Varme hveder eller hvedeknopper er en form for krydderbolle med kardemomme, som vi traditionen tro spiser aftenen før Store Bededag.

Mere bagværk
Opskriften er god fordi
Bedre end dem man køber – Mange supermarkeder sælger masser af hvedeknopper op til Store Bededag, men du kan faktisk bage de allerbedste selv.
Ingrediensnoter
Kardemomme – Her må du altså ikke skære ned. Det er kardemommen der er helt karakteristisk for hvedeknopper, så det er altså en vigtig ingrediens for at smagen bliver lige i skabet.
Smør – Smørret gør at du får saftige og lækre hveder, det er derfor også en rigtig vigtig del. Du kan bruge helt almindeligt usaltet smør til dine hveder. Hvis du bruger saltet smør, så skær lidt ned på saltet i opskriften.
Gær – Vi bruger frisk gær, men tørgær kan også bruges. Hvis du bruger tørgær skal du bruge 1 brev på ca. 12 gram til denne opskrift, det svarer til 50 gram frisk gær.
Hvordan laver man varme hveder?
Har du en røremaskine, så er det ingen sag at bage dine egne hvedeknopper. Det er ikke sværere end at bage boller.

- Gær skal røres ud i lun mælk og tilsættes smeltet smør, salt, sukker og kardemomme. Herefter skal melet røres i. Det skal være du skal bruge lidt mere eller mindre end angivet i opskriften her. Det kommer meget an på hvilken meltype og kvalitet du bruger. Her skal du se og mærke på dejen.
- Nu skal dejen æltes godt, inden den skal hæve 1 time.
- Herefter formes bollerne, og placeres i en bradepande med høje kanter. Så skal de hæve under damp i ovnen. Dampen laves med kogende vand i et fad i bunden.
- Herefter bages hvedeknopperne, og når de er kølet af, kan de ristes og spises med masser af koldt smør.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Tips og Tricks
Opbevaring – Du kan fint bage hvederne i god tid og opbevare dem i en plasticpose når de er kølet ned. Da de alligevel skal ristes, behøver de ikke være helt friskbagte. De kan også fint fryses ned.
Servering – Når hvederne skal spises, skæres de over og ristes i ovnen eller på brødristeren, og spises herefter med et godt lag koldt smør eller dejlig rabarbermarmelade med æble.

Ofte stillede spørgsmål
Hvederne blev oprindeligt lavet af bagerne og solgt dagen før Store Bededag, fordi bagerne havde lukket dagen efter. På den måde kunne man på Store Bededag riste hvederne, og stadig få lækkert brød. I dag rister vi dem stadig, traditionen har bare ændret sig til at vi nu spiser dem dagen før Store Bededag.
Det er forskelligt fra år til år, på hvilken dato man skal spise varme hveder efter traditionen. Det er altid dagen før store bededag. Det vil sige at i år, i 2025, skal man spise varme hveder torsdag den 15. maj.
Du kan varme dine hvedeknopper i ovnen, i airfryeren eller på brødristeren. Vi kan bedst lige at gøre det på brødristeren, da det giver den toastede smag og de lidt brune striber, der får kardemommesmagen ekstra frem.
Uanset om du vælger den ene eller den anden metode, er det en god ide at skære hvedeknopperne over inden opvarmning, da overfladen godt må være lækker og sprød fra ristningen.
Flere lækre boller

Varme hveder
Ingredienser
- 50 g gær
- 3 dl mælk
- 125 g smør
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 2 tsk kardemomme
- 600 g hvedemel
Sådan gør du
- Lun mælken lidt i mikroovnen til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i mælken. Smelt i mens smør i mikroovnen.50 g gær, 3 dl mælk, 125 g smør
- Herefter tilsættes salt, sukker, kardemomme og smør til mælken og det hele røres sammen.1 tsk salt, 1 tsk sukker, 2 tsk kardemomme
- Kom herefter et sammenpisket æg i, og rør det hele sammen på røremaskinen i mens melet tilsættes lidt af gangen. Når melet er rørt ind i dejen skrues hastigheden op, og dejen æltes i ca. 10 min. eller til den samler sig og slipper skålen. Herefter dækkes dejen med et viskestykke og stilles til hævning i 1 time.1 æg, 600 g hvedemel
- Form 15 lige store boller, og stil dem tæt i en smurt bradepande med høj kant på cirka 25×35 centimeter. De skal ikke røre hinanden, men have ca. 1 cm i mellem dem. Sæt bradepanden ind i en kold ovn og, sæt et fad i bunden af ovnen, og tilsæt 0,5 liter kogende vand til fadet. Lad hvederne hæve i dampen i ovnen i ca. 25 minutter. Undgå at åbne ovnen i mens de hæver, så slipper dampen ud.
- Efter 25 minutter tages bradepanden med hvederne og fadet med vand ud af ovnen. Tænd så ovnen på 200 grader (alm. ovn). Når ovnen er varm, skal hvederne ind, og bages ca. 15-20 minutter midt i ovnen til de er gyldne.
Se video til opskriften
Tips og noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 11. maj 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:


