Indhold

Varme hveder

Indhold

Varme hveder eller hvedeknopper er en form for krydderbolle med kardemomme i. Traditionen tro spiser vi dem aftenen før Store Bededag. Mange supermarkeder sælger masser af hvedeknopper op til denne dag, men du kan faktisk bage de allerbedste selv. Her får du opskriften på hvordan du bager de bedste varme hveder.

varme hveder - opskrift på varme hveder eller hvedeknopper til at spise ristede med smør aftenen før store bededag

Traditionen med varme hveder

Hjemme hos os har det altid været tradition at vi spiser varme hveder eller hvedeknopper som de også hedder, aftenen før Store Bededag. Det skal vi selvfølgelig også have i år.

Hveder minder jo egentlig utroligt meget om almindelige krydderboller, men præcis på denne dag smager de bare bedre. Det er fordi vi forbinder denne aftenen med hygge med familien, så forventningen og traditionen gør oplevelsen endnu bedre.  

Selvom traditionen er at vi spiser varme hveder aftenen før Store Bededag, ryger der gerne hveder ned hele ugen op til og også nogle dage efter. Vi synes nemlig de smager dejligt, og bager gerne en ordenlig portion. De kan også sagtens fryses ned hvis du ikke kan spise hele portionen på en gang.

Hvordan laver man hjemmebagte varme hveder?

Har du en røremaskine, så er det ingen sag at bage dine egne hvedeknopper. Det er ikke sværere end at bage boller.

Alt du skal bruge er:

  • Gær, vi bruger frisk gær, men tørgær kan også bruges. Hvis du bruger tørgær skal du bruge 1 brev på ca. 12 gram til denne opskrift.
  • Mælk
  • Smør
  • Æg
  • Salt og sukker
  • Kardemomme, det hører sig til i varme hveder.
  • Hvedemel

Fremgangsmåden er ret simpel, og minder om en traditionel gærdej til andre boller. Gær skal røres ud i lun mælk og tilsættes smeltet smør, salt, sukker og kardemomme. Herefter skal meltet røres i.

Det skal være du skal bruge lidt mere eller mindre end angivet i opskriften her. Det kommer meget an på hvilken meltype og kvalitet du bruger. Her skal du se og mærke på dejen. Nu skal dejen æltes godt, inden den skal hæve 1 time.

Herefter formes bollerne og placeres i en bradepande med høje kanter. Så skal de hæve under damp i ovnen. Dampen laves med kogende vand i et fad i bunden. Herefter bages hvedeknopperne og når de er kølet af, kan de ristes og spises med masser af koldt smør.

Varme hveder opskrift

Herunder får du vores opskrift på lækre hvedeknopper. Når hvederne er bagt og kølet ned opbevares de en i plasticpose til de skal spises (de kan også sagtens fryses ned).

Når hvederne skal spises, skæres de over og ristes i ovnen eller på brødristeren, og spises herefter med et godt lag koldt smør eller dejlig rabarbermarmelade med æble.

varme hveder - opskrift på varme hveder eller hvedeknopper til at spise ristede med smør aftenen før store bededag
5 fra 2 stemmer

Varme hveder opskrift

Hvedeknopper til at spise aftenen før store bededag
Opskrift lavet af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 20 min
Hævetid 1 t 25 min
Samlet tid 2 t
Ret Bagværk, Boller, Morgenmad
Køkken Dansk
Antal 15 hvedeknopper
Kalorier 227 kcal

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3 dl mælk
  • 125 g smør
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 600 g hvedemel

Sådan gør du

  • Lun mælken lidt i mikroovnen til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i mælken. Smelt i mens smør i mikroovnen.
  • Herefter tilsættes salt, sukker, kardemomme og smør til mælken og det hele røres sammen.
  • Kom herefter et sammenpisket æg i, og rør det hele sammen på røremaskinen i mens melet tilsættes lidt af gangen. Når melet er rørt ind i dejen skrues hastigheden op, og dejen æltes i ca. 10 min. eller til den samler sig og slipper skålen.
    Herefter dækkes dejen med et viskestykke og stilles til hævning i 1 time.
  • Form 15 lige store boller, og stil dem tæt i en smurt bradepande med høj kant på cirka 25×35 centimeter. De skal ikke røre hinanden, men have ca. 1 cm i mellem dem. Sæt bradepanden ind i en kold ovn og, sæt et fad i bunden af ovnen, og tilsæt 0,5 liter kogende vand til fadet. Lad hvederne hæve i dampen i ovnen i ca. 25 minutter. Undgå at åbne ovnen i mens de hæver, så slipper dampen ud.
  • Efter 25 minutter tages bradepanden med hvederne og fadet med vand ud af ovnen. Tænd så ovnen på 200 grader (alm. ovn). Når ovnen er varm, skal hvederne ind, og bages ca. 15-20 minutter midt i ovnen til de er gyldne.
  • Køl hvederne af og spis dem ristede med smør.

Nutrition

Kalorier: 227kcalKulhydrater: 33gProtein: 6gFedt: 8gMættet fedt: 5gKolesterol: 31mgNatrium: 229mgKalium: 96mgFibre: 1gSukker: 1gA-vitamin: 256IUC-vitamin: 1mgCalcium: 33mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Hvedeknopper, Varme hveder
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Jeg håber du vil kaste dig ud i at lave hjemmebagte varme hveder, det smager altså bare super godt, og er faktisk nemt at bage. Hvis du slet ikke er til kardemomme, kan det altså godt udelades i opskriften.

Varme hveder opvarmning

Du kan varme dine hvedeknopper i ovnen eller på brødristeren. Vi kan bedst lige at gøre det på brødristeren, da det giver den toastede smag og de lidt brune striber, der får kardemommesmagen ekstra frem.

Uanset om du vælger den ene eller den anden metode, er det en god ide at skære hvedeknopperne over inden opvarmning, da overfladen godt må være lækker og sprød fra ristningen.

Tilbehør til varme hveder

Traditionelt spises varme hveder med koldt smør, og det er også sådan vi spiser dem herhjemme. Et godt stykke ost og en klat god marmelade er også dejligt tilbehør til hvedeknopper hvis du vil have lidt mere smag i tilbehøret.

Ofte stillede spørgsmål om varme hveder

Hvorfor spiser vi varme hveder?

Hvederne blev oprindeligt lavet af bagerne og solgt dagen før Store Bededag, fordi bagerne havde lukket dagen efter. På den måde kunne man på Store Bededag riste hvederne, og stadig få lækkert brød. Idag rister vi dem stadig, traditionen har bare ændret sig til at vi nu spiser dem dagen før Store Bededag.

Hvornår og hvilken dato spiser vi varme hveder?

Det er forskelligt fra år til år, på hvilken dato man skal spise varme hveder efter traditionen. Det er altid dagen før store bededag. Det vil sige at i år, i 2020, skal man spise varme hveder torsdag den 7. maj.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 11. maj 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg