Hyldeblomstsaft smager af sol og sommer. Det er nemt at lave, og kan sagtens fryses ned, så du kan gemme sommeren lidt længere. Saften er perfekt til saftevand, eller den kan bruges i drinks med gin eller rom, til for eksempel en lækker hyldeblomst-mojito. Find opskriften her.

Sæson for hyldeblomster
Det er lige nu du skal ud og plukke hyldeblomster, de er på sit højeste, og før vi ser os om er de væk igen. De har været tidligt fremme i år, og jeg har allerede nået den første portion hyldeblomstsaft – forhåbentlig når jeg en mere i år, selvom der allerede er en del i fryseren. Det er dejligt at have saft til sommerens is, kager og selvfølgelig saftevand og drinks med hyldeblomst.
Du kan som regel finde hyldeblomster fra juni til midten af juli. Hyldeblomster er at finde næsten overalt – her i den sønderjyske landsdel, har vi dem i hvert fald i overflod, og der er rigelidt til alle. Så det er bare med at komme ud og lede efter de gode plukkesteder.
Hvordan laver man hyldeblomstsaft?
Det er heldigvis ikke svært at lave hyldeblomstsaft, man skal blot væbne sig med lidt tålmodighed. Processen tager nemlig et par dag.
Først skal man selvfølgelig ud og plukke hyldeblomster. Til saften skal du bruge:
- Hyldeblomster
- Citroner
- Vand
- Sukker
- Citronsyre, købes i breve i supermarkedet.
Det er ganske enkelt. Hyldeblomstskærme og citronskiver kommes i en gryde eller bøtte. Herefter koger du vand, sukker og citronsyre op, og hælder det over hyldeblomster og citronskiver i gryden. Så skal saften trække nogle dage i køleskabet. 3-4 dage plejer det at tage. Der skal lige røres rundt i gryden en gang om dagen. Herefter sies saften, og så er den klar til at blande op og drikke.
Hyldeblomstsaft opskrift
Her er vores opskrift på hyldeblomstsaft, lige som vi bedst kan lide den. Lige tilpas sød og med lidt syre fra citronerne. Og så skal den bare drikkes med vand eller danskvand og masser af isterninger på terrassen en varm sommerdag.
Som saftevand anbefaler jeg at du blander den koncentrerede saft op med 3-4 dele vand.
Når du har siet din saft, så bør du gemme alle de “brugte” hyldeblomster og citroner du sier fra. Du kan enten lave en lækker marmelade ved at blende det hele og herefter koge det op i en gryde med lidt hyldeblomstsaft og sukker til en dejlig marmelade, eller du kan komme det hele i en pose i fryseren, og komme det inden i kyllingen næste gang I skal grille sådan en. Det giver en dejlig smag.

Hyldeblomstsaft opskrift
Ingredienser
- 50 store hyldeblomstskærme
- 2 citroner, økologiske
- 1,5 l vand
- 1 kg sukker
- 40 g citronsyre
Sådan gør du
- Skyl hurtigt hyldeblomsterne eller ryst dem godt for at få evt. smådyr ud. Klip de grove stænger fra, og kom blomsterne i en stor gryde eller plastbøtte
- Skær citronerne i skiver, og læg dem oveni gryden.
- Kog vandet op, tilsæt sukker og citronsyre og rør rundt til det er opløst. Hæld det kogende vand over hyldeblomsterne og citronerne.
- Lad saften køle lidt ned, og sæt den i køleskabet i 3-4 dage. Rør rundt en gang om dagen.
- Efter 4 dage sier du blomsterne og citronerne fra, så du kun har ren saft tilbage. Hvis du vil have saften helt klar, så si den igennem et klæde, jeg bruger bare en almindelig si.
- Hæld saften på skoldede atamonskyllede flasker eller frys den ned hvis du ikke drikker den med det samme.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvis du er i hyldeblomst-humør, så vil jeg anbefale dig at prøve at fritere nogle af dine hyldeblomster. Friterede hyldeblomster smager SÅ godt af sol og sommer, og de spises med flormelis på.
Serveringforslag
- Bland op med vand i forholdet 1:4 og server som saftevand.
- Bland op med danskvand for en boblende sommerdrink.
- Bland op med Verdi eller Asti for en lækker mousserende hyldeblomstvin.
- Frys ned i isterningposer, så kan du altid smide et par terninger i et glas vand, danskvand eller vin.
Holdbarhed
Hvis du hælder din færdige saft på flasker der er skoldet og skyllet i atamon, så kan den nemt holde i flere måneder eller længere i køleskabet. Jeg synes dog bedst om at fryse den færdige saft ned. Et smart trick er at fryse den i isterningbakker eller -poser, så kan man altid lige smide et par terninger i et glas vand, danskvand eller måske asti når de varme sommerdage melder sig. Så har du kolde drikkevarer der smager dejligt.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her