Der kan være mange fordele i at fryse forskellige fødevarer eller færdige retter. De holder bedre, og det kan spare dig både tid, plads i køleskabet og penge på kontoen hvis du for eksempel laver store portioner af aftensmaden og fryser den ned.

Det er dog nogle gange svært at vide hvilke fødevarer og retter det er gode at fryse ned. Du kender måske at stå med en rest af noget og tænke “Kan det fryses?” Derfor har vi lavet denne store fryser-guide, hvor du nemt kan se hvilke ting du kan fryse.
Hvad kan man fryse ned?
Ja du kan sagtens fryse en rest piskefløde ned til senere brug. Fløde der har været frossent er dog ikke godt til at piske flødeskum af, men du kan bruge det i supper, gryderetter, bagværk eller desserter.
Et godt tip er at fryse fløde ned i isterningposer, så kan du nemt tage et par terninger op til din gryderet eller sovs.
Ja ost kan godt fryses. Revet ost eller skæreost med et fedtindhold på mindst 25% egner sig til at blive frosset. Ved frysning stopper ostens modning, og det kan betyde en forringelse i kvaliteten. Nedfrosset ost skal tøs op i køleskab for at undgå at osten smuldrer efterfølgende.
Ost der har været frosset kan med fordel bruges i madretter eller som gratineringsost oven på retter. Her kan du med fordel rive osten inden den fryses ned i passende portioner.
Ja du kan godt fryse mælk ned. Hvis du har en rest mælk tilbage du ikke får drukket, kan den godt kommer i fryseren. Når den tør op, smager den ikke som frisk mælk, og derfor kan du med fordel bruge den i madretter.
Ja du kan fryse både rigtig smør og smørbare blandingsprodukter som Kærgården. Typisk kan smør holde sig i mindst en måned i fryseren. Herefter kan det begynde at miste noget af smagen. Saltet smør vil typisk kunne holde endnu længere.
Ja, som udgangspunkt kan æg godt fryses. Skal du fryse hele æg, anbefaler vi at du slår æggene ud og pisker dem sammen inden frysning. Du kan også dele æggene og fryse blommer og hvider for sig. Æggehvider holder længst på frost, helt op imod et år. Så hvis du har æggehvider i overskud, så frys dem endelig ned. Æggeblommer bør piskes sammen og fryses med en knsp. salt. Tø altid æg op i køleskabet.
Nej du bør ikke fryse gær, da det kan ødelægger gærcellerne, og dermed gærens evne til at hæve. Har du problemer med at få brugt dit gær, kan du i stedet bruge tørgær, der har noget længere holdbarhed end frisk gær.
Ja, bananer kan sagtens fryses. Hvis du har bananer i frugtskålen der er blevet overmodne og brune, så tag skallen af, skær dem i passende stykker og kom dem i en bøtte eller frysepose. Bananerne kan for eksempel bruges i en banankage eller direkte fra frost i en smoothie.
Ja rabarber egner sig godt til at fryse. Skær dem i mindre stykker og kom dem i fryseposer. Du behøver ikke blanchere rabarber inden de fryses ned.
Ja, vi har med held frosset hyldeblomstskærme ned. Først vaskede vi dem godt, og så kom vi dem i en vakuumpose og så i fryseren. De var stadig fantastiske til at lave hyldeblomstsaft senere på sæsonen.
Der er masser af færdigtilberedte retter du kan lave og efterfølgende fryse ned. Både hele retter eller hvis du har rester fra aftensmaden. Det er dejligt at have rester i fryseren.
Ja du kan godt fryse tilberedte kartofler ned. Du bør ikke fryse rå kartofler. Retter hvor tilberedte kartofler indgår kan også ofte fryses ned for eksempel biksemad.
Risengrød der er lavet på mælk kan fryses ned. Hvis du har brugt piskefløde i grøden, er det ikke en god ide at fryse den ned, da piskefløden vil skille. Risengrød kogt med sukker og vanilje, til risalamande kan også fryses ned. Tø risengrøden op i køleskabet eller i koldt vand.
Få opskriften på risengrød her
Du kan godt fryse færdiglavet kartoffelmos ned, men du kan risikere at konsistensen bliver lidt anderledes når den bliver tøet op igen. Ofte kan det hjælpe med en tur med håndmixeren hvis det sker, og så en klat smør og en sjat mælk under opvarmningen.
Få vores opskrift på kartoffelmos her
Ja du kan godt fryse færdigtilberede flødekartofler ned hvis du har rester tilbage. Du kan også med fordel lave et stort fad flødekartofler, køle dem ned og skære dem ud i mindre portioner inden du fryser dem ned. Så kan du nemt tage en portion op, der passer til hvor mange personer I er.
Få vores opskrifter på flødekartofler der er egnet til frysning her:
Flødekartofler eller Flødekartofler med bacon
Ja det kan man sagtens. Ved at fryse hyldeblomstsaft ned kan du holde på sommerens smage lidt længere. Kom saften i fryseposer eller frys den ned i isterningposer, så kan du nemt komme et par hyldeblomstisterninger i et glas vand og få en skøn saftevand.
Få vores opskrift på hyldeblomstsaft her.
Ja, du kan sagtens fryse en rest kogte ris ned. Husk at køle risene helt ned inden de kommer i fryseren. Kom dem i en plastbøtte eller frysepose, og varm dem kort op i mikroovnen med lidt vand når de skal spise.
Se vores opskrift på kogte ris her.
Ja, hvis du har kogt for meget pasta kan du godt fryse resterne ned. Du kan med fordel lige røre pastaen sammen med en skefuld olie, så klistrer den ikke når den bliver tøet op igen. Kom den så i en plastbøtte og i fryseren.
Er du i tvivl eller har du et frysetip?
Har du nogen spørgsmål om specifikke retter, råvarer eller ingredienser så er du meget velkommen til at stille dit fryserelaterede spørgsmål i en kommentar herunder.
Har du tips til retter eller råvarer der kan fryses ned? Så læg en kommentar og del dine erfaringer med os andre!
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her