Der er så mange lækre blommer lige nu, og de er perfekte at bruge en i blommetærte med frangipane. Frangipane er en madelcreme, der laves med mandelmel, og den er sød og passer perfekt til de lidt syrlige blommer. Læs med her og få vores nemme opskrift.
Tærte med blommer og mandler
Blommetærten her er hurtigt blevet en favorit herhjemme.
Den er simpelthen så lækker og afstemt i smagen med de let syrlige blommer og en sød frangipane med mandler.
Derudover så er den bare virkelig nem at lave.
Hvis du ikke lige er til blommer, så kan den også nemt laves med andre frugter eller bær, så du kan altid bikse en lækker frangipanetærte sammen, og bruge det du bedst kan lide eller det der nu lige er i sæson.
Vi har blandt andet lavet den med æble, brombær, blåbær og hindbær, men det er kun fantasien der sætter grænsen for hvad du kan komme i din tærte.
Blommetærten er en skøn efterårstærte, og når blommerne er i sæson her først på efteråret, så er det en kage vi bare skal have bagt herhjemme. Det er nemlig en kage, som hele familien, både børn og voksne, elsker.
Ingrediensnoter
Mørdej – Vi laver en helt klassisk sød mørdej som bund. Den består af hvedemel, smør, flormelis, lidt salt og æg. Den er så hurtig at lave selv, men hvis du ikke har mod på det, kan du også købe den færdig i mange supermarkeder.
Frangipane – Frangipane består af mandler, smør og sukker, lidt vanilje og æg. Det er en form for mandelcreme, hvor mandlerne altså først bliver blendet til en helt fin mandelmel. Du kan faktisk også købe mandelmel i butikkerne, men det er ofte ret dyrt, og det er billigere og ret nemt at lave selv.
Vanilje – Vi bruger en vaniljestang i vores frangipane, men du kan sagtens bruge vaniljepulver eller vaniljepasta i stedet. Du kan også erstatte lidt af sukkeret med vaniljesukker, hvis det lige er det du har i skabet.
Blommer – Vi har købt blommerne her, men hvis du har blommer i haven, eller kender nogen der har, så skal du selvfølgelig bruge dem.
Hvordan laver man blommetærte med frangipane?
Det er slet ikke så svært selv at lave en lækker blommetærte med frangipane.
Det første du skal gøre, er at lave mørdejen, for den skal stå på køl inden den kan bages. Man laver mørdejen ved at smuldre smørret i hvedemel, det gør jeg altid i foodprocessoren, for det er super hurtigt, og herefter tilsættes flormelis og salt. Nu skal dejen samles, den må endelig ikke æltes.
Man samler hurtigt dejen med et æg, og så skal den rulles ud mellem to stykker bagepapir og på køl. Vi vil gerne undgå at ælte dejen, de vi i en mørdej, i modsætning til når vi bager brød, ikke vil have aktiveret for meget gluten. Vi vil nemlig gerne have en sprød og porøs mørdej.
Når dejen er kold, kommes den i en smurt tærteform, og prikkes med en gaffel inden den blindbages i ovnen.
Mens den bager, kan du lave frangipane. Det gør man ved først at blende mandlerne helt fint sammen med vanilje. Så pisker man blødt smør og sukker luftigt, inden man pisker æggene i, og til sidst vender man det fine mandelmel i ægge/sukkermassen.
Når tærten er klar, kommer man sin frangipane i bunden, og fordeler halve blommer uden sten ovenpå. De skal trykkes let ned i frangipanen inden tærten igen skal i ovnen og bages en halv times tid.
Tærten kan serveres lun eller kold, for eksempel med flødeskum, vaniljeis eller creme fraiche til.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Tærter med frangipane, bør opbevares i køleskabet hvis de ikke spises. Her kan de fint holde sig saftige i 2-3 dage.
Ja tærten kan sagtens fryses ned og eventuelt lige lunes i ovnen inden den skal serveres.
Du kan lave denne tærte med stort set alle slags frugt og bær. Prøv den også med æbler, pærer eller forskellige bær for eksempel brombær, blåbær eller hindbær.
Andre blommeopskrifter du måske vil synes om
Tips og tricks til blommetærte med frangipane
- Har du mange blommer i haven, så kan du halvere dem, fjerne stenen og fryse dem ned. Så er det altid nemt at bruge dem i en lækker blommetærte.
- Vil du have en mere efterårsagtig smag? Så prøv at erstatte vaniljen med en lille smule kanel. Blommer og kanel smager også skønt sammen.
- Vil du ikke lave din egen mørdej, så kan du købe færdiglavet mørdej i mange supermarkeder.
- Prøv at lave frangipane med andre nødder, for eksempel pistacienødder eller hasselnødder.
Serveringsforslag
- Server tærten lun med kold vaniljeis som en skøn efterårsdessert med blommer.
- Server tærten med creme fraiche eller flødeskum.
Elsker du denne blommetærte? Prøv også vores Blommekage
Opskrift på nem efterårstærte med blommer
Her får du vores opskrift på en nem og lækker efterårstærte med blommer og vanilje. Den er virkelig nem at lave, og så passer den søde frangipane og de let syrlige blommer så fint sammen.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og bage en dejlig blommetærte med frangipane til din familie. Hvis du har blommer i haven, så er det en opskrift du bliver nød til at prøve.
Blommetærte med frangipane
Ingredienser
- 350 g blommer
Mørdej
- 150 g smør, koldt
- 250 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1 knsp salt
- 1 æg
Frangipane
- 100 g mandler
- 1 vaniljestang
- 100 g smør, blødt
- 100 g sukker
- 2 æg
Sådan gør du
Mørdej
- Start med at lave mørdejen, da den skal ligge i køleskabet inden den bages.
- Smuldr smørret i hvedemelet. Det kan du nemt gøre ved at bruge foodprocessoren. Tilsæt flormelis og salt, og saml hurtigt dejen med et æg. Det er vigtigt ikke at ælte dejen, den skal kun lige samles.150 g smør, 250 g hvedemel, 50 g flormelis, 1 knsp salt, 1 æg
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og læg dejen i køleskabet i 30-60 minutter.
- Tænd ovnen på 190 grader over- og undervarme.
- Tag mørdejen ud af køleskabet, og læg den i en smurt tærteform på 25 cm i diameter. Prik mange huller i bunden med en gaffel, så dampen kan slippe ud. Læg et stykke bagepapir ovenpå tærtedejen og fyld tærten med bagekugler, tørrede bønner eller grødris, og blindbag tærten i 20 minutter ved 190 grader.
- Forbered i mens blommer og frangipane.
Fyld
- Vask blommerne, del dem på midten, og fjern stenen.350 g blommer
- Hak mandlerne og kernerne fra en vaniljestang helt fint i en blender eller minihakker.100 g mandler, 1 vaniljestang
- Pisk smør og sukker luftigt med en elpisker. Tilsæt herefter et æg af gangen, og pisk godt efter hvert æg.100 g smør, 100 g sukker, 2 æg
- Vend mandelmelet sammen med æg, sukker og smør.
Samling
- Når tærtebunden er blindbagt, fjernes bagekuglerne samt bagepapiret, og tærtebunden fyldes med frangipane. Læg herefter de halve blommer ovenpå, og tryk dem let ned i frangipane-massen.
- Bag tærten 30 minutter ved 190 grader.
- Når tærten er færdigbagt, tages den ud af formen, og køles ned på en rist.
- Server din blommetærte med vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her