Madformadelskere / Kager / Tarte tatin

Tarte tatin

5

/5

1 time 15 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Opskrift på den lækre klassiske Tarte Tatin. Bløde karameliserede æbler, masser at lækker karamel, alt sammen på en knasende sprød tærtebund. Så bliver det ikke meget bedre, det skulle da lige være en kugle vaniljeis på toppen. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave en perfekt fransk æbletærte, så læs med her og få vores opskrift.

tarte tatin med æbler, karamel og vanilje på en hvid tallerken med kniv og friske æbler bagved

Fransk æbletærte med karamel

Jeg er meget glad for kage! Det er vidst ingen hemmelighed..

Den klassiske franske tarte tatin er og bliver en af favoritterne. Den smager simpelthen vidunderligt, den perfekte balance imellem, sødt, syrligt og lidt bitterhed fra karamellen. Sammen med de bløde kameliserede æble og den knasende mørdejsbund, så har man efter min mening en af de bedste tærter i verden.

Jeg bruger rigtig meget tid i køkkenet! Og selvom der kan være en ret hektisk stemning, når der er gang i mange gryder og grill på terrassen samtidig, så er det faktisk her jeg stresser allermest af.

Det søde køkken er normalt slet ikke mit område, det plejer at være min søde kone der forkæler hele familien med søde lækkerier fra hele verden.

Men lige præcis tarte tatin plejer jeg at lave, det har jeg gjort i mange år nu, og jeg synes faktisk det er ret sjovt. Tærten er ikke så kompliceret at lave. Der er lige det med karamellen, der har en tildens til meget hurtigt at blive for mørk hvis panden er for varm. Ellers er det faktisk ret nemt. Det kræver en pande der tåler ovn, jeg bruger mine jernpander til det formål, de har en super god varmefordeling og tåler både ovn og grill.

En god tarte tatin kræver gode æbler og den rigtige hjemmelavede tærtedej. Æblerne skal være let syrlige da tærten ellers kan blive noget af en sød oplevelse med alt den karamel æblerne ligger og “svømmer” i. I opskriften endte jeg ud med at bruge hvad der var på lager – Pink Lady – Og det blev faktisk rigtig godt, ellers kan jeg anbefale Belle de Boskoop, der også er et fantastisk lækkert æble.

Tærtedejen, eller mørdejen synes jeg at man skal lave selv fra bunden, men når det så er sagt, så kan man også sagtens også bruge en “købedej” og slippe afsted med et hæderligt resultat.

Som tilbehør til en god Fransk upside down tærte, så kan jeg varmt anbefale en kugle god vaniljeis, det kan bare noget sammen med kamellen, de syrlige æble og den sprøde dej.

tarte tatin med æbler på fad samt æbler og kniv ved siden af

Ingrediensnoter

Æbler – Find en æblesort du godt kan lige, jeg har brugt Pink Lady i opskriften, men ellers er Belle de Boskoop også et godt bud. Faktum er at æblerne helst skal være en smule syrlige da der er meget sukker i tærten.

Sukker – Sukker danner rammen for karamellen og der er ingen vej udenom! Det er ikke en kalorielet tærte, men hold nu op hvor den smager godt.

Smør – Smør giver sammen med sukker karamellen som æblerne skal ligge og hygge sig i.

Vanilje – Jeg kommer vanilje i min tarte tatin. Hel vanilje er halvdyrt efterhånden og det er ikke et must, men det gør noget for smagen.

Mørdej – Lav nu selv mørdejen! Det tager ikke så lang tid og hvis du har en foodprocessor, så tager det ikke mere end et par minutter og så skal den selvfølgelig på køl.

Hvordan laver man fransk Tarte tatin?

Som det første forberedes mørdejen. Smørret smuldres i melet, der tilsættes flormelis, salt samt et æg. Kør det på en foodprocessor til dejen samler sig. Derefter rulles dejen ud imellem 2 stykker bagepapir inden den stilles på køl.

Når dejen står på køl, smeltes sukker på en pande (25 cm i diameter) der tåler ovn. Imens sukkeret smeltes skrælles æblerne og skæres i både og der tilsættes en smule citronsaft så de ikke bruner. Når sukkeret er smeltet og er blevet gyldent tilsættes smørret, rør det sammen til det bliver en sammenhændende karamel og tilsæt den flækkede vaniljestang.

Placer nu æblebådene i et mønster på panden og lad dem simre i karamellen og sluk derefter for panden. Imens panden køler ned forvarmes ovnen. Når panden er kølet ned tages mørdejen ud af køleskabet og lægges over æblerne i panden, pres dejen ned langs kanterne.

Kom panden i den forvarmede ovn til dejen er gylden og bagt. Tag tærten ud og lad den køle lidt af inden den vendes over på en tallerken.

Server den lune tærte med vaniljeis til.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

sprød tarte tatin med æbler og karamel samt vaniljestænger på toppen

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man tarte tatin?

Resterne af tærten skal på køl og kan holde sig i et par dage.

Kan jeg bruge andet end æbler?

Ja, prøv med blommer, bananer, pærer og andre frugter.

Andre retter du måske vil synes om

fransk tarte tatin æbletærte med karamel og vanilje på fad

Tips og tricks til tarte tatin

  • Husk at bruge en pande der kan tåle at gå i ovnen.
  • Brug syrlige æbler.
  • Pas på med for høj varme til at starte med, ellers brænder dit sukker på.
  • Lav op til 2 dage i forvejen. Den kan sagtens holde sig på køl.

Serveringsforslag

  • Server med en god vaniljeis til, gerne af den hjemmelavede slags.
  • Server med en klat flødeskum eller creme fraiche til.

Elsker du denne tærte? Prøv også vores opskrift på Æblekage med kanel

fransk æbletærte som kaldes tarte tatin med karamel
fransk tarte tatin med æbler og karamel

Opskrift på fransk æble-tarte tatin

Opskrift på den klassiske franske upside down kage med æbler i karamel. Den smager vildt godt, og hvis du lige smider en kugle lækker vaniljeis med, så er det en dessert, der er en konge værdig.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften af, og lave den dejlige tærte til din familie. Herhjemme er det noget både børn og voksne elsker at spise.

tarte tatin med æbler, karamel og vanilje på en hvid tallerken med kniv og friske æbler bagved
5 fra 2 stemmer

Tarte Tatin

Opskrift på tarte tatin
Klassisk tarte tatin med æbler, er en Fransk æbletærte med karamel. Den er bagt på hovedet i en pande i ovnen, og så smager den fantastisk godt. Sprød mørdej, og syrlige æbler i en dejlig sød og let bitter karamel.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 30 min
Afkøling 15 min
Samlet tid 1 t 15 min
Ret Dessert
Køkken Fransk
Antal 6 personer
Kalorier 591 kcal

Ingredienser

Mørdej

  • 150 g smør, koldt
  • 250 g hvedemel
  • 50 g flormelis, udelad hvis æblerne er søde
  • 1 knsp salt
  • 1 æg

Fyld

  • 4 æbler, gerne sylige
  • 1 spsk citronsaft
  • 125 g sukker
  • 60 g smør
  • 1 vaniljestang

Sådan gør du

Mørdej

  • Det kolde smør smuldres ud i hvedemelet, det plejer jeg at gøre i en foodprocessor. Når smørret er smuldret i i melet tilsættes flormelis, salt og et æg. Kør dejen igen til den samler sig til en sammenhængende klump.
    150 g smør, 250 g hvedemel, 50 g flormelis, 1 knsp salt, 1 æg
  • Dejen rulles herefter ud imellem 2 stykker bagepapir til den er 3-4 mm. tyk. Læg den derefter på køl i minimum 30 minutter.
  • Ovnen forvarmes til 185 grader sat op til almindelig ovn med over og undervarme.

Fyld

  • Æblerne skrælles og skæres i passende både, pres en smule citronsaft ud over æblebådene så de ikke bliver brune.
    4 æbler, 1 spsk citronsaft
  • I en pande (25 cm i diameter) der tåler ovn smeltes sukker ved middel varme til det er helt smeltet og bliver gyldent, tilsæt smørret og rør det sammen med det smeltede sukker til det bliver en sammenhængende karamelmasse og skru derefter lidt ned for varmen.
    – Undgå at røre i sukkeret når det skal smelte.
    125 g sukker, 60 g smør
  • Kom vaniljekorn og den flækkede vaniljestang i, og læg derefter æblebådene i panden, skru ned for varmen og lad dem stå og boble i karamellen i ca. 5 minutter. Sluk derefter for panden og lad det hele køle ned i ca. 15 minutter.
    1 vaniljestang
  • Kom derefter mørdejen over og tryk den forsigtigt ned i siderne, prik derefter huller i dejen med en gaffel, så dampen kan slippe ud. Kom panden i den forvarmede ovn. Tilbered nu æbletærten i ca. 30 minutter, eller til mørdejen er blevet helt gylden.
  • Tag panden ud af ovnen og lad tærten køle af i 10 – 15 minutter, læg derefter en tallerken over og vend tærten ud på fadet så mørdejen er i bunden.
  • Server med en god vaniljeis til.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 591kcalKulhydrater: 78gProtein: 6gFedt: 30gMættet fedt: 18gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 8gTransfedt: 1gKolesterol: 103mgNatrium: 302mgKalium: 194mgFibre: 4gSukker: 42gA-vitamin: 980IUC-vitamin: 6mgCalcium: 26mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Æblekage, æblekage i ovn, Bagt æblekage, Dessert med æbler, dessert med frugt, Dessertkage, Efterårsdessert, Efterårskage, fransk æbletærte, fransk dessert, fransk kage
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.