Madformadelskere / Bagværk / Boller / Varme hveder

Varme hveder

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Varme hveder eller hvedeknopper er en form for krydderbolle med kardemomme, som vi traditionen tro spiser aftenen før Store Bededag.

varme hveder i fad med overskåret ristet hvedeknop med smør.

Mere bagværk

HOP DIREKTE TIL

    Opskriften er god fordi

    Bedre end dem man køber – Mange supermarkeder sælger masser af hvedeknopper op til Store Bededag, men du kan faktisk bage de allerbedste selv.

    Ingrediensnoter

    Kardemomme – Her må du altså ikke skære ned. Det er kardemommen der er helt karakteristisk for hvedeknopper, så det er altså en vigtig ingrediens for at smagen bliver lige i skabet.

    Smør – Smørret gør at du får saftige og lækre hveder, det er derfor også en rigtig vigtig del. Du kan bruge helt almindeligt usaltet smør til dine hveder. Hvis du bruger saltet smør, så skær lidt ned på saltet i opskriften.

    Gær – Vi bruger frisk gær, men tørgær kan også bruges. Hvis du bruger tørgær skal du bruge 1 brev på ca. 12 gram til denne opskrift, det svarer til 50 gram frisk gær.

    Hvordan laver man varme hveder?

    Har du en røremaskine, så er det ingen sag at bage dine egne hvedeknopper. Det er ikke sværere end at bage boller.

    sådan laver du dejen og former de varme hveder.
    1. Gær skal røres ud i lun mælk og tilsættes smeltet smør, salt, sukker og kardemomme. Herefter skal melet røres i. Det skal være du skal bruge lidt mere eller mindre end angivet i opskriften her. Det kommer meget an på hvilken meltype og kvalitet du bruger. Her skal du se og mærke på dejen.
    2. Nu skal dejen æltes godt, inden den skal hæve 1 time.
    3. Herefter formes bollerne, og placeres i en bradepande med høje kanter. Så skal de hæve under damp i ovnen. Dampen laves med kogende vand i et fad i bunden.
    4. Herefter bages hvedeknopperne, og når de er kølet af, kan de ristes og spises med masser af koldt smør.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Tips og Tricks

    Opbevaring – Du kan fint bage hvederne i god tid og opbevare dem i en plasticpose når de er kølet ned. Da de alligevel skal ristes, behøver de ikke være helt friskbagte. De kan også fint fryses ned.

    Servering – Når hvederne skal spises, skæres de over og ristes i ovnen eller på brødristeren, og spises herefter med et godt lag koldt smør eller dejlig rabarbermarmelade med æble.

    fad med hjemmebagte varme hveder.

    Ofte stillede spørgsmål

    Hvorfor spiser vi varme hveder?

    Hvederne blev oprindeligt lavet af bagerne og solgt dagen før Store Bededag, fordi bagerne havde lukket dagen efter. På den måde kunne man på Store Bededag riste hvederne, og stadig få lækkert brød. I dag rister vi dem stadig, traditionen har bare ændret sig til at vi nu spiser dem dagen før Store Bededag.

    Hvornår og hvilken dato spiser vi varme hveder?

    Det er forskelligt fra år til år, på hvilken dato man skal spise varme hveder efter traditionen. Det er altid dagen før store bededag. Det vil sige at i år, i 2025, skal man spise varme hveder torsdag den 15. maj.

    Hvordan opvarmer jeg varme hveder?

    Du kan varme dine hvedeknopper i ovnen, i airfryeren eller på brødristeren. Vi kan bedst lige at gøre det på brødristeren, da det giver den toastede smag og de lidt brune striber, der får kardemommesmagen ekstra frem.

    Uanset om du vælger den ene eller den anden metode, er det en god ide at skære hvedeknopperne over inden opvarmning, da overfladen godt må være lækker og sprød fra ristningen.

    Flere lækre boller

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    varme hveder i fad med overskåret ristet hvedeknop med smør.
    5 fra 5 stemmer

    Varme hveder

    Hvedeknopper til at spise aftenen før store bededag. Det er en dansk tradition at vi spiser varme hveder, og du kan nemt lave dem hjemmebagte. De smager fantastisk, og familien vil med garanti sætte pris på lune hveder med koldt smør.
    Opskrift af: Tina Westergaard Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 15 minutter
    Tilb. tid 20 minutter
    Hævetid 1 time 25 minutter
    Samlet tid 2 timer
    Ret Bagværk
    Køkken Dansk
    Antal 15 hvedeknopper
    Kalorier 227 kcal

    Ingredienser

    • 50 g gær
    • 3 dl mælk
    • 125 g smør
    • 1 æg
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk sukker
    • 2 tsk kardemomme
    • 600 g hvedemel

    Sådan gør du

    • Lun mælken lidt i mikroovnen til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i mælken. Smelt i mens smør i mikroovnen.
      50 g gær, 3 dl mælk, 125 g smør
    • Herefter tilsættes salt, sukker, kardemomme og smør til mælken og det hele røres sammen.
      1 tsk salt, 1 tsk sukker, 2 tsk kardemomme
    • Kom herefter et sammenpisket æg i, og rør det hele sammen på røremaskinen i mens melet tilsættes lidt af gangen. Når melet er rørt ind i dejen skrues hastigheden op, og dejen æltes i ca. 10 min. eller til den samler sig og slipper skålen.
      Herefter dækkes dejen med et viskestykke og stilles til hævning i 1 time.
      1 æg, 600 g hvedemel
    • Form 15 lige store boller, og stil dem tæt i en smurt bradepande med høj kant på cirka 25×35 centimeter. De skal ikke røre hinanden, men have ca. 1 cm i mellem dem. Sæt bradepanden ind i en kold ovn og, sæt et fad i bunden af ovnen, og tilsæt 0,5 liter kogende vand til fadet. Lad hvederne hæve i dampen i ovnen i ca. 25 minutter. Undgå at åbne ovnen i mens de hæver, så slipper dampen ud.
    • Efter 25 minutter tages bradepanden med hvederne og fadet med vand ud af ovnen. Tænd så ovnen på 200 grader (alm. ovn). Når ovnen er varm, skal hvederne ind, og bages ca. 15-20 minutter midt i ovnen til de er gyldne.

    Se video til opskriften

    Tips og noter

    1. Servering – Når hvederne er kølet af, kan de skæres over og ristes på brødristeren eller i ovnen. Server dem med smør, ost eller marmelade.
    2. Opbevaring – Har du hveder i overskud kan de sagtens gemmes nogle dage og ristes når de skal spises. Du kan også fint fryse dem ned til senere.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Serving: 1hvedeknopKalorier: 227kcalKulhydrater: 33gProtein: 6gFedt: 8gMættet fedt: 5gKolesterol: 31mgNatrium: 229mgKalium: 96mgFibre: 1gSukker: 1gA-vitamin: 256IUC-vitamin: 1mgCalcium: 33mgJern: 2mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Opdatering

    Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 11. maj 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

    Denne opskrift er senest opdateret:

    5 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Egevej 3, 6520 Toftlund

    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.