Hjem » Aftensmad » Gammeldags grydestegt kylling

Gammeldags grydestegt kylling

Gammeldags grydestegt kylling med brun sovs er en af vores yndlingsretter når det kommer til de gode gamle danske klassikere. En saftig og mør grydekylling, og så selvfølgelig med kartofler og masser sovs til, så bliver det ikke meget bedre. Læs med her og få vores opskrift.

gammeldags grydestegt kylling med sovs, agurkesalat og kartofler drysset med persille

Klassisk mormor-mad

Mormormad, der er nu noget over det! Og heldigvis, så er der mange af de gamle klassiske retter der hænger ved hjemme hos os. Selvom grydestegt kylling med skilt sovs er en forholdsvis gammel “opfindelse” så er den på menuen i mange danske hjem, og det er der en rigtig god grund til.

Det smager fantastisk! og der er faktisk slet ikke så meget arbejde i at lave det helt fra bunden selv. Man skal selvfølgelig bruge en ordentlig kylling, jeg plejer at gå efter fritgående, de har en bedre smag og struktur i kødet. Prisen er lidt højere, men det er det hele værd.

Og så er der sovsen! Skal den være skilt eller.. Jeg foretrækker faktisk at jævne den en smule, så den hænger bedre ved kartoflerne, men det er en smagssag og er man mere til traditionel skilt sovs, så lader man bare være med at jævne. Så er der tilbehøret, kartofler er bedst som nyopgravede, og det er da også her at en grydestegt kylling med det hele er allerbedst! Men også omkring påske er der mange der laver en “påskekylling” i gryden, og serverer til påskemiddagen.

Man skal prøve at lave en gammeldaws kylling i gryde, fordi det smager fantastisk og fordi vi skal værne om de gamle retter, som denne grydekylling jo er.

gammeldags grydestegt kylling med agurkesalat, kartofler og brun sovs

Ingrediensnoter

Kylling – Man skal helt klart købe en kvalitetskylling, der er mere smag og struktur i kødet. En økologisk fritgående kylling er at foretrække, men alle slags kan bruges.

Frisk persille – Også et af hovedelementerne, masser af frisk persille.

Hønsebouillon – Her kan man sagtens bruge en terning, men skulle man have en rest fond stående i fryseren, så er det klart at foretrække.

Ribsgele – Ja, ribsgele. Det kan noget med sovs. Jeg bruger det som erstatning for sukker og det skal bruges til at balancere smagen på sovsen, og give den gode smag.

Hvordan laver man Gammeldags grydestegt kylling?

Her kommer der en kort gennemgang af hvordan man laver en grydestegt kylling med sovs. Der er en smule forberedelse, men når den først er i gryden, så passer den stort set sig selv.

Husk at du kan finde den fulde opskrift nederst på siden.

Den rensede kylling krydres først med salt og peber hvorefter en fyldes med frisk persille. Kyllingen brunes herefter af i rigeligt smør hvorefter der tilsættes hønsebouillon til gryden. Kyllingen simres under låg hvorefter der tilsættes fløde til retten, der igen får lov til at simre en smule mere.

Kyllingen tages op og sovsen smages til med ribsgele efter smag. Der tilsættes en smule kulør til sovsen, der efterfølgende kan jævnes efter ønske.

Kyllingen med sovs serveres med kogte kartofler og hjemmelavet agurkesalat.

Grydekylling med brun sovs og agurkesalat

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man en grydestegt kylling?

Det man ikke får spist skal på køl. Det gælder også sovs og kartofler.

Kan man fryse det ned?

Sovsen kan fryses ned, og får man ikke spist kyllingen i løbet af et par dage vil jeg foreslå at man piller skroget og fryser kødet ned. Så har man til en omgang tarteletter eller en hønsesalat.

Kan jeg bruge andet end kylling?

Ja, man kan også lave retten med en svinemørbrad, det bliver faktisk rigtig godt.

Andre traditionelle danske retter du måske vil synes om

Grydestegt kylling med sovs, kartofler og agurkesalat

Opskrift på den bedste grydekylling

Her kommer vores opskrift på den bedste grydestegte kylling med sovs. Der er masser af den gode smag, og serveret med kartofler, en god hjemmelavet agurkesalat, så er det bare en af de bedste retter i verden!

gammeldags grydestegt kylling med sovs, agurkesalat og kartofler drysset med persille
5 fra 1 stemme

Gammeldags grydestegt kylling

Opskrift på den klassiske danske grydekylling med brun sovs, som serveres med kartofler og agurkesalat. Det er en skøn ret som hele familien med garanti vil elske.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 t 15 min
Samlet tid 1 t 25 min
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 663 kcal

Ingredienser

  • 1 stk kylling, ca. 1300 gram.
  • 2 tsk salt, evt. mere til tilsmagning af sovs
  • Peber, efter smag
  • 1 bdt persille, frisk
  • 1 spsk timian, frisk
  • 50 g smør
  • 5 dl hønsebouillon, evt. bouillonterning samt vand
  • 4 dl piskefløde
  • 1 stk løg
  • 1 spsk kulør
  • 1 spsk ribsgele, evt. mere til tilsmagning

Jævning: Kan udelades

  • 2 spsk maizena
  • 3 spsk vand

Sådan gør du

  • Kyllingen forberedes. Den rengøres indvendigt. Gumpen samt vingespidser klippes af.
    Gammeldags grydestegt kylling step 1
  • Derefter fordeles halvdelen af saltet indvendigt i kyllingen. Den friske persille kommes ind i kyllingen der derefter snøres sammen med madsnor.
  • resten af saltes samt stødt peber efter smag gnides ind i kyllingeskindet.
    Gammeldags grydestegt kylling step 2
  • I en tykbundet stor gryde smeltes smørret ved middel varme. Løget skrælles og halveres og kommes i smørret sammen med kyllingen der brunes af på all sider.
  • Hønsebouillonen tilsættes og der skrues ned for varmen. Kom nu låg på gryden og lad den simre under låg i Ca. 40 minutter med brystsiden op.
    Gammeldags grydestegt kylling step 3
  • Når der er gået 40 minutter tilsættes fløden og kyllingen simrer herefter igen under låg i Ca. 20 minutter, eller til kernetemperaturen i kyllingen er 75 grader.
    Gammeldags grydestegt kylling step 4
  • Når kyllingen er færdig tages den op af gryden og holdes varm imedens man laver sovsen.
  • Der tilsættes kulør til sovsen samt en god klat ribsgele. Lad sovsen koge op og smag den til med ekstra salt og ribsgele om nødvendigt.
  • Sovsen kan herefter jævnes med maizena rørt op i vand. Blandingen piskes i sovsen til konsistensen tykner. Sovsen kan også serveres uden jævning som klassisk skilt sovs.
  • Server den grydestegte kylling med kogte kartofler og hjemmelavet agurkesalat.

Nutrition

Serving: 1personKalorier: 663kcalKulhydrater: 17gProtein: 18gFedt: 59gMættet fedt: 33gTransfedt: 1gKolesterol: 222mgNatrium: 1806mgKalium: 382mgFibre: 1gSukker: 4gA-vitamin: 1999IUC-vitamin: 16mgCalcium: 100mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD gammeldags kylling i gryde, Grydekylling, grydestegt kylling med skilt sovs, grydestegt kylling mormor, Helstegt kylling, Kylling i gryde, Mormormad, sauce til kylling
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.