Varme hveder

Hjemme hos os har det altid været tradition at vi spiser varme hveder eller hvedeknopper som de også hedder, aftenen før Store Bededag, så det skal vi selvfølgelig også have i år. Hveder minder jo egentlig utroligt meget om almindelige krydderboller, men præcis på denne dag smager de bare bedre. Det er fordi vi forbinder denne aftenen med hygge med familien, så forventningen og traditionen gør oplevelsen endnu bedre.  

varme hveder - opskrift på varme hveder eller hvedeknopper til at spise ristede med smør aftenen før store bededag

Hvorfor spiser vi varme hveder?

Hvederne blev jo oprindeligt lavet af bagerne og solgt dagen før Store Bededag, fordi bagerne havde lukket dagen efter. På den måde kunne man på Store Bededag riste hvederne, og stadig få lækkert brød. Idag rister vi dem stadig, traditionen har bare ændret sig til at vi nu spiser dem dagen før Store Bededag.

Varme hveder opskrift

Herunder får I vores opskrift på lækre hveder. Når hvederne er bagt og kølet ned opbevares de en i plasticpose til de skal spises (de kan også sagtens fryses ned). Når hvederne skal spises, skæres de over og ristes i ovnen eller på brødristeren, og spises herefter med et godt lag koldt smør eller dejlig rabarbermarmelade med æble.

varme hveder - opskrift på varme hveder eller hvedeknopper til at spise ristede med smør aftenen før store bededag
Udskriv Pin
0 fra 0 stemmer

Varme hveder opskrift

Hvedeknopper til at spise aftenen før store bededag
Ret Morgenmad
Køkken Dansk
Keyword Bagværk, Boller
Samlet tid 2 timer
Portioner 15 hvedeknopper

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3 dl mælk
  • 125 g smør
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 600 g hvedemel

Fremgangsmåde

  • Lun mælken lidt i mikroovnen til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i mælken. Smelt i mens smør i mikroovnen.
  • Herefter tilsættes salt, sukker, kardemomme og smør til mælken og det hele røres sammen.
  • Kom herefter et sammenpisket æg i, og rør det hele sammen på røremaskinen i mens melet tilsættes lidt af gangen. Når melet er rørt ind i dejen skrues hastigheden op, og dejen æltes i ca. 5-10 min. eller til den samler sig og slipper skålen. Herefter dækkes dejen med et viskestykke og stilles til hævning i 1 time.
  • Form 15 lige store boller, og stil dem tæt i en smurt bradepande med høj kant. De skal ikke røre hinanden, men have ca. 1 cm i mellem dem. Sæt bradepanden ind i en kold ovn og, sæt et fad i bunden af ovnen, og tilsæt 0,5 liter kogende vand til fadet. Lad hvederne hæve i dampen i ovnen i ca. 25 minutter. Undgå at åbne ovnen i mens de hæver, så slipper dampen ud.

  • Efter 25 minutter tages bradepanden med hvederne og fadet med vand ud af ovnen. Tænd så ovnen på 200 grader (alm. ovn). Når ovnen er varm, skal hvederne ind, og bages ca. 15-20 minutter midt i ovnen til de er gyldne. Køl hvederne af og spis dem ristede med smør.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Jeg håber du vil kaste dig ud i at lave hjemmebagte varme hveder, det smager altså bare super godt, og er faktisk nemt at bage. Hvis du slet ikke er til kardemomme, kan det altså godt udelades i opskriften.

Hvornår og hvilken dato?

Det er forskelligt fra år til år, på hvilken dato man skal spise varme hveder efter taditionen. Det er altid dagen før store bededag, det vil sige at i år, i 2019, skal man spise varme hveder torsdag den 16. maj. Men altså her ryger der gerne hveder ned hele ugen op til og også nogle dage efter. Vi synes nemlig de smager dejligt, og bager gerne en ordenlig portion. De kan også sagtens fryses hvis du ikke kan spise hele portionen på en gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

shares