En gammel dansk ret er friterede hyldeblomster i pandekagedej, som også kaldes noget så smukt som hyldekærester. Det er super lækkert, og et tegn på sol og sommer herhjemme. Det er skønt at gå en tur og plukke de velduftende klaser, for så at komme hjem og friturestege dem på terrassen.

Et dejligt familieprojekt
Weekend og udsprungne hyldeblomster betyder selvfølgelig friterede hyldeblomster i pandekagedej. Det er en hyggelig aktivitet at plukke hyldeblomster sammen hele familien, og lige præcis i denne her version er vores børn særligt glade for de store hvide skærme.
Når hyldeblomsterne bliver dyppet i pandekagedej, og stegt sprøde i frituren smager de bare af sol og sommer. Og drysset med flormelis bliver hyldeblomstpandekager bare endnu bedre.
Pluk evt. nogle ekstra så kan du også lave hyldeblomstsaft, det smager nemlig også helt fantastisk.
Her har det regnet i dag, men vi har stået på terrassen og friteret hyldeblomster og på trods af regn og tordenvejr, så hyggede vi os rigtig meget – heldigvis er terrassen overdækket.

Ingrediensnoter
Hyldeblomster – Vælg de største skærme du kan finde. Jo større, jo mere dessert, og jo nemmere er de at få stegt. Husk at klippe dem af med en lang stilk, så der er noget at holde i.
Pandekagedej – Dejen her består af mælk, øl (erstattes med vand eller hyldeblomstsaft), æg, hvedemel, vanilje og sukker. Det er en ganske almindelig pandekagedej.
Solsikkeolie – Solsikkeolie eller fritureolie, det skal bruges til at fritere de lækre hyldeblomstpandekager i.
Hvordan laver man friterede hyldeblomster?
Fremgangsmåden er ret enkel, og det tager ikke lang tid at lave.
Alle ingredienserne til pandekagedejen piske godt sammen, og så har dejen godt at lige at hvile lidt i køleskabet. Herefter dyppes hyldeblomsterne i dej og dybsteges i varm olie.
Lad dem dryppe af på køkkenrulle og server dem drysset med flormelis.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Ofte stillede spørgsmål
Et drys flormelis er et must til disse hyldeblomstpandekager. Du kan også servere dem med vaniljeis, som en dejlig dessert, eller med lidt sød marmelade eller kompot.
Jeg vil ikke anbefale at lave dem i god tid. Når de kommer op af fritureolien og er dryppet af men stadig er lune, så er de allerbedst. De skal gerne være sprøde i dejen, og hvis de ligger for længe vil dejen blive blød.
Andre hyldeblomstopskrifter du måske vil synes om
- Hyldeblomst Gin Hass
- Hyldeblomstsirup
- Hyldeblomstsaft med rabarber
- Hyldeblomstsaft – Blost
- Hyldeblomst-kylling

Elsker du denne opskrift?
Prøv også vores opskrift på Friteret ananas
Opskrift på hyldeblomster i pandekagedej
Her er vores opskrift på friterede hyldeblomster i pandekagedej. De er nemme at lave, og så smager de fantastisk. Vi står gerne udenfor og laver det på et gasblus ved vores grill. Det er fordi vi ikke er så begejstrede for friturelugten indenfor, men du kan sagtens lave dem indenfor på komfuret. Husk at tænde for emhætten!
I vores opskrift bruger vi øl, det gør vi også når vi laver pandekager. Men hvis du ikke vil bruge øl i opskriften, kan du erstatte det med vand eller hvis du allerede har lavet hyldeblomstsaft, så kan du bruge fortyndet hyldeblomstsaft for at fremhæve smagen af hyldeblomst.
Når du skal lave friterede hyldeblomster, så pluk dem med en lidt lang stilk. Den skal du nemlig bruge til at holde fast i når de friteres. Brug evt. en tang til at holde fast i stilken med, når du kommer hyldeblomstskærmene i den varme olie, og steg dem en af gangen. Det kan godt bruse op når de kommes i, så være lidt forsigtig og hold børnene lidt på afstand.

Friterede hyldeblomster
Ingredienser
- 8 store hyldeblomstskærme
Pandekagedej:
- 1 dl mælk
- 1,5 dl øl, kan erstattes med vand eller hyldeblomstsaft
- 2 æg
- 80 g hvedemel
- 1 tsk vaniljepasta
- 2 spsk sukker
Til stegning:
- 1 l solsikkeolie
Til servering:
- Flormelis
Sådan gør du
- Pisk alle ingredienser til pandekagedejen godt sammen. Stil pandekagedejen på køl i ca. 30 minutter.
- Varm i mens olien op i en gryde. Tjek om olien er klar med en tandstik af træ. Hvis det syder rundt om tandstikken, er olien varm.
- Steg en blomsterskærm af gangen. Start med at ryst den, så evt. små dyr falder ud. Dyp den i pandekagedejen, og kom den i den varme olie. Hold i stænglen med en tang eller en gaffel mens den bliver stegt gylden og sprød i olien. Læg den herefter på fedtsugende papir. Fortsæt til du har stegt alle blomsterskærmene.
- Drys med flormelis og server straks.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ️♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 15. juni 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her