og i fryseren.

Nødder og kerner

Kan man fryse smuttede mandler?

Ja det kan du sagtens. Kom de smuttede mandler i en lufttæt bøtte eller vakuumpak dem i en pose og så i fryseren med dem. Du kan også fryse mandlerne hakkede. Smuttede mandler holder sig et år i fryseren.

Læs også: Sådan smutter man mandler

Er du i tvivl eller har du et frysetip?

Har du nogen spørgsmål om specifikke retter, råvarer eller ingredienser så er du meget velkommen til at stille dit fryserelaterede spørgsmål i en kommentar herunder.

Har du tips til retter eller råvarer der kan fryses ned? Så læg en kommentar og del dine erfaringer med os andre!

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

4 kommentarer til “Kan det fryses?”

 1. Vil blot gerne spørge om man kan fryse Böklunder pølser man får på glas. Der er 8 stk. i et glas og jeg kan ikke spise så mange på en gang.

  Venlig Hilsen
  Alan Juhl.

  Svar
  • Hej Alan.

   Svaret er ja. Det kan du sagtens. Kom dem i en fryseposer i portioner af 3 eller hvor mange du nu kan spise. Og så skal de bare i fryseren.
   Jeg håber det hjælper dig 🙂 Forresten, så skulle du prøve vores opskrift på pølsegryde, den smager vildt godt!

   Med venlig hilsen og god sommer

   Rasmus – Mad for Madelskere.

   Svar
 2. Kan Gluten og laktosefri tærtedej købt klar til brug fryses? Er der eventuelt ting man skal være opmærksom på?

  Svar
  • Hej Preben

   Jeg det tænker jeg sagtens du kan, jeg har dog ikke prøvet det med lige præcis glutenfri dej. Men anden tærtedej købt færdig kan sagtens fryses ned, så tror ikke det vil være et problem. Jeg vil anbefale dig at lade den tø op i køleskabet natten over inden den skal bruges. God fornøjelse!

   Svar

Skriv en kommentar


Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.