Populært:

Madformadelskere / Drikkevarer / Hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft

5

/5

4 days 30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

4 days 30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Hyldeblomstsaft smager af sol og sommer. Det er nemt at lave, og kan sagtens fryses ned, så du kan gemme sommeren lidt længere. Saften er perfekt til saftevand, eller den kan bruges i drinks med gin eller rom, til for eksempel en lækker hyldeblomst-mojito. Find opskriften på hjemmelavet hyldeblomstdrik her.

hjemmelavet hyldeblomstsaft i saftflasker med glas med hyldeblomstdrik og isterninger på en sommerdag

Sæson for hyldeblomster

Det er lige nu du skal ud og plukke hyldeblomster, de er på sit højeste, og før vi ser os om er de væk igen. Nogle år er de tidligt fremme, og så er det bare med at komme afsted, de blomstrer nemlig ikke ret længe, så man skal ikke gå og overveje det alt for længe før man kaster sig ud i projektet.

Saften kan sagtens gemmes eller fryses ned til senere på sommeren. Det er dejligt at have saft til sommerens is, kager og selvfølgelig saftevand og drinks med hyldeblomst.

Du kan som regel finde hyldeblomster fra juni til midten af juli. Omkring Sankt Hans plejer at være et rigtig godt tidspunkt at høste dem på.

Hyldeblomster er at finde næsten overalt – her i den Sønderjyske landsdel, har vi dem i hvert fald i overflod, og der er rigelidt til alle. Så det er bare med at komme ud og lede efter de gode plukkesteder.

hjemmelavet hyldeblomstsaft i flasker med glas med saftevand

Ingrediensnoter

Hyldeblomster – Dem skal du selv ud og plukke i haven eller naturen. Der er heldigvis ret mange, så det burde være til at finde hvis du går en tur rundt i nærheden af hvor du bor.

Citroner – Det skal være økologiske citron, da de kommer i med skal og det hele, og vi selvfølgelig gerne vil undgå sprøjtemidler i saften.

Vand – Bare helt almindeligt vand.

Sukker – Almindeligt hvidt sukker.

Citronsyre – Købes i breve i supermarkedet, og er med til at få den intense smag frem i saften.

Hvordan laver man hyldeblomstsaft?

Det er heldigvis ikke svært at lave hyldeblomstsaft, man skal blot væbne sig med lidt tålmodighed. Processen tager nemlig et par dag.

Først skal man selvfølgelig ud og plukke hyldeblomster.

Derefter er det ganske enkelt. Hyldeblomstskærme og citronskiver kommes i en gryde eller bøtte. Herefter koger du vand, sukker og citronsyre op, og hælder det over hyldeblomster og citronskiver i gryden.

Så skal saften trække nogle dage i køleskabet. 3-4 dage plejer det at tage. Der skal lige røres rundt i gryden en gang om dagen. Herefter sies saften, og så er den klar til at blande op med vand og drikke.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

glas med hjemmelavet hyldeblomstsaft

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal jeg blande saften op med?

Du kan blande den med almindeligt vand eller danskvand. Brug her 3-4 dele vand til 1 del saft. Så får du en dejlig saftevand. Du kan også blande lidt hyldeblomstsaft i et glas mousserende vin og få en dejlig forfriskende sommerdrink.

Kan jeg bruge de brugte hyldeblomster til noget?

Når du har siet din saft, så bør du gemme alle de “brugte” hyldeblomster og citroner du sier fra. Du kan enten lave en lækker marmelade ved at blende det hele og herefter koge det op i en gryde med lidt hyldeblomstsaft og sukker til en dejlig marmelade, eller du kan komme det hele i en pose i fryseren, og komme det inden i kyllingen næste gang I skal grille sådan en. Det giver en dejlig smag.

Hvad er holdbarheden på hjemmelavet hyldeblomstsaft?

Hvis du hælder din færdige saft på flasker der er skoldet og skyllet i vodka eller atamon, så kan den nemt holde i flere måneder eller længere i køleskabet.

Jeg synes dog bedst om at fryse den færdige saft ned. Et smart trick er at fryse den i isterningbakker eller -poser, så kan man altid lige smide et par terninger i et glas vand, danskvand eller måske Asti når de varme sommerdage melder sig. Så har du kolde drikkevarer der smager dejligt.

Kan man fryse hyldeblomstsaft?

Ja det kan du sagtens. Frys det i plastflasker, fryseposer eller måske i isterningsposer, så er det nemt at lave kold saftevand hele sommeren.

Andre hyldeblomstopskrifter du måske vil synes om

hyldeblomstdrik af friske hyldeblomster

Tips og tricks til opskriften

  • Ryst bare blomsterskærmene lidt, for at ryste dyr ud af blomsterne. Du kan også skylle dem meget hurtigt, men det skyller altså også noget af den gode smag ud. Så undgå det hvis du kan.

Serveringsforslag

  • Bland op med vand i forholdet 1:4 og server som saftevand.
  • Bland op med danskvand for en boblende sommerdrink.
  • Bland op med Verdi eller Asti for en lækker mousserende hyldeblomstvin.
  • Frys ned i isterningposer, så kan du altid smide et par terninger i et glas vand, danskvand eller vin.

Elsker du også hyldeblomster?

Hvis du også er i hyldeblomst-humør, så vil jeg anbefale dig at prøve at fritere nogle af dine hyldeblomster. Friterede hyldeblomster smager SÅ godt af sol og sommer, og de spises med flormelis på.
hjemmelavet hyldeblomstsaft i flasker med glas
hyldeblomstsaft i glas med flasker bagved

Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstdrik

Her er vores opskrift på hyldeblomstsaft, lige som vi bedst kan lide den. Lige tilpas sød og med lidt syre fra citronerne. Og så skal den bare drikkes med vand eller danskvand og masser af isterninger på terrassen en varm sommerdag.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften hvis du også vil lave din egen saft af hyldeblomster.

hjemmelavet hyldeblomstsaft i saftflasker med glas med hyldeblomstdrik og isterninger på en sommerdag
5 fra 2 stemmer

Hyldeblomstsaft

Opskrift på hyldeblomstsaft
Klassisk hyldeblomstsaft der smager af sol og sommer. En lækker og nem hyldeblomstdrik, også kaldet Blost, som du selv kan lave i starten af sommeren når hyldeblomsterne blomstrer.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Trækketid 4 days
Samlet tid 4 days 30 minutter
Ret Drikkevarer
Køkken Dansk
Antal 2 liter
Kalorier 1966 kcal

Ingredienser

  • 50 store hyldeblomstskærme
  • 2 citroner, økologiske
  • 1,5 l vand
  • 1 kg sukker
  • 40 g citronsyre

Sådan gør du

  • Skyl hurtigt hyldeblomsterne eller ryst dem godt for at få evt. smådyr ud. Klip de grove stænger fra, og kom blomsterne i en stor gryde eller plastbøtte
    50 store hyldeblomstskærme
  • Skær citronerne i skiver, og læg dem oveni gryden.
    2 citroner
  • Kog vandet op, tilsæt sukker og citronsyre og rør rundt til det er opløst. Hæld det kogende vand over hyldeblomsterne og citronerne.
    1,5 l vand, 1 kg sukker, 40 g citronsyre
  • Lad saften køle lidt ned, og sæt den i køleskabet i 3-4 dage. Rør rundt en gang om dagen.
  • Efter 4 dage sier du blomsterne og citronerne fra, så du kun har ren saft tilbage. Hvis du vil have saften helt klar, så si den igennem et klæde eller et kaffefilter.
  • Hæld saften på skoldede flasker der er skyllet i vodka eller atamon, eller frys den ned hvis du ikke drikker den med det samme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1Liter ublandet saftKalorier: 1966kcalKulhydrater: 510gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 1gNatrium: 45mgKalium: 149mgFibre: 3gSukker: 502gC-vitamin: 57mgCalcium: 51mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 21. juni 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.