Gammeldags grydestegt kylling med brun sovs er en af vores yndlingsretter når det kommer til de gode gamle danske klassikere. En saftig og mør grydekylling, og så selvfølgelig med kartofler og masser sovs til, så bliver det ikke meget bedre. Læs med her og få vores opskrift.
Klassisk mormor-mad
Mormormad, der er nu noget over det! Og heldigvis, så er der mange af de gamle klassiske retter der hænger ved hjemme hos os. Selvom grydestegt kylling med skilt sovs er en forholdsvis gammel “opfindelse” så er den på menuen i mange danske hjem, og det er der en rigtig god grund til.
Det smager fantastisk! og der er faktisk slet ikke så meget arbejde i at lave det helt fra bunden selv. Man skal selvfølgelig bruge en ordentlig kylling, jeg plejer at gå efter fritgående, de har en bedre smag og struktur i kødet. Prisen er lidt højere, men det er det hele værd.
Og så er der sovsen! Skal den være skilt eller.. Jeg foretrækker faktisk at jævne den en smule, så den hænger bedre ved kartoflerne, men det er en smagssag og er man mere til traditionel skilt sovs, så lader man bare være med at jævne. Så er der tilbehøret, kartofler er bedst som nyopgravede, og det er da også her at en grydestegt kylling med det hele er allerbedst! Men også omkring påske er der mange der laver en “påskekylling” i gryden, og serverer til påskemiddagen.
Man skal prøve at lave en gammeldaws kylling i gryde, fordi det smager fantastisk og fordi vi skal værne om de gamle retter, som denne grydekylling jo er.
Ingrediensnoter
Kylling – Man skal helt klart købe en kvalitetskylling, der er mere smag og struktur i kødet. En økologisk fritgående kylling er at foretrække, men alle slags kan bruges.
Frisk persille – Også et af hovedelementerne, masser af frisk persille.
Hønsebouillon – Her kan man sagtens bruge en terning, men skulle man have en rest fond stående i fryseren, så er det klart at foretrække.
Ribsgele – Ja, ribsgele. Det kan noget med sovs. Jeg bruger det som erstatning for sukker og det skal bruges til at balancere smagen på sovsen, og give den gode smag.
Hvordan laver man Gammeldags grydestegt kylling?
Her kommer der en kort gennemgang af hvordan man laver en grydestegt kylling med sovs. Der er en smule forberedelse, men når den først er i gryden, så passer den stort set sig selv.
Husk at du kan finde den fulde opskrift nederst på siden.
Den rensede kylling krydres først med salt og peber hvorefter en fyldes med frisk persille. Kyllingen brunes herefter af i rigeligt smør hvorefter der tilsættes hønsebouillon til gryden. Kyllingen simres under låg hvorefter der tilsættes fløde til retten, der igen får lov til at simre en smule mere.
Kyllingen tages op og sovsen smages til med ribsgele efter smag. Der tilsættes en smule kulør til sovsen, der efterfølgende kan jævnes efter ønske.
Kyllingen med sovs serveres med kogte kartofler og hjemmelavet agurkesalat.
Ofte stillede spørgsmål
Det man ikke får spist skal på køl. Det gælder også sovs og kartofler.
Sovsen kan fryses ned, og får man ikke spist kyllingen i løbet af et par dage vil jeg foreslå at man piller skroget og fryser kødet ned. Så har man til en omgang tarteletter eller en hønsesalat.
Ja, man kan også lave retten med en svinemørbrad, det bliver faktisk rigtig godt.
Andre traditionelle danske retter du måske vil synes om
- Dansk bøf med løg
- Flæskesteg med det hele
- Boller i karry – En familiefavorit
- Frikadeller med brun sovs
- Stegt flæsk med persillesovs
Opskrift på den bedste grydekylling
Her kommer vores opskrift på den bedste grydestegte kylling med sovs. Der er masser af den gode smag, og serveret med kartofler, en god hjemmelavet agurkesalat, så er det bare en af de bedste retter i verden!
Gammeldags grydestegt kylling
Ingredienser
- 1 kylling, ca. 1300 gram.
- 2 tsk salt
- Peber
- 1 dl frisk persille
- 1 spsk frisk timian
- 50 g smør
- 5 dl hønsebouillon
- 4 dl piskefløde
- 1 løg
- 1 spsk sovsekulør
- 1 spsk ribsgele
Jævning: Kan udelades
- 2 spsk maizena
- 3 spsk vand
Sådan gør du
- Kyllingen forberedes. Den rengøres indvendigt. Gumpen samt vingespidser klippes af.
- Derefter fordeles halvdelen af saltet indvendigt i kyllingen. Den friske persille kommes ind i kyllingen der derefter snøres sammen med madsnor.
- resten af saltes samt stødt peber efter smag gnides ind i kyllingeskindet.
- I en tykbundet stor gryde smeltes smørret ved middel varme. Løget skrælles og halveres og kommes i smørret sammen med kyllingen der brunes af på all sider.
- Hønsebouillonen tilsættes og der skrues ned for varmen. Kom nu låg på gryden og lad den simre under låg i Ca. 40 minutter med brystsiden op.
- Når der er gået 40 minutter tilsættes fløden og kyllingen simrer herefter igen under låg i Ca. 20 minutter, eller til kernetemperaturen i kyllingen er 75 grader.
- Når kyllingen er færdig tages den op af gryden og holdes varm imedens man laver sovsen.
- Der tilsættes kulør til sovsen samt en god klat ribsgele. Lad sovsen koge op og smag den til med ekstra salt og ribsgele om nødvendigt.
- Sovsen kan herefter jævnes med maizena rørt op i vand. Blandingen piskes i sovsen til konsistensen tykner. Sovsen kan også serveres uden jævning som klassisk skilt sovs.
- Server den grydestegte kylling med kogte kartofler og hjemmelavet agurkesalat.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:
Jeg har ikke prøvet opskriften endnu, men hvilken forret vil være god og ikke tung?
På forhånd tak
Hej Inge
Jeg ville gå med noget med rejer eller skaldyr.
Det kunne være en klassisk rejecocktail eller en skaldyrssalat med lidt flutes til.
God fornøjelse med det.
Kærlig hilsen Tina