Madformadelskere / Kager / Blåbærtærte med frangipane

Blåbærtærte med frangipane


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Blåbærtærte med frangipane er en dejlig tærte, som heldigvis også er nem at lave. Den består af en sprød mørdejsbund, sød frangipane med mandelmel, og selvfølgelig masser af friske blåbær. Læs med her og få vores opskrift på en skøn tærte med blåbær.

blåbærtærte med frangipane på tallerken

Nem og lækker tærte med blåbær

Når blåbærene er i sæson fra midt på sommeren og lidt hen i efteråret, så er det bare med at komme i skoven og plukke løs. De lækre bær er nemlig perfekte i kager og tærter.

Vi elsker at plukke blåbær i skoven, og har nogle gode steder i nærheden af hvor vi bor, men hvis man ikke er så heldig, så kan købte blåbær selvfølgelig også sagtens bruges.

Denne tærte består først af en sprød mørdejsbund, som er virkelig nem at lave selv, så kommer der et lag frangipane i når tærtedejen er forbagt, og så toppes tærten med blåbær inden den bages færdig.

Tærten kan serveres lun eller afkølet, for eksempel med vaniljeis, flødeskum eller en syrlig creme fraiche, som er ekstra lækker til den søde tærte.

Du kan bruge den som en eftermiddagskage til kaffen eller servere den som dessert ovenpå et godt måltid mad.

Herhjemme er blåbærtærte altid et hit hos gæsterne, både hos børn og voksne. Den kan sagtens bages nogle timer inden den skal serveres.

blåbærtærte med frangipane med mandler på tallerken med kniv

Ingrediensnoter

Blåbær – Blåbær kan købes i de fleste supermarkeder, eller du kan være heldig at finde dem i naturen.

Mørdej – Mørdej er nemt at lave selv. Især hvis du har en foodprocessor. Den består af smør, mel, flormelis, lidt salt og æg. Hvis du ikke vil lave den selv, kan du også købe en færdig tærtedej i mange supermarkeder.

Frangipane – Frangipane laves med mandler, som først blendes til en helt fin mel. Man kan også købe mandelmel mange steder hvis man foretrækker det. Ud over mandler skal der vanilje, smør, sukker og æg i frangipane-massen.

Hvordan laver man blåbærtærte med frangipane?

Det er heldigvis super nemt at lave denne tærte.

Først skal du lave mørdejen. Det gør man ved at smuldre smørret i hvedemelet. Jeg gør det altid i foodprocessoren, men det kan også sagtens gøres i hånden. Efterfølgende tilsættes flormelis og lidt salt, og så samles dejen hurtigt med et æg. Man må endelig ikke ælte en mørdej.

Dejen rulles ud mellem to stykker bagepapir, og lægges i køleskabet en halv times tid. Herefter kommes den i formen, prikkes med en gaffel og blindbages i ovnen.

I mens mørdejen forbages, kan man lave sin frangipanemasse. Først skal mandlerne blendes fint sammen med vanilje. Smør og sukker piskes luftigt, og æggene piskes i, inden det hele vendes sammen.

Når tærtedejen er klar, fordeles frangipanemassen på bunden, og herefter fordeles blåbærene ovenpå, og trykkes lidt ned.

Så skal tærten bare i ovnen og bages, og herefter kan den tages ud af formen og køle ned. Tærten er lækker at servere både lun og kold.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

blåbærtærte med frangipane

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man blåbærtærte?

Jeg anbefaler at du opbevarer blåbærtærten i køleskabet efter nedkøling. Her kan den fint holde sig saftig i 2-3 dage.

Kan blåbærtærten fryses?

Ja. Du kan sagtens fryse resterne ned, så er der altid et stykke tærte til hvis lækkersulten melder sig.

Kan jeg bruge andet end blåbær?

Vi laver denne tærte med alle mulige slags frugt og bær. Den bliver super god hver eneste gang. Vi har blandt andet bruger æbler, pærer, blommer, kirsebær og hindbær. Kun fantasien sætter grænsen for hvad du kan komme i.

Andre kager og tærter du måske vil synes om

blåbærtærte med frangipane og mørdejsbund på hvid tallerken

Tips og tricks til opskriften

  • Du kan sagtens bruge blåbær fra frost til din blåbærtærte, det kan være den lige skal bage lidt længere, da frosne bær har en tendens til at afgive lidt mere væske.
  • Bag tærten næsten færdig, og kom den i fryseren. Så kan du bage den de sidste 10 minutter når du har tøet den op og lige inden servering. Så er den som nybagt.

Serveringsforslag

  • Server med en kugle god hjemmelavet Vaniljeis
  • Server med en klar flødeskum eller creme fraiche til.

Har du masser af lækre blåbær? Prøv også vores opskrift på Blåbærsirup

blåbærtærte med mandler på tallerken
blåbærtærte med frangipane på tallerken med kniv

Opskrift på nem tærte med blåbær

Her får du vores opskrift på en lækker og nem blåbærtærte med frangipane. Det er en skøn sensommer- og efterårstærte, som du kan servere som en kage til kaffen eller som en dessert.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere denne lækre tærte næste gang du skal have gæster eller bare forkæle familien.

blåbærtærte med frangipane på tallerken
5 fra 1 stemme

Blåbærtærte med frangipane

Opskrift på blåbærtærte med frangipane
Nem blåbærtærte med mandler og friske blåbær. Bunden er en sprød mørdej, og tærten er fyld med sød frangipane med mandler, og selvfølgelig lækre saftige blåbær. Server den med flødeskum, vaniljeis eller creme fraiche.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 50 min
Samlet tid 1 t
Ret Kage
Køkken Dansk
Antal 8 personer
Kalorier 526 kcal

Ingredienser

  • 250 g blåbær

Mørdej

  • 150 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 1 knsp salt
  • 1 æg

Frangipane

  • 100 g mandler
  • 1 vaniljestang
  • 100 g smør, blødt
  • 100 g sukker
  • 2 æg

Sådan gør du

Mørdej

  • Start med at lave mørdejen, da den skal ligge i køleskabet inden den bages.
  • Smuldr smørret i hvedemelet. Det kan du nemt gøre ved at bruge foodprocessoren. Tilsæt flormelis og salt, og saml hurtigt dejen med et æg. Det er vigtigt ikke at ælte dejen, den skal kun lige samles.
    150 g smør, 250 g hvedemel, 50 g flormelis, 1 knsp salt, 1 æg
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og læg dejen i køleskabet i 30-60 minutter.
  • Tænd ovnen på 190 grader over- og undervarme.
  • Tag mørdejen ud af køleskabet, og læg den i en smurt tærteform på 25 cm i diameter. Prik mange huller i bunden med en gaffel, så dampen kan slippe ud. Læg et stykke bagepapir ovenpå tærtedejen og fyld tærten med bagekugler, tørrede bønner eller grødris, og blindbag tærten i 20 minutter ved 190 grader.
  • Forbered i mens frangipane-massen.

Fyld

  • Hak mandlerne og kernerne fra en vaniljestang helt fint i en blender eller minihakker.
    100 g mandler, 1 vaniljestang
  • Pisk smør og sukker luftigt med en elpisker. Tilsæt herefter et æg af gangen, og pisk godt efter hvert æg.
    100 g smør, 100 g sukker, 2 æg
  • Vend mandelmelet sammen med æg, sukker og smør.

Samling

  • Når tærtebunden er blindbagt, fjernes bagekuglerne samt bagepapiret, og tærtebunden fyldes med frangipane. Læg herefter de hele blåbær ovenpå, og tryk dem let ned i frangipane-massen.
  • Bag tærten 30 minutter ved 190 grader.
  • Når tærten er færdigbagt, tages den ud af formen, og køles ned på en rist.
  • Server din blåbærtærte med vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 526kcalKulhydrater: 50gProtein: 8gFedt: 34gMættet fedt: 17gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 11gTransfedt: 1gKolesterol: 129mgNatrium: 274mgKalium: 180mgFibre: 3gSukker: 22gA-vitamin: 887IUC-vitamin: 3mgCalcium: 57mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD blåbærkage, Dessertkage, Efterårsdessert, Efterårskage, Kage med blåbær, sensommer tærte, tærte med blåbær, tærte med frangipane
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.