Hyldeblomstsaft smager af sol og sommer. Det er nemt at lave, og kan sagtens fryses ned, så du kan gemme sommeren lidt længere. Saften er perfekt til saftevand, eller den kan bruges i drinks med gin eller rom, til for eksempel en lækker hyldeblomst-mojito. Find opskriften på hjemmelavet hyldeblomstdrik her.
Sæson for hyldeblomster
Det er lige nu du skal ud og plukke hyldeblomster, de er på sit højeste, og før vi ser os om er de væk igen. Nogle år er de tidligt fremme, og så er det bare med at komme afsted, de blomstrer nemlig ikke ret længe, så man skal ikke gå og overveje det alt for længe før man kaster sig ud i projektet.
Saften kan sagtens gemmes eller fryses ned til senere på sommeren. Det er dejligt at have saft til sommerens is, kager og selvfølgelig saftevand og drinks med hyldeblomst.
Du kan som regel finde hyldeblomster fra juni til midten af juli. Omkring Sankt Hans plejer at være et rigtig godt tidspunkt at høste dem på.
Hyldeblomster er at finde næsten overalt – her i den Sønderjyske landsdel, har vi dem i hvert fald i overflod, og der er rigelidt til alle. Så det er bare med at komme ud og lede efter de gode plukkesteder.
Ingrediensnoter
Hyldeblomster – Dem skal du selv ud og plukke i haven eller naturen. Der er heldigvis ret mange, så det burde være til at finde hvis du går en tur rundt i nærheden af hvor du bor.
Citroner – Det skal være økologiske citron, da de kommer i med skal og det hele, og vi selvfølgelig gerne vil undgå sprøjtemidler i saften.
Vand – Bare helt almindeligt vand.
Sukker – Almindeligt hvidt sukker.
Citronsyre – Købes i breve i supermarkedet, og er med til at få den intense smag frem i saften.
Hvordan laver man hyldeblomstsaft?
Det er heldigvis ikke svært at lave hyldeblomstsaft, man skal blot væbne sig med lidt tålmodighed. Processen tager nemlig et par dag.
Først skal man selvfølgelig ud og plukke hyldeblomster.
Derefter er det ganske enkelt. Hyldeblomstskærme og citronskiver kommes i en gryde eller bøtte. Herefter koger du vand, sukker og citronsyre op, og hælder det over hyldeblomster og citronskiver i gryden.
Så skal saften trække nogle dage i køleskabet. 3-4 dage plejer det at tage. Der skal lige røres rundt i gryden en gang om dagen. Herefter sies saften, og så er den klar til at blande op med vand og drikke.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan blande den med almindeligt vand eller danskvand. Brug her 3-4 dele vand til 1 del saft. Så får du en dejlig saftevand. Du kan også blande lidt hyldeblomstsaft i et glas mousserende vin og få en dejlig forfriskende sommerdrink.
Når du har siet din saft, så bør du gemme alle de “brugte” hyldeblomster og citroner du sier fra. Du kan enten lave en lækker marmelade ved at blende det hele og herefter koge det op i en gryde med lidt hyldeblomstsaft og sukker til en dejlig marmelade, eller du kan komme det hele i en pose i fryseren, og komme det inden i kyllingen næste gang I skal grille sådan en. Det giver en dejlig smag.
Hvis du hælder din færdige saft på flasker der er skoldet og skyllet i vodka eller atamon, så kan den nemt holde i flere måneder eller længere i køleskabet.
Jeg synes dog bedst om at fryse den færdige saft ned. Et smart trick er at fryse den i isterningbakker eller -poser, så kan man altid lige smide et par terninger i et glas vand, danskvand eller måske Asti når de varme sommerdage melder sig. Så har du kolde drikkevarer der smager dejligt.
Ja det kan du sagtens. Frys det i plastflasker, fryseposer eller måske i isterningsposer, så er det nemt at lave kold saftevand hele sommeren.
Andre hyldeblomstopskrifter du måske vil synes om
- Friterede hyldeblomster i pandekagedej
- Hyldeblomst-kylling
- Hyldeblomst Gin Hass
- Hyldeblomstsirup
- Hyldeblomstsaft med rabarber
Tips og tricks til opskriften
- Ryst bare blomsterskærmene lidt, for at ryste dyr ud af blomsterne. Du kan også skylle dem meget hurtigt, men det skyller altså også noget af den gode smag ud. Så undgå det hvis du kan.
Serveringsforslag
- Bland op med vand i forholdet 1:4 og server som saftevand.
- Bland op med danskvand for en boblende sommerdrink.
- Bland op med Verdi eller Asti for en lækker mousserende hyldeblomstvin.
- Frys ned i isterningposer, så kan du altid smide et par terninger i et glas vand, danskvand eller vin.
Elsker du at lave saft og juice selv?
Prøv også vores opskrift på Hjemmelavet ingefærshot med citron og mynte
Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstdrik
Her er vores opskrift på hyldeblomstsaft, lige som vi bedst kan lide den. Lige tilpas sød og med lidt syre fra citronerne. Og så skal den bare drikkes med vand eller danskvand og masser af isterninger på terrassen en varm sommerdag.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften hvis du også vil lave din egen saft af hyldeblomster.
Hyldeblomstsaft
Ingredienser
- 50 store hyldeblomstskærme
- 2 citroner, økologiske
- 1,5 l vand
- 1 kg sukker
- 40 g citronsyre
Sådan gør du
- Skyl hurtigt hyldeblomsterne eller ryst dem godt for at få evt. smådyr ud. Klip de grove stænger fra, og kom blomsterne i en stor gryde eller plastbøtte50 store hyldeblomstskærme
- Skær citronerne i skiver, og læg dem oveni gryden.2 citroner
- Kog vandet op, tilsæt sukker og citronsyre og rør rundt til det er opløst. Hæld det kogende vand over hyldeblomsterne og citronerne.1,5 l vand, 1 kg sukker, 40 g citronsyre
- Lad saften køle lidt ned, og sæt den i køleskabet i 3-4 dage. Rør rundt en gang om dagen.
- Efter 4 dage sier du blomsterne og citronerne fra, så du kun har ren saft tilbage. Hvis du vil have saften helt klar, så si den igennem et klæde eller et kaffefilter.
- Hæld saften på skoldede flasker der er skyllet i vodka eller atamon, eller frys den ned hvis du ikke drikker den med det samme.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 21. juni 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her