Kransekagetårn

5

/5

2 timer 30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Til nytår skal vi selvfølgelig have kransekage, og skal det være lidt ekstra lækkert, så kan man lave et smukt kransekagetårn og pynte det festligt. Det er faktisk ikke så svært som det ser ud, og her får du vores guide og opskrift, som vi altid bruger.

kransekagetårn med glasur pyntet til nytår.

Kransekagetop til nytårsaften

Der er næsten ikke noget mere festligt end et smukt højt kransekagetårn.

Det er noget vi ofte laver til nytårsaften, og det er jo både smukt at have stående på bordet, og så smager det skønt til champagnen kl 00.

Mange tror måske det er svært at lave sin egen kransekage, men det er det faktisk ikke. Så du skal endelig ikke være bange for at kaste dig ud i projektet.

Det er en god ide at lave det i god tid, og så sætte ringene en tur i fryseren inden de skal spises. Når kransekage kommer i fryseren og tør op, suger det noget fugt, og gør kransekagen mere saftig og lækker.

Så hvis du har mulighed for det, så bag den i god tid, og giv den en tur i fryseren. Du kan fryse den både med og uden glasur.

smuk kransekagetop med  pynt, urskive og knallerter til nytår.

Ingrediensnoter

Marcipan – Jeg bruger oftest ren rå marcipan, og det har både fordele og ulemper. Den rå marcipan indeholder kun mandler, og er ikke helt så stabil, så hvis du gerne vil have et helt skarpt og højt tårn, så er det en god ide at vælge bagemarcipan, der også indeholder abrikoskerner. Det gør massen mere stabil når den bliver bagt. Det kan dog sagtens lade sig gøre at lave et tårn med almindelig marcipan, men du skal nok ikke lave det meget højere end her.

Flormelis – Du skal bruge flormelis i kransekagemassen. Det synes jeg er nemmest at arbejde med, og man får ikke sukkerkrystaller i kransekagen.

Æggehvide – Jeg bruger pasturiserede æggehvider, og køber det på flaske. Du kan også sagtens bruge frisk æggehvide, men mål det af i gram, da der er stor forskel på størrelsen af æg.

Hvordan laver man et kransekagetårn?

Det første du skal gøre, er at lave kransekagemassen. Det gør du ved at brække marcipanen i mindre stykker og røre den sammen med flormelis. Derefter tilsættes æggehviden og massen røres til den er jævn og fast med stadig en smule klistret.

Massen skal nu hvile på køl i en times tid, så er den nemmere at forme.

Når du skal forme kransekagen, skal den trilles til lange stænger, som trykkes flade med håndfladen så man får den trekantede form når man rejser stængerne op.

Stængerne skæres ud i hhv. 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 og 22 cm. Du fortsætter bare til du ikke har mere kransekagemasse. Husk også at lave en kugle til toppen. Stængerne samles til ringe, og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag ringene ved 190 grader i cirka 15 minutter til de er gylne. Bag dem gerne med en ekstra bageplade under, så undgår du at bundene bliver for mørke.

Når de er bagt, skal de køle ned og så kan du pynte dem med en glasur pisket af flormelis og æggehvide. Start med at komme glasur på den nederste ring, og sæt så den næste på når den nederste er færdig. På den måde limer du tårnet sammen samtidig.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

toppen af grænsekagetårnet der er pyntet med hvid glasur og nytårspynt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer jeg tårnet?

Pak kransekaget godt ind i en pose, så kan det fint holde sig nogle dage i køleskabet. Hvis du har plads i fryseren, så har det godt af at blive frosset og tøet op igen inden det skal spises.

Andre nytårsopskrifter du måske vil synes om

kransekagetårn med pynt til nytår.

Tips og tricks til opskriften

  • Formning
    • Jeg plejer at forøge ringenes længde med 2 cm, og det giver et højt flot tårn. Men det gør også at man skal være ret præcis når man former ringene, og at de er lige høje så tårnet ikke bliver for skævt eller måske vælter. Er det første gang du skal bage et kransekagetårn, så vil jeg anbefale at du måske øger størrelsen på ringene med 3 cm for at få et lidt mere stabilt tårn, der også er lidt tykkere i bunden.
  • Tilføj chokolade
    • Dyp eventuelt bunden af ringene i smeltet mørk chokolade, det giver lige lidt ekstra, og smager skønt.

Serveringsforslag

  • Server kransekagen til et glas champagne til nytår.
  • Lag et kransekagtårn til fødselsdag, konfirmation, barnedåb eller andre festlige lejligheder.

Elsker du kransekage?

Prøv også vores opskrift på Kransekage med nougat
nytårsbord med kransekage og champagneglas.
saftig kransekage formet som kransekagetop.

Opskrift på kransekagetop

Her får du vores opskrift på et helt klassisk kransekagetårn, som du kan pynte og servere til både nytår eller til andre festlige lejligheder som bryllup, fødselsdag, konfirmation eller studenterfesten.

Vi håber du får lyst til at prøve at bage din egen kransekage, og selvom det kræver lidt øvelse at få et smukt højt og lige tårn, så må du endelig ikke give op. Øvelse gør mester, også når vi snakker kransekage. Og husk at den stadig smager godt, selvom den måske bliver lidt skæv og får lidt skønhedsfejl de første gange du prøver.

kransekagetårn med glasur pyntet til nytår.
5 fra 2 stemmer

Kransekagetårn

Opskrift på kransekagetårn
Opskrift på en klassisk kransekagetop, som du kan servere til nytårsaften eller andre festlige lejligheder. Det er en lækker og saftig kransekage, som både er smuk og smager fantastisk godt.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Nedkøling og samling 2 timer
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Ret Kage
Køkken Dansk
Antal 8 personer
Kalorier 474 kcal

Ingredienser

  • 500 g marcipan
  • 200 g flormelis
  • 40 g æggehvide

Glasur

  • 150 g flormelis
  • 40 g æggehvide

Sådan gør du

Kransekagemasse

  • Bræk marcipanen i mindre stykker og kom den i en røreskål sammen med flormelisen. Rør det godt sammen, jeg bruger røremaskinen og en K-spade.
    500 g marcipan, 200 g flormelis
  • Når flormelisen er arbejdet ind i marcipanen, tilsættes æggehviden lidt af gangen, indtil du har den rette konsistens. Den skal være fast og sammenhængende, men stadig let klistret. Læg herefter kransekagemassen på køl en time.
    40 g æggehvide

Formning og bagning

  • Tænd ovnen på 190 grader almindelig over- og undervarme.
  • Find to bageplader frem, og sæt dem ovenpå hinanden, og læg et stykke bagepapir på den øverste.
  • Kom lidt flormelis på bordet, og rul kransekagemassen ud i stænger på cirka 2 cm i tykkelsen. Brug håndfladen til at trykke dem flade i den ene side, så de får en trekantet form når du rejser dem op. Skær stykker på hhv. 8, 10, 12, 14, 16, 18 og 20 cm, og fortsæt med at øge længden med 2 cm indtil du har brugt alt kransekagemassen. Husk at trille en lille kugle til toppen af massen også.
  • Nu skal du rejse stykkerne op, og samle dem til en ring. Kom evt. lidt vand på fingrene, så kan du nemmere gnide samlingerne helt ud. Sæt ringene og kuglen til toppen over på bagepapiret.
  • Bag kransekageringene med to plader under ved 190 grader over- og undervarme i cirka 15 minutter til de er gyldne. Lad dem herefter køle ned.

Pyntning

  • Pisk flormelis og æggehvide til en tyk glasur med en håndmixer. Det skal piskes cirka 5 minutter indtil glasuren bliver jævn og sej. Du kan justere konsistensen med lidt vand eller mere flormelis hvis det er nødvendigt, den skal være ret tyk når den skal sprøjtes på kransekage. Lav evt. en test på et stykke bagepapir for at se om konsistensen er god.
    150 g flormelis, 40 g æggehvide
  • Kom din glasur i et krammerhus eller en lille sprøjtepose, og sprøjt den på den største kransekagering først. Når du er hele vejen rundt, sætter du den næste ring ovenpå og sprøjter så glasur på denne ring. Fortsæt indtil du har et helt tårn.
  • Når glasuren er tør, kan kransekagetårnet pyntes med serpentiner, knallerter eller flag.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 474kcalKulhydrater: 75gProtein: 8gFedt: 17gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 11gNatrium: 38mgKalium: 186mgFibre: 2gSukker: 68gA-vitamin: 8IUCalcium: 38mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Ingredienser i denne opskrift

ÆgæggehvideflormelisMarcipan

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.